Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Oι 5 πραγματικοί λόγοι που απομακρύνουν τον Βαλβέρδε σχεδόν οριστικά!

Oι 5 πραγματικοί λόγοι που απομακρύνουν τον Βαλβέρδε σχεδόν οριστικά!
Το www.sportfm.gr και ο Μιχάλης Τσόχος αποκαλύπτουν τις σκέψεις του Ερνέστο Βαλβέρδε. Γιατί είναι πολύ πιθανή η αποχώρησή του, γιατί αυτή τη φορά το διαζύγιο θα είναι μάλλον αναίμακτο και ποιοι είναι οι πρώτοι υποψήφιοι να τον διαδεχτούν.


Του Μιχάλη Τσόχου

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν το έχει πάρει ακόμη οριστικά απόφαση. Για την ακρίβεια δεν έχει ανακοινώσει την οριστική απόφασή του. Το ενδεχόμενο της συνέχισης της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό και την επόμενη σεζόν είναι στον αέρα, όμως είναι αλήθεια ότι οι πιθανότητες να μείνει είναι λιγοστές.

Πριν όμως δούμε τους λόγους για τους οποίους είναι πιο κοντά στο να μην συνεχίσει στον Ολυμπιακό ας δούμε τι ακριβώς ήθελε να μας πει με όσα δήλωσε μετά το ματς με την Καβάλα. Ο Βαλβέρδε είπε «θα σεβαστώ απολύτως τους όρους του συμβολαίου μου», με λίγα λόγια μας λέει ότι έχει συμβόλαιο για 1+1 χρόνο και συνεπώς μπορεί να μην είναι εδώ και του χρόνου, ή τέλος πάντων ότι έχει την δυνατότητα βάση συμβολαίου ακόμη και αν είναι κλειστό διετές με κάποιο τρόπο να φύγει μετά το πέρας του πρώτου χρόνου. Μόνο έτσι στέκει το «θα σεβαστώ απολύτως το συμβόλαιό μου», διαφορετικά δεν το σέβεται.

Εχοντας ως δεδομένα τα όσα μας είπε ο Βαλβέρδε, αλλά έχει πει και κατά καιρούς σε συνεντεύξεις που έδωσε στην Ισπανία πάμε να δούμε τους προβληματισμούς του Ισπανού στους οποίους κυρίως οφείλεται το πιθανό ενδεχόμενο να μην συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό και επί της ουσίας να βάλει οριστικά τέλος στην καριέρα του στο συγκεκριμένο σύλλογο, διότι τρίτη φορά δύσκολα θα επιστρέψει.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά του στην Ελλάδα ο Βαλβέρδε δεν έχει κάποιο πρόβλημα με την διοίκηση. Όταν θα κάτσει να μιλήσει με τον Βαγγέλη Μαρινάκη δεν θα μιλήσει ούτε για λεφτά, ούτε για προβλήματα που έχει, ούτε για συμπεριφορές που τον ενοχλούν. Θα μιλήσει μόνο για τον σχεδιασμό της ομάδας για την επόμενη σεζόν, εφόσον αποφασίσει να μείνει ή θα πει ένα μεγάλο ευχαριστώ και θα αποχωρήσει για τους δικούς του λόγους.

Ούτε μπάτζετ θα ζητήσει, ούτε για τις μεταγραφές θα διαφωνήσει, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Είναι μία καθαρά δική του απόφαση που δεν αφορά τις σχέσεις του ή την συνεργασία του με τον Ολυμπιακό, την οποία ο ίδιος αυτή τη φορά χαρακτηρίζει άριστη.

Ας δούμε όμως τους προβληματισμούς του Βαλβέρδε.

1. Το οικογενειακό πρόβλημα που έχει ο Βαλβέρδε δεν ξεπεράστηκε και ούτε θα ξεπεραστεί. Όπως και την πρώτη φορά έτσι και φέτος η οικογένεια του δεν μετακόμισε στην Ελλάδα και η σύζυγός του με τα δύο παιδιά τους παραμένουν μόνιμοι κάτοικοι Μπιλμπάο. Δεν είχαν άλλωστε μετακομίσει ούτε όταν πήγε στη Βαρκελώνη για την Εσπανιόλ, ούτε όταν πήγε στη Βιγιαρεάλ.

Με τη διαφορά ότι από εκεί πήγαινε σπίτι του με το αεροπλάνο σε μία ώρα και συνεπώς κάθε εβδομάδα έμενε μαζί τους μία δύο μέρες, κάτι που δεν μπορεί να γίνεται όσο μένει στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι με το ένα από τα δύο παιδιά του Βαλβέρδε που έχει ένα πρόβλημα ακοής και δυσλεξίας και χρειάζεται ειδικό σχολείο και ειδικούς καθηγητές για να το αντιμετωπίζει.

Για αυτό ακριβώς και η οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια μένει μονίμως στο Μπιλμπάο και δεν ακολουθεί τον Ερνέστο στις επαγγελματικές… μετακινήσεις του ακόμη και αν αυτές είναι εντός των ισπανικών συνόρων. Αυτό είναι το πρόβλημα που αναφέρεται όλο αυτό το διάστημα στα ψιλά ως οικογενειακό πρόβλημα. Το ότι η γυναίκα του Βαλβέρδε είναι δημοσιογράφος και έχει τη δική της καριέρα στην Ισπανία είναι μία πραγματικότητα, δεν είναι όμως αυτός ο λόγος που δεν έρχεται στην Ελλάδα.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης που είχε πληροφορηθεί το πρόβλημα του Βαλβέρδε όταν πέρυσι το καλοκαίρι πήγε να τον συναντήσει πρότεινε στον Ισπανό να δώσει αυτός λύση, ακόμη και να πληρώσει ο Ολυμπιακός Ισπανούς καθηγητές με συγκεκριμένη ειδίκευση ώστε να έρθουν στην Ελλάδα και να κάνουν μαθήματα στο παιδί του, αλλά η οικογένεια Βαλβέρδε το αρνήθηκε ευγενικά λαμβάνοντας υπόψη της ότι δεν γίνεται για ένα μικρό παιδί να αντικατασταθεί το σχολείο για δύο τρεις χρονιές μόνο από ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ οίκον και δυστυχώς τέτοιου είδους ισπανόφωνο σχολείο στην Ελλάδα δεν υπάρχει.

Συνεπώς το πρόβλημα παραμένει άλυτο και ο Βαλβέρδε αν μείνει στην Ελλάδα για ένα ακόμη χρόνο θα πρέπει να μείνει μακριά από την οικογένειά του και για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο.

Το ενδεχόμενο αυτό ο Ερνέστο ανεξάρτητα από τι λένε τα συμβόλαια το είχε τονίσει στον Μαρινάκη πέρυσι το καλοκαίρι. Ότι δηλαδή είναι πιθανό όσο καλή διάθεση και να έχει να μην μπορέσει να μείνει για περισσότερο διάστημα του ενός χρόνου στην Ελλάδα.

Για αυτό ακριβώς τη φορά αυτή το διαζύγιο δεν θα είναι… αιματηρό όπως επί Κόκκαλη. Ο Μαρινάκης δεν θα κρατήσει κακία στον Βαλβέρδε, δεν θα μιλήσει με άσχημο τρόπο και απλώς θα τον ευχαριστήσει και θα πάει παρακάτω.

2. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν το έκρυψε ποτέ, ούτε την πρώτη φορά που ήρθε, ούτε τώρα ότι προτιμά να προπονεί μία ομάδα δεύτερης ταχύτητας στην Ισπανία από μία ομάδα πρώτης ταχύτητας στην Ελλάδα ή στην Τουρκία ή σε ανάλογο πρωτάθλημα.

Αν όντως λοιπόν όπως φημολογείται η Σεβίλλη τον έχει στη λίστα της και μάλιστα ψηλά, τότε ο Ερνέστο θα ήθελε να το παίξει το χαρτί αυτό. Αλλωστε γνωρίζει ότι για να κοουτσάρει κάποια μέρα τη Μπαρτσελόνα που είναι το μεγάλο όνειρό του θα πρέπει να έχει δείξει κάπου αλλού ένα σπουδαίο έργο.

