Νέο σοκ περιμένει εντός του 2011 τους δημοσίους υπαλλήλους... αφού η κυβέρνηση, κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ, εξετάζει με περισσή σοβαρότητα ακόμη και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας....
Σε περίπτωση γενικότερου ξεσηκωμού του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο για μείωση του επιδόματος Χριστουγέννων από 500 ευρώ που είναι σήμερα στα 300 και του επιδόματος Πάσχα από τα 250 ευρώ στα 150.
Στόχος είναι η περικοπή της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου κατά 600 εκατ. Ευρώ, γεγονός που θα σημάνει και τη λήψη άλλων αντιδημοσιοϋπαλληλικών μέτρων, όπως να μπει και νέο ψαλίδι στα επιδόματα του μονίμου προσωπικού του δημοσίου τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να «διασωθούν» μόνο τέσσερα επιδόματα, τα οποία και θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό σε σύνολο 52 που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο.
Αυτά θα είναι η οικογενειακή παροχή (γάμου και παιδιών) το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα εξομάλυνσης και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας που το παίρνουν περίπου 20.000 υπάλληλοι.
Το κίνητρο απόδοσης θα μετονομασθεί σε πριμ παραγωγικότητας και υπάρχει η σκέψη να μη χορηγείται ακρίτως σε όλους τους υπαλλήλους παρά μόνο σε όσους φέρουν εις πέρας το έργο που τους αναθέτει η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του οικείου υπουργείου η δημοσίου φορέα.
Απώτερος σκοπός είναι αφενός η εξυπηρέτηση των πολιτών και αφετέρου η αύξηση των εσόδων που παρουσιάζουν υστέρηση.
Παράλληλα, θα υπάρξει πρόταση για βελτίωση της σχέσης μεταξύ του εισαγωγικού βαθμού Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και του καταληκτικού κλιμακίου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), ώστε να αμβλυνθούν οι ανισότητες που παρατηρούνται σήμερα.
ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στις δύο εταιρείες (Hay Group και Icap Group) που θα δώσουν τα «φώτα» τους για τη σύνταξη του νέου μισθολογίου – είναι οι εξής:
* Σύνδεση του μισθού με τον βαθμό, τα προσόντα, τα χρόνια ευθύνης και τη θέση.
* Κατάργηση του σημερινού ενιαίου ισοπεδωτικού συστήματος, που επιτρέπει αποκλίσεις έως και 1.000 ευρώ μηνιαίως μεταξύ υπαλλήλων που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα (προϋπηρεσία, σπουδές, οικογενειακή κατάσταση), έχουν παρεμφερή αντικείμενο δράσης αλλά υπηρετούν σε διαφορετικά υπουργεία.
Στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι το ισχύον σύστημα αμοιβών δεν ενοποιεί τους μισθούς με ομοειδή καθήκοντα και δεν προσφέρει βάση διαφοροποίησης ανάλογα με την απόδοση και την ευθύνη των υπαλλήλων.
Μεταξύ των πριμ που έχουν μπει στο στόχαστρο των διεθνών δανειστών μας είναι τα λεγόμενα «επιδόματα ρετιρέ».
Για παράδειγμα το επίδομα των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας που φτάνει τα 3.350 ευρώ μηνιαίως και των εργαζομένων στη ΔΙΒΕΤ ΔΕΤΕ ΔΕΧΕ που ξεκινούν από 982 ευρώ και καταλήγουν στα 2.150 ευρώ.
Ειδικά το τελευταίο το παίρνουν περίπου 23.000 εργαζόμενοι, γεγονός που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους ανθρώπους της Τρόικας.
Ακόμη και το νοσοκομειακό επίδομα που κυμαίνεται μεταξύ 315 και 345 ευρώ που το λαμβάνουν 90.000 διοικητικοί και νοσηλευτικοί υπάλληλοι έχει μπει για τα καλά στο μάτι της Τρόικας.
Παράλληλα, θα μειωθούν στο ήμισυ οι σημερινοί δικαιούχοι του επιδόματος των προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών που ανέρχονται σε 8.000.
Οριστικά κομμένα θα πρέπει να θεωρούνται τα λεγόμενα ειδικά επιδόματα (520 εκατ. ετησίως) που δίνονται μέσω των κρυφών λογαριασμών των υπουργείων, δηλαδή εκτός κρατικού προϋπολογισμού.
Αυτό θα πλήξει κυρίως τους υπαλλήλους των υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας, Ανάπτυξης, Οικονομικών, Πολιτισμού, Μεταφορών και Περιβάλλοντος.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡ. ΖΩΗ
Με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει την 8ωρη καθημερινή εργασία στο Δημόσιο, ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Χρήστος Ζώης κάνει λόγο για «κινήσεις εντυπωσιασμού που έγιναν χάριν του επικοινωνιακού τακτικισμού».
Ο κ. Ζώης αναρωτιέται γιατί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν χρησιμοποιεί το σύγχρονο μάνατζμεντ και την τεχνολογία για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών.
helleniclegion.blogspot.com
helleniclegion.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου