Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Η ώρα των κουμπάρων

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν αντίπαλοι ο Ομπράντοβιτς με τον Ίβκοβιτς.

Για την ακρίβεια είναι η 19η! Στις προηγούμενες «μονομαχίες» τους μοιράστηκαν τις νίκες…



Πάντα με τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού και με τον Ίβκοβιτς είτε στην ΑΕΚ, είτε στην ΤΣΣΚΑ, είτε στη Ντιναμό Μόσχας. Και η μεταξύ τους «μονομαχία» είναι- πάντα- απολαυστική…


Η καινοτομία πάντως είναι ότι για πρώτη φορά θα αναμετρηθούν σε ντέρμπι Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού… Κι αυτό συναρπάζει από μόνο του από τη στιγμή κατά την οποία αναφερόμαστε στις δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες κι εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη…

Λένε πολλοί πως ένας αγώνας μπάσκετ, ειδικά όταν τίθενται αντιμέτωποι δύο μεγάλοι προπονητές, θυμίζει μια καλή παρτίδα σκάκι… Η προσέγγιση είναι τελείως λανθασμένη διότι στο σκάκι οι κινήσεις είναι προκαθορισμένες. Το άλογο κινείται με τον ίδιο τρόπο, οι αξιωματικοί το ίδιο και τα λοιπά. Στο μπάσκετ τίποτε δεν είναι προκαθορισμένο και ο ένας προπονητής προσπαθεί να εκπλήξει τον άλλο.

Ο «Ζοτς» και ο «Ντούντα» έχουν την ίδια φιλοσοφία μέσα τους καθώς είναι μαθητές του «προφέσορα» Άτσα Νίκολιτς. Απ’ αυτόν άντλησαν τα στοιχεία τα οποία στην πορεία διαμόρφωσαν στην δική τους λογική και προσωπικότητα, τα επέκτειναν με αποτέλεσμα να καταλήξουν στη δική τους φιλοσοφία. Πάντως η βάση και για τους δύο είναι η λογική του «προφέσορα».

Ως προσωπικότητες είναι πανίσχυρες και οι δύο… Με τον δικό τους τρόπο. Και κυρίως πρόκειται για δύο ανθρώπους που μπορούν να «σταθούν» με την ίδια βαρύτητα τόσο στα… σαλόνια όσο και στο πεζοδρόμιο. Η αρχή τους ξεκινά από το ότι ελέγχουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ στις ομάδες τους, από την πλέον σημαντική ως την τελευταία λεπτομέρεια. Δεν είναι άνθρωποι που θα «κλείσουν στη γυάλα» τους παίκτες τους, απλώς ξεκαθαρίζουν τις αρχές τους, τις τηρούν πρωτίστως οι ίδιοι κι όποιος παρεκκλίνει είτε αποβάλλεται είτε αποχωρεί, πάντως σε κάθε περίπτωση είναι ξένο σώμα για την ομάδα.

Ο Ίβκοβιτς ήταν εκείνος που «ευλόγησε» τον Ομπράντοβιτς όταν ο ίδιος ζήτησε τη συμβουλή του για να κάνει το μεγαλύτερο άλμα της καριέρας του. Ήταν καλοκαίρι του ’91 και η Εθνική Γιουγκοσλαβίας προετοιμαζόταν για το Ευρωμπάσκετ της Ρώμης και το… σίγουρο χρυσό μετάλλιο. Στην Παρτιζάν υπήρχε προπονητικό κενό- είχε φύγει ο Βουγιόσεβιτς- και ο «θρύλος» του γιουγκοσλάβικου μπάσκετ, Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς απευθύνθηκε στον Ομπράντοβιτς ζητώντας του να εγκαταλείψει την ενεργό δράση (ήταν στην προετοιμασία της Εθνικής) και ν’ αρχίσει την προπονητική του καριέρα… Τον «Ζοτς» τον… έτρωγε το σαράκι της προπονητικής, το είχε… Όταν έθεσε το θέμα στον Ίβκοβιτς, ο «Ντούντα» δεν το σκέφτηκε πολύ κι απλώς του είπε: «Με την ευχή μου…».

Ο Ομπράντοβιτς ανέλαβε την Παρτιζάν σε μια δύσκολη περίοδο… Λόγω του πολέμου που «κομμάτιασε» την Γιουγκοσλαβία, η Παρτιζάν χρησιμοποιούσε ως έδρα την Ισπανική πόλη Φουένλαμπραδα. Προκρίθηκε στο φάιναλ φορ, κατέκτησε και το τρόπαιο στην Πόλη κόντρα στην Μπανταλόνα και ο «Ντούντα» βρισκόταν στην εξέδρα έχοντας συμβάλλει μαζί με τον «προφέσορα» Νίκολιτς τα μέγιστα στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.

Η ζωή και η καριέρα τους κινήθηκε παράλληλα… Ο Ομπράντοβιτς , αν και ήδη είχε κατακτήσει τρία τρόπαια Ευρωλίγκα, ήταν ασίσταντ του Ίβκοβιτς στο Ευρωμπάσκετ του ’95 στην Εθνική Σερβίας… Και στη συνέχεια τον διαδέχτηκε.

Το καλοκαίρι του ’99 ο Ζοτς υπέγραψε στον Παναθηναϊκό και ο Ντούντα στην ΑΕΚ (αποχωρώντας από τον Ολυμπιακό). Τότε αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλο για πρώτη φορά αλλά και… συγγένεψαν καθώς ο Ίβκοβιτς έγινε ανάδοχος του Γκεόργκε, του μικρού γιού του Ομπράντοβιτς. Και οι δύο μιλούσαν για την στενή τους σχέση, τη φιλία τους και το σεβασμό που είχε ο ένας στον άλλο…

Μια σχέση που κόντεψε να παρεξηγηθεί στα πλέι οφ του 2000. Τότε που ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό και ο Παναθηναϊκός ήταν στο 1-1 με την ΑΕΚ. Άρχισαν να κυκλοφορούν τα κουτσομπολιά ότι ο Ομπράντοβιτς θα «δώσει» το ματς και την πρόκριση στον τελικό στον κουμπάρο του ώστε ν’ αφήσει εκτός Ευρωλίγκα τον Ολυμπιακό. Λίγα 24ωρα μετά η «προπαγάνδα» γκρεμίστηκε όταν ο Παναθηναϊκός διέλυσε την ΑΕΚ με 88-60.

Το καλοκαίρι του 2003, πάντως η σχέση τους δοκιμάστηκε και για μεγάλο διάστημα πάγωσε… Ο Ομπράντοβιτς είχε συμφωνήσει προφορικά με τον Τουρκσάν ο οποίος λίγες μέρες αργότερα βρέθηκε στη Μόσχα (στα… κρυφά μάλιστα) για να υπογράψει με την ΤΣΣΚΑ του Ίβκοβιτς. Ο «Ζοτς» ποτέ δεν έριξε την ευθύνη στον «Ντούντα» αν και ξεκαθάρισε ότι ποτέ του δεν θα έκανε κάτι αντίστοιχο και τόνισε ακόμα ότι το φταίξιμο ήταν του Τουρκσάν.

Δεν ήταν ικανή αυτή η ιστορία όμως να «χαλάσει» τη σχέση τους. Παραμένουν δύο στενοί φίλοι, ο ένας εκτιμά και σέβεται τον άλλο και το πιθανότερο (για να μην πούμε σίγουρο) είναι ότι δεν θα «φθαρεί» αυτή η σχέση από την «πόλωση» ανάμεσα στους πράσινους και τους κόκκινους…

Οι τίτλοι τους

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: 29

7 τρόπαια Ευρωλίγκα
(4 με τον Παναθηναϊκό, από 1 με Παρτιζάν, Μπανταλόνα και Ρεάλ Μαδρίτης)
2 Κύπελλα Σαπόρτα
(1 με την Μπένετον Τρεβίζο και 1 με την Ρεάλ Μαδρίτης)
1 χρυσό σε Ευρωμπάσκετ
(με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας)
1 χρυσό σε Μουντομπάσκετ
(με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας)
10 πρωταθλήματα Ελλάδας
(με τον Παναθηναϊκό)
6 κύπελλα Ελλάδας
(με τον Παναθηναϊκό)
1 πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας
(με την Παρτιζάν)
1 Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας
(με την Παρτιζάν)

Ντούσαν Ίβκοβιτς: 19
1 τρόπαιο Ευρωλίγκα
(με τον Ολυμπιακό)
1 κύπελλο Σαπόρτα
(με την ΑΕΚ)
1 κύπελλο Κόρατς
(με την Παρτιζάν)
1 ULEB CUP
(με τη Ντιναμό Μόσχας)
3 χρυσά σε Ευρωμπάσκετ
(με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας)
1 χρυσό σε Μουντομπάσκετ
(με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας)
3 πρωταθλήματα Ρωσίας
(με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας)
2 πρωταθλήματα Ελλάδας
(1 με τον ΠΑΟΚ και 1 με τον Ολυμπιακό)
1 πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας
(με την Παρτιζάν)
3 κύπελλα Ελλάδας
(2 με την ΑΕΚ και 1 με τον Ολυμπιακό)
1 κύπελλο Ρωσίας
(με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας)
1 κύπελλο Γιουγκοσλαβίας
(με την Παρτιζάν)

Οι μονομαχίες τους

Αγώνες: 18
Νίκες Ομπράντοβιτς: 9
Νίκες Ίβκοβιτς: 9

1999-2000 Παναθηναϊκός- ΑΕΚ 64-62 Κανονική Περίοδος Α1
1999-2000 ΑΕΚ- Παναθηναϊκός 78-69 Κανονική Περίοδος Α1
1999-2000 Παναθηναϊκός- ΑΕΚ 79-69 Ημιτελική Φάση Πλέι Οφ
1999-2000 ΑΕΚ- Παναθηναϊκός 77-67 Ημιτελική Φάση Πλέι Οφ
1999-2000 Παναθηναϊκός- ΑΕΚ 88-60 Ημιτελική Φάση Πλέι Οφ
1999-2000 ΑΕΚ- Παναθηναϊκός 59-57 Τελικός Κυπέλλου
2000-2001 ΑΕΚ- Παναθηναϊκός 80-67 Κανονική Περίοδος Α1
2000-2001 Παναθηναϊκός- ΑΕΚ 68-59 Κανονική Περίοδος Α1
2000-2001 Παναθηναