Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Αρχίζει το μεγάλο “ψαλίδι” στις ΔΕΚΟ

Μόλις 53 εκατ. ευρώ κατάφερε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση με τις "βάρβαρες" (κατά την άποψη των ιδίων των εργαζομένων) περικοπές κατά 8% στη δαπάνη μισθοδοσίας στις ΔΕΚΟ, στο πρώτο εξάμηνο του 2010.  

Η μείωση αυτή όμως, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2009, οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή των μέτρων για την που έλαβε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο (περικοπές 13ου- 14ου μισθού και μείωση επιδομάτων στο δημόσιο), παρά σε προγράμματα εξυγίανσης των δημοσιών επιχειρήσεων τα οποία επιχειρεί τώρα να θέσει σε κίνηση η κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντως με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, για το σύνολο της χρήσης του 2010 το ποσό εξοικονόμησης υπολογίζεται πως θα φτάσει 220 εκατ. ευρώ περίπου σε σύγκριση με το 2009, ως αποτέλεσμα της εισοδηματικής πολιτικής του έτους 2010 που εφαρμόζεται και στις ΔΕΚΟ. Τα στοιχεία αφορούν στις 30 (ζημιογόνες κυρίως) από τις συνολικά 52 ΔΕΚΟ που εποπτεύει η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών.

Η κυβέρνηση  προωθεί δραστικές περικοπές  στη μισθολογική δαπάνη των ΔΕΚΟ, προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα και το χρέος τους, που επιβαρύνει πλέον το έλλειμμα και το χρέος  του Δημοσίου και απειλεί την  επίτευξη των στόχων του Μνημονίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ετήσιο έλλειμμά τους ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το συσσωρευμένο χρέος τους προσεγγίζει τα 12 δισ. ευρώ.

Παρά την  κακή οικονομική τους κατάσταση, οι μέσες  ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των  εργαζόμενων στις 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ ανέρχονταν το 2009 σε 40.772 ευρώ και ήταν διπλάσιες από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα (19.147 ευρώ) και κατά 44% υψηλότερες από τις μέσες ετήσιες αποδοχές στον υπόλοιπο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (26.556 ευρώ).

Μάλιστα σε πέντε  από τις ΔΕΚΟ, τα έσοδά τους δεν  αρκούν για να καλύψουν ούτε καν  τους μισθούς των εργαζομένων  τους.

Η μείωση της  μισθολογικής δαπάνης θα επιδιωχθεί κυρίως μέσω της περικοπής υπερωριών  και έκτακτων αμοιβών και μέσω της αλλαγής των γενικών κανονισμών προσωπικού. 
 
Εκτός από τους μισθούς, μαχαίρι αναμένεται και στις άλλες λειτουργικές δαπάνες, καθώς το 2009, οι ΔΕΚΟ δαπάνησαν 30 εκατ. ευρώ για τηλεπικοινωνίες, 40 εκατ. ευρώ για ενοίκια και άλλα 8 εκατ. ευρώ για αναλώσιμα.
 protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...