Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ασφαλισμένοι ΟΓΑ στην Ηλεία: Πούλησαν λιοστάσια, ανέβαλαν εγχειρήσεις αλλά σύνταξη δεν βλέπουν


agrotesΠριν από λίγες ημέρες εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που αφορούν στον νόμο 4093/2012, με τον οποίο
η κυβέρνηση αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης σε όλους τους εργαζομένους. Από τον νόμο αυτό και από τις εγκυκλίους του πλήττονται ιδιαίτερα οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο εξής  οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ συνταξιοδοτούνται πλέον στα 67 έτη καθώς δεν προβλέπεται για αυτούς η κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

«Μας εξαπάτησαν»  
Εξαπατημένος από τον Οργανισμό μας δηλώνει αγρότης από τα Μακρίσια, ο οποίος πλήρωνε και μάλιστα αυξημένες εισφορές για την ασφάλιση της γυναίκας του, που επρόκειτο να βγει στην σύνταξη φέτος.

«Πλήρωσα κανονικά δυο εξάμηνα, το δεύτερο ως τον Μάρτιο του 2013, βάσει των χαρτιών που μού ήρθαν από τον ΟΓΑ για τη σύνταξη  και τώρα μας ενημερώνουν ότι δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί, παρά μετά από δυο χρόνια! Μας ρώτησαν αν τα είχαμε και που τα βρήκαμε τα χρήματα αυτά ;» Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πιο κραυγαλέες περιπτώσεις. Αγρότες που χρωστούσαν πολλά «εξάμηνα εισφορών» και αναγκάστηκαν να πουλήσουν όσο – όσο ακόμα και λιοστάσια, όπως μας είπαν προκειμένου να εξασφαλίσουν την σύνταξη γήρατος !

«Ανέβαλα εγχείρηση»  
Τραγικότερη είναι περίπτωση ασφαλισμένου, από την περιοχή του Κάμπου της Ηλείας,  που ανέβαλε προγραμματισμένη και αναγκαία για τον ίδιο  εγχείρηση, προκειμένου να πληρώσει περίπου 3000 ευρώ για να συνταξιοδοτηθεί φέτος η μητέρα του!

«Περιμέναμε αυτά τα χρήματα της σύνταξης για να τα βγάλουμε πέρα και να μπορέσω να μαζέψω σιγά –σιγά τα χρήματα που χρειάζομαι για την εγχείρησή μου. Τώρα είναι σαν να χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου, θα μας πει».

Τι απαντά ο ΟΓΑ;

Από την πλευρά τους οι υπάλληλοι του ΟΓΑ στην Πάτρα στους οποίους απευθυνθήκαμε, μας δήλωναν το ίδιο ξαφνιασμένοι γιατί αυτή είναι που δέχονται το πρώτο κύμα αγανάκτησης και απόγνωσης των αγροτών: « εμείς κάθε  Αύγουστο ενημερώνουμε όσους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συμπληρώνουν το 64ο έτος της ηλικίας τους να προετοιμάζονται.

Στα έγγραφα που τους στέλνουμε αναγράφεται ότι η πληρωμή του δεύτερου εξαμήνου, είναι προαιρετική. Αν θέλουν και μπορούν το πληρώνουν. Να αλλάξουν όμως τα όρια ηλικίας για την συνταξιοδότηση  και να προστεθούν δυο έτη επιπλέον, δεν το αποφασίσαμε εμείς.  Δεν το γνωρίσαμε από πριν. Ακολουθήσαμε τη συνήθη διαδικασία.  Στο ενδιάμεσο ψηφίστηκε ο νόμος  που άλλα επιτάσσει».

Το γεγονός αυτό αποτελεί κατάφορη αδικία για τους αγρότες που βρίσκονταν στα πρόθυρα συνταξιοδότησης και οι οποίοι ανέμεναν την σύνταξή τους από τις αρχές του έτους.
Αρκετοί από αυτούς θα αντιμετωπίσουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης καθώς τις τελευταίες του οικονομίες τις… κατέθεσαν στον ΟΓΑ  και σύνταξη δεν πρόκειται  να  δουν για τα δυο επόμενα  χρόνια !
Εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...