Και με τον Ολυμπιακό ότι και να κάνει (εκτός και αν φτάσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ) η πόρτα αυτή δεν θα του ανοίξει. Αντίθετα η Σεβίλλη μπορεί να του την ανοίξει την πόρτα της μεγάλης ισπανικής ομάδας. Ο Ερνέστο λοιπόν πριν πάρει την οριστική απόφασή του για τον Ολυμπιακό θα έχει πρώτα δει πόσες είναι οι πιθανότητες του να κοουτσάρει την Σεβίλλη.

3. Ο Ερνέστο ξέρει ότι αν φύγει τώρα από τον Ολυμπιακό θα φύγει επιτυχημένος και πρωταθλητής. Ακόμη λοιπόν και αν δεν βρει τώρα ισπανική ομάδα για να αναλάβει ξέρει ότι το όνομά του θα παραμένει στον αφρό και ξέρει ότι δεν θα έχει φύγει από μία ομάδα γιατί απολύθηκε, αλλά γιατί ο ίδιος επέλεξε να φύγει. Αν δείτε άλλωστε μέχρι τώρα στην καριέρα του με εξαίρεση τη Βιγιαρεάλ δεν έχει ποτέ απολυθεί.

Από την Μπιλμπάο επέλεξε ο ίδιος να φύγει για να πάει στον Εσπανιόλ. Από την Εσπανιόλ επέλεξε ο ίδιος να φύγει για να πάει στον Ολυμπιακό, από τον Ολυμπιακό έφυγε για να πάει στη Βιγιαρεάλ που είναι ο μοναδικός σύλλογος που τον απέλυσε στη διάρκεια της σεζόν. Ο Ερνέστο προσέχει πολύ τέτοιου είδους λεπτομέρειες στην καριέρα του.

4. Ο Βαλβέρδε ξέρει ότι η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι και για αυτόν μία τεράστια πρόκληση. Ξέρει όμως ότι μπορεί αυτή η πρόκληση να αποδειχτεί και πρόβλημα. Γνωρίζει ότι στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη ιδέα για τις ομάδες μας και ξέρει ότι σε μία ενδεχόμενη κλήρωση με αντιπάλους όπως αυτούς που είχε για παράδειγμα φέτος ο Παναθηναϊκός, δηλαδή Μπαρτσελόνα, Ρούμπιν και Κοπεγχάγη άπαντες θα απαιτήσουν πρόκριση του Ολυμπιακού στους «16».

Κατά την άποψή του το να αποκλείσει η πρωταθλήτρια Ελλάδας την πρωταθλήτρια Ρωσίας του τετραπλάσιου ή πενταπλάσιου μπάτζετ συνιστά υπέρβαση και όχι το αυτονόητο. Σύμφωνα με τον Βαλβέρδε ο Παναθηναϊκός απέτυχε γιατί δεν τερμάτισε τρίτος σε αυτό τον όμιλο και όχι γιατί δεν προκρίθηκε.

Υπό αυτή την έννοια και με βάση και την αμφισβήτηση που γνώρισε στη φετινή σεζόν σε κάποια σημεία της επειδή έχασε από την ΑΕΚ ή αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ, εκτιμά ότι τον Οκτώβριο μπορεί να απομακρυνθεί ή να δεχτεί σκληρή κριτική επειδή για παράδειγμα ηττήθηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ντόρτμουντ που στην Ελλάδα δεν την θεωρούμε και τίποτα σπουδαίο.

Όλα αυτά που σας αναφέρω είναι ατάκες του ίδιου του Ισπανού, ο οποίος μελετά και τα γκρουπ δυναμικότητας των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ προκειμένου να σχηματίσει ρεαλιστική εικόνα για τις πιθανότητες του Ολυμπιακού για μεγάλη διάκριση.

Όπως σας είπα και νωρίτερα ο Βαλβέρδε από το να μείνει μέχρι τον Οκτώβριο να απολυθεί και να πάρει μία μεγάλη αποζημίωση (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ θα πάρει για την επόμενη χρονιά) προτιμά να αποχωρήσει μόνος του και ας ξέρει ότι αυτά τα λεφτά που θα πάρει στον Ολυμπιακό δεν πρόκειται να τα βρει πουθενά. Ούτε καν στην Σεβίλλη η οποία αποκλείεται να του δώσει 1,5 εκατ. ευρώ καθαρά. Ο Βαλβέρδε όμως δεν λειτουργεί έτσι.

