Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Τα μοναχοπαίδια είναι ευτυχισμένα


Έρευνα Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει πως τα μοναχοπαίδια μπορεί συχνά να είναι απαιτητικά, ιδιόρρυθμα και μοναχικά, παράλληλα όμως φαίνεται ότι είναι ευτυχισμένα και ικανοποιημένα με τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα παιδιά που έχουν αδέλφια, αναπτύσσουν μεγάλο ανταγωνισμό για την προσοχή των γονέων καθώς και για τα υλικά αγαθά της οικογένειας.

Μάλιστα, όσο περισσότερα παιδιά υπάρχουν σε ένα σπίτι, τόσο περισσότερες εντάσεις δημιουργούνται στην οικογένεια.
Ερωτηματολόγια κι αναλύσεις
Στα πλαίσια μιας μεγάλης μελέτης για την οικογενειακή ζωή στη Βρετανία «Understanding Society», κλήθηκαν 2.500 νέοι να συμπληρώσουν λεπτομερειακά ερωτηματολόγια για την επι μέρους έρευνα, που αφορά στα παιδιά και την ευτυχία.


Η Γκούντι Νάις του Πανεπιστημίου του Έσσεξ η οποία ανέλυσε τις απαντήσεις σχολιάζει: «Ο ανταγωνισμός για την προσοχή των γονέων και ο εκνευρισμός για το γεγονός ότι πρέπει να μοιράζονται υλικά αγαθά, όπως παιχνίδια και γλυκά, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δυστυχία όσα παιδιά έχουν αδελφό ή αδελφή». Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης της ευτυχίας είναι αντιστρόφως ανάλογος με τον αριθμό των παιδιών που ζουν σε ένα σπίτι.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το άγχος των γονέων αυξάνεται από τους τσακωμούς των παιδιών, μερικοί εκ των οποίων δεν επεμβαίνουν συχνά για να τακτοποιήσουν την κατάσταση και να επαναφέρουν την τάξη.

Πολλά αδέλφια, μεγάλος ανταγωνισμός
Η παιδοψυχολόγος Δρ Ρουθ Κόπαρντ υποστηρίζει πως υπάρχουν ορισμένοι απλοί λόγοι που εξηγούν το γιατί όσο περισσότερα αδέλφια υπάρχουν σε μια οικογένεια τόσο λιγότερο ευτυχισμένα είναι τα παιδιά σαν μονάδες κι εξηγεί: «Σε ένα μέσο σπίτι όσο περισσότερα παιδιά υπάρχουν τόσο μειώνεται η ιδιωτικότητα του κάθε παιδιού. Κάποια παιδιά θέλουν να μοιράζονται το υπνοδωμάτιό τους, αλλά προτιμούν να το επιλέγουν τα ίδια παρά να “πρέπει” να το μοιραστούν.

Υπάρχει επίσης ανταγωνισμός για τον χρόνο που διαθέτουν οι γονείς στο καθένα από τα παιδιά».
Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των παιδιών που ερωτήθηκαν, το ένα τρίτο δηλώνει ότι τα αδέλφια τους συχνά τα σπρώχνουν ή τα χτυπούν, πολλά έχουν πέσει θύματα «αδελφικού εκφοβισμού» («sibling bullying») και επίσης πολλά λένε ότι τα αδέλφια τους κλέβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Πηγή: pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...