Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Αθλητική ανασκόπηση 2010


To 2010 ήταν μια χρονιά με πλούσια αθλητική δραστηριότητα.
Το Μουντιάλ του 2010 στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, ήταν το κορυφαίο γεγονός στον χώρο των σπορ, ενώ στα ... εγχώρια, ξεχώρισε η κατάκτηση του «νταμπλ» από τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
- Επιστρέφει ο Ζαγοράκης στον ΠΑΟΚ (16/1)
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, εκατό μέρες μετά, επιστρέφει στην κεφαλή του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

- Τέλος ο Ζίκο από τον Ολυμπιακό (19/1)
Πέντε μήνες διήρκησε η θητεία του Ζίκο στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο βραζιλιάνος τεχνικός πλήρωσε τα αποτυχημένα αποτελέσματα των «ερυθρολεύκων» στο πρωτάθλημα. Τον διαδέχτηκε ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς με βοηθό τον Ανδρέα Νινιάδη.

- Το χρέος της ΑΕΚ είναι 32.6 εκατομμύρια ευρώ (20/1)
Τόσο είναι το χρέος της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ ύστερα από τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΑΕΚ Νίκος Θανόπουλος.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
- 21οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (13/2)
Οι αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στον Βανκούβερ του Καναδά, έγιναν κάτω από την σκιά του θανάτου του γεωργιανού αθλητή Νόνταρ Κουμαριτασβίλι, 21 ετών, σε ατύχημα κατά τη διάρκεια της προπόνησης, λίγες μέρες, πριν την τελετή έναρξης της διοργάνωσης.

- Ο Ολυμπιακός το Κύπελλο στο μπάσκετ (20/2)
Η ομάδα του Πειραιά σπάει την απόλυτη κυριαρχία του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ νικώντας με 68-64 τον «αιώνιο» αντίπαλό του στο τελικό του κυπέλλου Ελλάδας


- Επική πρόκριση του Παναθηναϊκού (25/2)
Ο Παναθηναϊκός, με κορυφαίους τους Σωτήρη Νίνη και Τζιμπρίλ Σισέ, κερδίζει τη Ρόμα με 2-3 στο Ολύμπικο και περνάει στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ.



ΜΑΡΤΙΟΣ
- Λήξη Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (1/3)
Στην τελική κατάταξη του πίνακα των μεταλλίων οι ΗΠΑ παίρνουν την πρώτη θέση με 37 μετάλλια, ενώ ακολούθησαν η Γερμανία με 30 συνολικά μετάλλια και ο Καναδάς με 26 μετάλλια.

- Αποκλεισμοί για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό
Η Ευρωπαϊκή περιπέτεια για την σεζόν 09’-10’ τελειώνει για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ αντίστοιχα.

- Νέος πρόεδρος στην ΑΕΚ ο Αδαμίδης (15/3)
Ο Σταύρος Αδαμίδης αναλαμβάνει νέος πρόεδρος στην ΑΕΚ, ύστερα από το Δ.Σ. της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ.


ΑΠΡΙΛΙΟΣ
- Πεθαίνει ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ
Φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, ο πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής «Δ.Ο.Ε.», Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ. Ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. Σπύρος Καπράλος τόνισε ότι χάθηκε ένας αληθινός φίλος της Ελλάδας.

Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1920 στη Βαρκελώνη.

Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ.

Το 1965 έγινε μέλος της ισπανικής Ολυμπιακής επιτροπής και το 1967 ανέλαβε την προεδρία της. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η άνοδός του στα αξιώματα ήταν ραγδαία. Το 1980, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα, ο Σάμαρανκ εκλέχθηκε πρόεδρος της ΔΟΕ, στις 16 Ιουλίου, αντικαθιστώντας το λόρδο Κιλάνιν.



«Χρυσός» ο Μάρας (25/4)
Στη κορυφή του βάθρου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που γίνεται στο Μπέρμιγχαμ ανεβαίνει ο Βλάσης Μάρας στο μονόζυγο. Ο Βασίλης Τσολακίδης κατακτάει το ασημένιο μετάλλιο στο δίζυγο και ο Λευτέρης Κοσμίδης επίσης το ασημένιο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους.
- Τέταρτος ο Πανελλήνιος στο Γιούροκαπ
Δύο ήττες ήταν ο απολογισμός του Πανελληνίου στο φάιναλ φορ του Γιούροκαπ που έγινε στην Βιτόρια της Ισπανίας. Νικήτρια της διοργάνωσης η Βαλένθια.

ΜΑΪΟΣ
- Δεύτερος στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός (9/5)
Ο Ολυμπιακός υποτάχθηκε στην ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα η οποία έγινε η νέα ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στο Μπάσκετ. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έχασε στον τελικό του φάιναλ φορ στο «Παλέ ντε Μπερσί» στο Παρίσι με 86-68.

