Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

«Θωρακίστε τα κτίρια και τις κατασκευές σας!»






zimies«Όλο και πιο συχνά θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Ηλεία οι ανεμοστρόβιλοι και μάλιστα θα είναι περισσότερο καταστρεπτικοί».
Τα παραπάνω επισημαίνει με δήλωσή του στην «ΠΡΩΤΗ» ο Μιχάλης Σιούτας, διδάκτωρ μετεωρολογίας και διευθυντής του κέντρου μετρολογικών εφαρμογών του ΕΛΓΑ, ο οποίος μελετά συστηματικά τους ανεμοστρόβιλους στην Ελλάδα επί σειρά ετών. 

Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, το... κακό προηγούμενο με τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν την περιοχή μας, αλλά και χθεσινά δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου τα οποία φέρουν την Βορειοδυτική Πελοπόννησο και ειδικότερα τον Ν. Ηλείας ως την περιοχή όπου καταγράφεται η μέγιστη συχνότητα εμφάνισης ανεμοστρόβιλων, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον ειδικό επιστήμονα, ο οποίος μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες αλλά και χρήσιμες συμβουλές, βασιζόμενος πάντα στην επιστημονική έρευνα και σε όσα διδάσκει η διεθνής εμπειρία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σιούτας θα τονίσει ότι  στην περιοχή μας ότι θα έχουμε -εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών- αύξηση αυτών των φαινομένων τόσο σε συχνότητα, όσο και σε σφοδρότητα

.  «Γι' αυτό υπάρχει εξήγηση η οποία ωστόσο δεν είναι επαρκής, άλλωστε η έρευνα και η μελέτη συνεχίζονται. Βασικοί λόγοι για την... ιδιαίτερη προτίμηση του φαινομένου στην Ηλεία είναι η γεωγραφική της θέση, τα κλιματικά χαρακτηριστικά, η μορφολογία της και η γειτνίαση με τη θάλασσα.

Αυτό πάντως δεν αποκλείεται στο μέλλον να αλλάξει και τα φαινόμενα να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή της Ελλάδας», λέει χαρακτηριστικά.

Το τρίγωνο Ηλεία-Ζάκυνθος-Αιτωλοακαρνανία

Στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, με επίκεντρο το τρίγωνο Ηλεία - Ζάκυνθος - Αιτωλοακαρνανίαα, έχουν παρατηρηθεί από το 2000 μέχρι σήμερα δεκάδες σίφωνες επί ξηράς, όπως ονομάζονται οι ανεμοστρόβιλοι που δημιουργούνται πάνω από το έδαφος.

 Οι θαλάσσιοι, μάλιστα, φαίνεται να είναι περισσότεροι και πιο καταστροφικοί. Να υπενθυμίσουμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
  • Δύο νεκροί, ένας τραυματίας και εκτεταμένες υλικές ζημιές, είναι ο απολογισμός του ανεμοστρόβιλου που έπληξε την βορειοδυτική Ηλεία και κυρίως τον δήμο Βουπρασίας. Αυτοκίνητο που εκινείτο στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Νέας Μανολάδας, εξετράπη της πορείας του και κατέληξε σε μάνδρα, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο δύο από τους επιβαίνοντες. Από τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα, καθώς ο ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή 15 λεπτά μετά τη λήξη της παρέλασης και αφού είχε αποχωρήσει ο κόσμος. Ζημιές προκλήθηκαν σε στέγες σπιτιών και σε κολώνες της ΔΕΗ, ξεριζώθηκαν δένδρα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ξηλώθηκαν ακόμα και παγκάκια από πλατείες.
  • Ένα πέρασμα ανεμοστρόβιλου που δύσκολα θα ξεχαστεί ήταν στα χωριά Μυρτιά και Πλάτανος. Μέσα σε λίγα λεπτά, με ένα πέρασμα, πήρε και σήκωσε ψηλά στέγες σπιτιών, σχολείων, αυτοκίνητα, ηλιακούς θερμοσίφωνες, ενώ ξερίζωσε 2.000 δέντρα. Κι όμως, αυτό το σκηνικό ήταν γνώριμο για τους κατοίκους, καθώς λίγους μόνο μήνες πριν, είχαν δει τις ίδιες εικόνες στα διπλανά χωριά.
  • Οι ανεμοστρόβιλοι οι οποίοι έπληξαν την περασμένη Πέμπτη την Κύθνο και το απόγευμα της Κυριακής την Καλαμάτα και τη Ζάκυνθο, όπως εκτιμά ο κ. Σιούτας, είχαν ταχύτητα μεγαλύτερη των 250 χιλιομέτρων την ώρα, γι΄ αυτό και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. Στην Κύθνο έπεσαν κολόνες του ΟΤΕ αλλά και της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του νησιού να μείνει χωρίς ρεύμα, έκλεισαν δρόμοι, 5 βυθίστηκαν σκάφη στο λιμάνι, παρασύρθηκαν στέγες τριών εκκλησιών, παράθυρα και πόρτες σπιτιών. Στη Ζάκυνθο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και ελαιοκαλλιέργειες στο Βασιλικό. Στην Καλαμάτα επλήγη κυρίως η παραλιακή ζώνη - το καρνάγιο καταστράφηκε, ενώ οι ισχυροί άνεμοι «πήραν» τη στέγη του Λιμεναρχείου και άλλων κτιρίων, καθώς και πολλά δέντρα.
Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Σιούτα, η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό "Atmospheric Research" ρεκόρ ανεμοστρόβιλων σημειώθηκε στην Ελλάδα το έτος 2002, οπότε κατεγράφησαν 40 περιπτώσεις.

Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της 5ης Σεπτεμβρίου 2002, όταν σε διάστημα 90 λεπτών παρατηρήθηκαν 13 σίφωνες θάλασσας στο Κρητικό πέλαγος, στις βόρειες ακτές της Κρήτης, μεταξύ Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Άλλα αξιοσημείωτα φαινόμενα που οφείλονται στην εμφάνιση ανεμοστρόβιλων στο παρελθόν ήταν η βροχή ψαριών στην Αλώνα της Φλώρινας στις 13-15 Οκτωβρίου 1951. Παρόμοιο φαινόμενο βροχής ψαριών που μεταφέρθηκαν με ανεμοστρόβιλο από τη γειτονική λίμνη Δοϊράνη σημειώθηκε στις 7 του περασμένου Δεκεμβρίου 2002 στην Κορώνα Κιλκίς.

Τον Φεβρουάριο του 2004, ανεμοστρόβιλος εκτόξευσε μια βάρκα στη Μεθώνη Πιερίας, σκοτώνοντας ένα αγοράκι, ενώ στις 27 Ιουνίου του 2002 στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος κατάφερε να μετακινήσει το μπροστινό τμήμα αεροσκάφους και να τραυματίσει μια γυναίκα.

Το βάρος στις κατασκευές

Ο διδάκτωρ μετεωρολογίας και διευθυντής του κέντρου μετρολογικών εφαρμογών του ΕΛΓΑ, καλεί μέσω της «ΠΡΩΤΗΣ» τους φορείς του Νομού Ηλείας, τους απλούς πολίτες αλλά και τους αγρότες να «θωρακίσουν» όσο καλύτερα μπορούν τις κατασκευές τους.

Οπως λέει, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τα κτίρια, τις κατασκευές καθώς και τις εγκαταστάσεις των αγροτών. Ακόμη οφείλουν όλοι να ρίξουν το βάρος στο καλύτερο στερέωμα υπόστεγων, πινακίδων κλπ.   «Να μη λησμονούμε ότι τα περισσότερα ατυχήματα, ακόμα και θανατηφόρα, προκαλούνται από παρασυρόμενα αντικείμενα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα και να λειτουργούμε αναλόγως όταν μια έντονη καταιγίδα είναι σε εξέλιξη (προφύλαξη σε κλειστό χώρο, αποφυγή δραστηριότητας σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κλπ.)», επισημαίνει.

Καταλήγοντας ο κ. Σιούτας θα τονίσει ότι η πρόβλεψη των ανεμοστρόβιλων δεν είναι εφικτή, πρέπει όμως να έχουμε κατά νου ότι δημιουργούνται κατά τη διάρκεια έντονων  καταιγίδων ενώ για την περιοχή μας οι κρισιμότεροι μήνες είναι ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος.
protinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η