Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

12 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα όνειρα

Τα όνειρα ανέκαθεν αποτελούσαν αντικείμενο έρευνας για διάφορους λόγους. Στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κάποια όνειρα γινόντουσαν επίσημο θέμα συζήτησης στη Σύγκλητο. Γενικότερα σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς αναζητούσαν τα κρυφά μηνύματα τους. Ας αφήσουμε όμως τις υποθέσεις και τις εικασίες και πάμε να δούμε τι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ή αποδεκτό.

1. Ξεχνάμε το 90% των ονείρων μας
Μέσα σε 5 λεπτά από την στιγμή που ξυπνάμε ξεχνάμε τα μισά όνειρα μας. Σε δέκα λεπτά έχουμε ξεχάσει το 90%.

2. Και οι τυφλοί βλέπουν όνειρα
Όσοι έχασαν την όραση μετά την γέννηση τους βλέπουν κανονικά εικόνες στα όνειρα τους. Οι εκ γενετής τυφλοί δεν βλέπουν εικόνες ωστόσο έχουν όνειρα που βασίζονται σε άλλες αισθήσεις όπως ήχος, μυρωδιά, αφή και συναίσθημα.

3. Όλοι ονειρεύονται
Όλοι οι άνθρωποι βλέπουν όνειρα. Εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν κάποια ακραία ψυχολογική δυσλειτουργία. Όσοι πιστεύουν ότι δεν βλέπουν όνειρα, απλά τα ξεχνάνε.

4. Βλέπουμε μόνο πρόσωπα που γνωρίζουμε ήδη
Το μυαλό μας δεν δημιουργεί πρόσωπα. Στα όνειρα μας βλέπουμε μόνο πραγματικά πρόσωπα πραγματικών ανθρώπων που συναντήσαμε κάποια στιγμή στην ζωή μας αλλά μπορεί να μην τους θυμόμαστε καν. Μπορεί να είναι ακόμα και το πρόσωπο κάποιοι που πέρασε για λίγο μπροστά από το οπτικό μας πεδίο στον δρόμο και δεν δώσαμε καμία σημασία. Οι εικόνες αποθηκεύονται και έχουμε ένα τεράστιο απόθεμα αν και δεν το γνωρίζουμε.

5. Δεν βλέπουν όλοι χρώματα
Το 12% των ανθρώπων βλέπουν μόνο ασπρόμαυρα όνειρα Μελέτες από το 1912 έως το 1950 έδειξαν ότι η πλειοψηφία των ονείρων ήταν ασπρόμαυρα αλλά αυτά τα αποτελέσματα άρχισαν να αλλάζουν μετά το 1960. Σήμερα μόλις το 4,4% των ονείρων ανθρώπων κάτω των 25 ετών είναι ασπρόμαυρα. Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτή η αλλαγή έχει να κάνει με την μετάβαση από την ασπρόμαυρη τηλεόραση στην έγχρωμη.

6. Είναι συμβολικά
Αν ονειρευτούμε κάτι συγκεκριμένο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το όνειρο έχει να κάνει με αυτό. Τα όνειρα μιλούν με μία συμβολική γλώσσα.

7. Συναισθήματα
Το πιο σύνηθες συναίσθημα που σχετίζεται με τα όνειρα είναι η έγνοια. Τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν τα όνειρα πιο συχνά από ότι τα θετικά.

8. Περιοδικά όνειρα
Αν και τα περισσότερα όνειρα τα βλέπουμε μόνο μία φορά, αρκετοί άνθρωποι έχουν περιοδικά όνειρα δηλαδή βλέπουν το ίδιο αρκετές φορές. Το 70% των γυναικών και το 65% των ανδρών έχουν φέρονται να ζουν αυτή την εμπειρία.

9. Και τα ζώα ονειρεύονται
Μελέτες που έχουν γίνει σε πολλά διαφορετικά ζώα και το αποτέλεσμα ήταν πως όλα έχουν ίδια εγκεφαλική λειτουργία κατά την διάρκεια του ύπνου με αυτή του ανθρώπου. Μπορείτε να βεβαιωθείτε και με ένα πιο απλό πείραμα. Παρατηρείστε ένα σκύλο την ώρα που κοιμάται. Προσέξτε πως κάνει πολλές φορές την κίνηση σαν να τρέχει ή τους τους ήχους όπως όταν αντιδρά σε κάτι!

10. Ενσωμάτωση της πραγματικότητας
Το μυαλό μας παίρνει τα εξωτερικά ερεθίσματα που έχουμε ενώ κοιμόμαστε και βάση αυτών δημιουργεί τα όνειρα. Παράδειγμα: ονειρεύεστε ότι είστε σε συναυλία και την ίδια στιγμή ακούγεται μουσική από το διπλανό δωμάτιο.

11. Άντρες και γυναίκες ονειρεύονται διαφορετικά
Περίπου το 70% των χαρακτήρων που ονειρεύεται ένας άντρας είναι άλλοι άντρες. Από την άλλη στις γυναίκες το ποσοστό είναι 50%-50%. Πέρα από αυτό οι άντρες έχουν γενικά πιο επιθετικά όνειρα απ' ότι οι γυναίκες.

12. Προφητικά όνειρα
Ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 38% είχε κάποιο προφητικό όνειρο ενώ το 705 έχει βιώσει déjà vu.

NEWSBEAST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...