Ερχονται κι άλλοι ανεμοστρόβιλοι !


Ερχονται κι άλλοι ανεμοστρόβιλοι !
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Μετεωρολογικών εφαρμογών του ΕΛΓΑ, Μιχάλης Σιούτας για το ενδεχόμενο καταστροφών από νέους ανεμοστρόβιλους επισημαίνοντας ότι ...
... στο μέλλον θα κάνουν όλο και ποιο συχνά την εμφάνισή τους στην Ηλεία και μάλιστα θα είναι περισσότερο καταστρεπτικοί.

Χθες το ΗΤ είχε αναφερθεί στις έρευνες του κ. Σιούτα που καταδεικνύουν ότι οι ανεμοστρόβιλοι έχουν μια… ιδιαίτερη προτίμηση στην Ηλεία.

  Σήμερα η εφημερίδα «Πρώτη» φιλοξενεί δήλωση του κ. Σιούτα, ο οποίος επισημαίνει ότι βασικοί λόγοι για την… ιδιαίτερη προτίμηση του φαινομένου στην Ηλεία είναι η γεωγραφική της θέση, τα κλιματικά χαρακτηριστικά, η μορφολογία της και η γειτνίαση με τη θάλασσα.

«Αυτό πάντως δεν αποκλείεται στο μέλλον να αλλάξει και τα φαινόμενα να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή της Ελλάδας» λέει χαρακτηριστικά.

Ο  κ. Σιούτας καλεί τους φορείς του Νομού Ηλείας, τους απλούς πολίτες αλλά και τους αγρότες να «θωρακίσουν» όσο καλύτερα μπορούν τις κατασκευές τους.

Όπως λέει, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τα κτίρια, τις κατασκευές καθώς και τις εγκαταστάσεις των αγροτών. Ακόμη οφείλουν όλοι να ρίξουν το βάρος στο καλύτερο στερέωμα υπόστεγων, πινακίδων κλπ.

«Να μη λησμονούμε ότι τα περισσότερα ατυχήματα, ακόμα και θανατηφόρα, προκαλούνται από παρασυρόμενα αντικείμενα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα και να λειτουργούμε αναλόγως όταν μια έντονη καταιγίδα είναι σε εξέλιξη (προφύλαξη σε κλειστό χώρο, αποφυγή δραστηριότητας σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κλπ)» επισημαίνει.

Καταλήγοντας ο κ. Σιούτας τονίζει ότι η πρόβλεψη των ανεμοστρόβιλων δεν είναι εφικτή, πρέπει όμως να έχουμε κατά νου ότι δημιουργούνται κατά τη διάρκεια έντονων καταιγίδων ενώ για την περιοχή μας οι κρισιμότεροι μήνες είναι ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος.

Η Ηλεία «χτυπήθηκε» σκληρά

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ηλεία στο πρόσφατο παρελθόν «χτυπήθηκε» σκληρά από ανεμοστρόβιλους. Οι δύο παρακάτω περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές:

•   Δύο νεκροί, ένας τραυματίας και εκτεταμένες υλικές ζημιές, είναι ο απολογισμός του ανεμοστρόβιλου που έπληξε την βορειοδυτική Ηλεία και κυρίως τον δήμο Βουπρασίας. Αυτοκίνητο, που εκινείτο στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Νέας Μανωλάδας, "πιάστηκε" από ισχυρές ριπές ανέμου, εξετράπη της πορείας του και κατέληξε σε μάνδρα, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο δύο από τους επιβαίνοντες.

Από τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα καθώς ο ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή 15 λεπτά μετά τη λήξη της παρέλασης και αφού είχε αποχωρήσει ο κόσμος.

Ζημιές προκλήθηκαν σε στέγες σπιτιών και σε κολώνες της ΔΕΗ, ξεριζώθηκαν δένδρα ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ξηλώθηκαν ακόμα και παγκάκια από πλατείες.

•   Ένα πέρασμα ανεμοστρόβιλου, που δύσκολα θα ξεχαστεί, ήταν  στα χωριά Μυρτιά και Πλάτανος. Μέσα σε λίγα λεπτά, πήρε και σήκωσε ψηλά στέγες σπιτιών, σχολείων, αυτοκίνητα, ηλιακούς θερμοσίφωνες, ενώ ξερίζωσε 2.000 δέντρα.

Κι όμως, αυτό το σκηνικό ήταν γνώριμο για τους κατοίκους, καθώς λίγους μόνο μήνες πριν, είχαν δει τις ίδιες εικόνες στα διπλανά χωριά.
ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