Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων και ΑμεΑ προς τους Ηλείους βουλευτές

Επιστολή Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων και ΑμεΑ προς τους Ηλείους βουλευτές
Δελτίο Τύπου
Το θέμα της δημιουργίας μιας μόνο Υγειονομικής Επιτροπής και τις δυσκολίες των ΑμεΑ της Ηλείας να έχουν πρόσβαση σε αυτή στην Πάτρα, θίγει με επιστολή του προς τους Ηλείους βουλευτές
ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων και Αμεα "Ήλις".
Αξιότιμοι κύριοι –ες Βουλευτές
Με την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσαμε να αναφέρουμε τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν με την δημιουργία μιας μόνο Υγειονομικής Επιτροπής στην Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 3863/10 «Νέο ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» από 1/1/2011 συστήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρία (ΚΕΠΑ) υπαγόμενο απευθείας στην Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής Εργασίας της Διοίκησης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Το ΚΕΠΑ, το οποίο δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον βαθμό καθορισμού του βαθμού αναπηρίας των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των ανασφάλιστων θα λειτουργήσει σε 45 σημεία της χώρας με τριμελείς επιτροπές και στελεχώνονται από ιατρούς του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών, που υπάγεται στο ΚΕΠΑ. Στην Δυτική Ελλάδα με βάση την προαναφερόμενη εγκύκλιο (Αρ. Πρ. Φ80000/οικ. 20497/1670/31 Αυγούστου 2011) θα δημιουργηθεί μόνο μια Επιτροπή στην Πάτρα, σε περιφερειακό επίπεδο δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στα άτομα με αναπηρία.
Συγκεκριμένα:
-Δυσκολία μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων ΑμεΑ. Τα προαναφερόμενα άτομα αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας. Δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές τόσο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όσο και στις κτιριακές εγκαταστάσεις για την υποδοχή και την εξυπηρέτηση των ατόμων αυτών.
Επιπλέον η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο με την χαμηλότερη απόσταση που καλούνται να διερευνήσουν οι ενδιαφερόμενοι.
Λόγω του μεγάλού όγκου των αιτήσεων θα υπάρξει επιπλέον ταλαιπωρία των ΑμεΑ που είτε έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις για συντάξεις αναπηρίας είτε επιθυμούν την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης είτε τον χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.
Η απαραίτητη προσκόμιση ταμειακού παραστατικού 46,41 ευρώ (Φ. 40021/26407/2051/2006-ΦΕΚ Β 1829) αποτελεί ένα επιπλέον κώλυμα. Εν μέσω οικονομικής κρίσης θεωρούμε αδιανόητη την καταβολή χρηματικού ποσού από άτομα με αναπηρία τα οποία είναι είτε άπορα είτε ανασφάλιστα στην προσφυγή τους στις Υγειονομικές Επιτροπές.
Η καταβολή του επιδόματος αναπηρίας θα υποστεί μεγάλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε δεινή οικονομική κατάσταση Ατομα με Αναπηρία τα οποία έχουν ως μοναδικό εισόδημα το συγκεκριμένο επίδομα.
Κύριοι – ες βουλευτές
Πάγια θέση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους.  Δεδομένου ότι η οικονομική ύφεση έχει πλήξει την κοινωνία και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία κάθε επιβάρυνση τα οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο. Ο Νομαρχιακός Σύλλογος δεν αντιτίθεται στην λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, αντιθέτως υποστηρίζει και είναι ανοικτός σε κάθε εποικοδομητικό διάλογο για θέματα που απασχολούν τον αναπηρικό χώρο.
Παρακαλούμε την άμεση παρέμβασή σας με σκοπό την δημιουργία επιπλέον Υγειονομικών Επιτροπών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρία.
Αναμένουμε την θετική ανταπόκριση σας
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
ilialive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...