- Το Γιουρόπα Λιγκ στην Ατλέτικο (12/5)
Η Ατλέτικο Μαδρίτης επικράτησε με 2-1 της Φούλαμ στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στο Αμβούργο.


- Η Ίντερ του Μουρίνιο κατακτάει το Τσάμπιονς Λιγκ (22/5)
Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ντιέγκο Μιλίτο που πέτυχε και τα δύο γκολ η Ίντερ του Μουρίνιο νίκησε με 2-0 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τη Μπάγερν Μονάχου στο κατάμεστο «Μπερναμπέου» και αναδείχθηκε μετά από 45 χρόνια πρωταθλήτρια Ευρώπης.


ΙΟΥΝΙΟΣ
- Αρχίζει το 19ο Μουντιάλ
Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του 2010 ήταν αναμφισβήτητα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το οποίο έλαβε χώρα στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Το παρών δίνει για δεύτερη στην ιστορία της η εθνική μας ομάδα όπου πετυχαίνει και την πρώτη νίκη.
Χάνει στον πρώτο του αγώνα με 2-0 από τη Νότιο Κορέα (12/6) στην πρεμιέρα του 2ου ομίλου. Πέντε μέρες αργότερα (17/6) η εθνική ομάδα γράφει ιστορία στο Μουντιάλ καθώς κερδίζει τη Νιγηρία με 2-1 και πετυχαίνει τη πρώτη της νίκη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η εθνική ομάδα αποχαιρετά με ψηλά το κεφάλι το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο καθώς στο τελευταίο της παιχνίδι με την Αργεντινή (22/6) χάνει με 2-0 έχοντας ωστόσο πολύ καλή παρουσία.



- Πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ (9/6)
Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατακτά τον 8ο συνεχόμενο τίτλο της. Για τον Παναθηναϊκό αυτός είναι ο 31ος τίτλος σε έναν τελικό του πρωταθλήματος που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγο τον επεισοδίων που προκάλεσαν οπαδοί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ.

- Η πρώτη... αποχώρηση Βγενόπουλου (2/6)
Tην αποχώρησή του από το πολυμετοχικό σχήμα του Παναθηναϊκού ανακοίνωσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Ο «Μr Mig» στην ανακοίνωση του αναφέρει πως το κεφάλαιο «Παναθηναϊκός» έκλεισε οριστικά για τον ίδιο.
- Χάλκινος ο Ηλιάδης (6/6)
Ο Ηλίας Ηλιάδης κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο στην Μαδρίτη, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Τζούντο.

ΙΟΥΛΙΟΣ

- Η Ισπανία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια (11/7)
Ύστερα από έναν αγωνιώδη τελικό στο Γιοχάνεσμπουργκ η Ισπανία νίκησε με 1-0 στην παράταση την Ολλανδία και στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το νικητήριο γκολ πέτυχε ο Ινιέστα στο 116’.
Νικήτρια στον μικρό τελικό ήταν η Γερμανία που επικράτησε με 3-2 της Ουρουγουάης.

- Εποχή Μαρινάκη στον Ολυμπιακό (6/7)
Μετά από 17 χρόνια παρουσίας του Σωκράτη Κόκκαλη στην ηγεσία της ΠΑΕ, το 67% του πακέτου των μετοχών πέρασε στον 43χρονο εφοπλιστή, Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Σωκράτης Κόκκαλης παραμένει τιμητικά, πρόεδρος στον Ολυμπιακό.

- Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος πρόεδρος στον Παναθηναϊκό (13/7)
Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, διαδέχεται τον Νικόλα Πατέρα στην προεδρία της «πράσινης» ΠΑΕ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
- Νέα εποχή στην Εθνική με Φερνάντο Σάντος
Η εποχή Φερνάντο Σάντος ξεκινά στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών που γυρνάει σελίδα μετά από πολλά χρόνια παρουσίας του Ότο Ρεχάγκελ. Ο πορτογάλλος τεχνικός αναλαμβάνει ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδος.


 
- Βαλβέρδε, η επιστροφή (10/8)
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού. Ο Βαλβέρδε διαδέχεται τον Έβαλντ Λίνεν ο οποίος έκατσε για μικρό χρονικό διάστημα στον πάγκο της πειραϊκής ομάδας. Ο Βάσκος τεχνικός παρουσιάζεται από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Βαγέλη Μαρινάκη. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, ξεκαθαρίζει ότι ο Ισπανός τεχνικός, ο οποίος θα έχει τη στήριξη της διοίκησης, θα είναι το απόλυτο «αφεντικό» στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

- Ο Μαρινάκης νέος πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα (25/8)
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο έκτος κατά σειρά πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
- Απογοητευτική η Εθνική στο Μουντομπάσκετ
Πικρή γεύση αφήνει το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας στην επίσημη αγαπημένη, καθώς η εθνική μας ομάδα προσγειώνεται ανώμαλα από το αργυρό μετάλλιο του 2006 στην 11η θέση, ενώ το χρυσό μετάλλιο κατακτούν οι ΗΠΑ που νικούν στον τελικό την οικοδέσποινα Τουρκία με 81-64.