5. Ενας ακόμη λόγος που κάνει τον Βαλβέρδε να προβληματίζεται είναι η κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με τα φαινόμενα βίας και το γενικότερο κλίμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι είπε τα όσα είπε μετά το ντέρμπι με τον ΠΑΟ. Κυρίως όμως δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν αρρωσταίνει όταν πηγαίνει να παίξει με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν είδε τι συνέβη στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ για το Κύπελλο έλεγε σε φίλο του «να δούμε πότε σε αυτή τη χώρα θα πάρουν απόφαση να κλείσουν αυτό το γήπεδο οριστικά.

Οσο συμβαίνουν εκεί, αυτά που συμβαίνουν κάθε φορά, τόσο θα γίνονται πράγματα και σε όλα τα άλλα γήπεδα της χώρας». Γενικώς ο Βαλβέρδε που ξέρει από μισητά ντέρμπι (προπονητής της Μπλιμπάο ήταν), δεν καταλαβαίνει το ελληνικό μίσος και τις ακραίες αντιδράσεις. Και για αυτό άλλωστε έχει μιλήσει δημόσια και στην Τούμπα.

Οι υποψήφιοι να τον διαδεχτούν

Όπως θα διαπιστώσατε λοιπόν δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ολυμπιακού και του Βαλβέρδε, υπάρχει μόνο θέμα του Βαλβέρδε και της οικογένειάς του για να πάρει την οριστική απόφασή της. Πάντως υπάρχουν και κάποιοι που εκτιμούν ότι ο Βαλβέρδε έχει πάρει ήδη την οριστική απόφασή του και την έχει γνωστοποιήσει στον Βαγγέλη Μαρινάκη προκειμένου ο τελευταίος να αναζητήσει έγκαιρα τον αντικαταστάτη του.

Κάτι τέτοιο μάλλον δεν έχει γίνει, αλλά είναι πιθανόν ο Ερνέστο να έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού ότι το οικογενειακό πρόβλημα παραμένει αξεπέραστο και ως εκ τούτου το ενδεχόμενο να μην συνεχίσουν την συνεργασία τους παραμένει ανοικτό. Η αλήθεια είναι ότι είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, ο Ολυμπιακός διακριτικά κοιτάζει περιπτώσεις προπονητών χωρίς ακόμη πάντως να φαίνεται ότι έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με κάποιον.

Οι περιπτώσεις εξετάζονται προσεκτικά και όταν έρθει εκείνη η στιγμή ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος να καταλήξει με τη βοήθεια και των ανθρώπων που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και στην καταλληλότερη επιλογή.

Το ότι λόγω του έντονου ισπανόφωνου στοιχείου στον Ολυμπιακό εξετάζονται περιπτώσεις Ισπανών ή ισπανόφωνων προπονητών (Κούπερ) είναι εμφανές, όπως και ότι η μοναδική περίπτωση Ελληνα που υπάρχει είναι αυτή του Λεμονή για τον οποίο ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς έχει την καλύτερη άποψη ζώντας τον ως παίκτης τη χρονιά που ο Ολυμπιακός έκανε τα «διπλά» στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Το που τελικά θα καταλήξει ο Μαρινάκης είναι μάλλον νωρίς για να το πούμε, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και ένα είδους τεστ του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού στους υποψήφιους τεχνικούς που θα περιλαμβάνει και προσωπικές συνεντεύξεις.

Αλλωστε, και όχι λανθασμένα, εκτιμά ότι με την προσωπική επαφή ο ίδιος μπορεί να κερδίσει πόντους και να πείσει τον συνομιλητή του, όπως έκανε πέρυσι το καλοκαίρι με τον Βαλβέρδε, ενώ θα έχει με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία να ακούσει και να μάθει από πρώτο χέρι το σχέδιο και τις απόψεις των υποψηφίων για το πώς σκοπεύουν να τρέξουν το καράβι που λέγεται Ολυμπιακός.
sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...