Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Σκόρδο: φαρμάκι ή φάρμακο;


Σκόρδο: φαρμάκι ή φάρμακο;
Σκορδαλιά, τζατζίκι και πάει λέγοντας… είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που θα μπορούσε το σκόρδο να κακοχαρακτηριστεί “κοινωνικά” και βέβαια μερικοί από τους βασικότερους που το κατατάσσουν ανάμεσα στα κύρια και πιο αγαπημένα συστατικά μαγειρικής. 

Τώρα αποκαλύπτεται μια νέα του ιδιότητα, πέραν της έντονα καυστικής γεύσης του και της δυνατής οσμής του· αυτή της καίριας συμβολής του στην καταπολέμηση της υπέρτασης.

Σύμφωνα με τη νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη, το σκόρδο, από κοινού με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή χρησιμεύει στη διατήρηση της πίεσης σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός σημαντικό για όσους πάσχουν από υπέρταση.

Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές με 50 εθελοντές που έπασχαν από υψηλή πίεση του αίματος. Οι ασθενείς έπαιρναν 4 κάψουλες με εκχύλισμα σκόρδου ημερησίως για 12 εβδομάδες, στο τέλος των οποίων διαπιστώθηκε πως είχαν χαμηλότερη πίεση -περίπου 10mmHg χαμηλότερη η συστολική-  σε σχέση με εκείνους που λάμβαναν εικονική κάψουλα.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν το ότι οι κάψουλες σκόρδου πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν ιατρικής οδηγίας, για να αποφευχθούν παρενέργειες όπως η αραίωση του αίματος ή η αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα.

Γνωστό, ήδη, τα τελευταία χρόνια για την ισχυρή αντιμικροβιακή του δράση, το σκόρδο κερδίζει όλο και πιο ψηλή θέση στη λίστα των ευεργετών, αφού κάνει καλό στην καρδιά, ενώ έχουν γίνει επιστημονικές έρευνες για τη συμβολή του στην πρόληψη των καρκίνων του στομάχου και του προστάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...