- Επιστροφή Πατέρα στον Παναθηναϊκό (16/9)
Ο Νικόλας Πατέρας έμεινε μόλις τέσσερις μήνες μακριά από το πόστο του προέδρου και επιστρέφει στην ηγεσία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
- Ο Κοσμίδης κατακτά τον κόσμο (23/10)
Τεράστια επιτυχία για την ελληνική ενόργανη γυμναστική πετυχαίνει στο «Αχόι» του Ρότερνταμ όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Λευτέρης Κοσμίδης που κατακτά το χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους με 15.700 βαθμούς.

- Απεργία των καλαθοσφαιριστών
Οι καλαθοσφαιριστές διαμαρτύρονται για τις υποσχέσεις που μοίρασε η Πολιτεία και δεν τις έχει εκπληρώσει. Η απεργία τελικά θα λήξη στις (27/10).

- Αλλαγή σελίδας στον Παναθηναϊκό (18/10)
Το πέρασμα στη νέα εποχή και την αλλαγή σελίδας στα διοικητικά του Παναθηναϊκού, ανακοινώνει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, στη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

- Η Λίβερπουλ αλλάζει χέρια (15/10)
Από τους Αμερικανούς Τομ Χικς, Τζορτζ Τζιλέτ που είχαν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, η Λίβερπουλ περνά στα χέρια της New England Sports Ventures έναντι 300 εκατομμυρίων λιρών (345 εκατομμύρια ευρώ) μετά από απόφαση δικαστηρίου του Ντάλας.

- Ο Χιμένεθ στην ΑΕΚ (9/10)
Ο διάδοχος του Ντούσαν Μπάγιεβιτς στον πάγκο της ΑΕΚ είναι ο Ισπανός Μανόλο Χιμένεθ.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
- Κρίση στην Σούπερ Λίγκα
Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκαλεί δήλωση του πρόεδρου της Σούπερ Λίγκα Βαγγέλη Μαρινάκη, περί κατάκτησης του περσινού πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό με μη θεμιτά μέσα, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της διοργανώτριας αρχής στις 9/11 η οποία γίνεται αφορμή για να ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ των δύο «αιωνίων».

- Τέλος ο Νιόπλιας, Φερέιρα στο τιμόνι (20/11)
Ο Νίκος Νιόπλιας χρεώθηκε το κακό ξεκίνημα της ομάδας στο πρωτάθλημα και την Ευρώπη. Τον Νιόπλια αντικαθιστά ο Γιάτσεκ Γκμοχ που αναλαμβάνει προσωρινά ως υπηρεσιακός τεχνικός, για να τον αντικατασταθεί και αυτός με την σειρά του από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα.

-Το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στην Βουλιαγμένη (26/11)
Η γυναικεία ομάδα της Βουλιαγμένης προσέθεσε άλλον έναν ευρωπαϊκό τίτλο στην κατοχή της. Η ομάδα της Καμμένου επικρατεί άνετα στον τελικό που γίνεται στο κολυμβητήριο του Πειραιά τον κάτοχο του LEN Trophy Εθνικό με 13-5.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
- Παναθηναϊκός σε κρίση (20/12)
Αναταραχή ξεσπάει στους κόλπους της διοίκησης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τις παραιτήσεις των Πατέρα, Βγενόπουλου και την ανάληψη της προεδρίας έστω και προσωρινά από τον Τζόνυ Βεκρή.
Δεκτή, έγινε και η παραίτηση του Κώστα Αντωνίου από το πόστο του τεχνικού διευθυντή. ο Ανδρέας Βγενόπουλος αποχωρεί για δεύτερη φορά από τα διοικητικά και λίγες ώρες αργότερα ο Νικόλας Πατέρας υποβάλλει την παραίτηση του από πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Η σταγόνα που έφερε την τρικυμία ήταν το «ντου» των οπαδών, μετά την εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό Βόλου.

- Πρωταθλητής χειμώνα ο Ολυμπιακός (19/12)
Η ομάδα του Πειραιά κατέκτησε τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα καθώς βρίσκεται πέντε βαθμούς από τον δεύτερο Παναθηναϊκό.

- Η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του Άρη (1/12)
Η νίκη του Άρη επί της κατόχου του Γιουρόπα Λιγκ Ατλέτικο Μαδρίτης μέσα στο «Βιθέντε Καλντερόν» με 3-2 αποτελεί την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στιγμή στην ιστορία του συλλόγου από την Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...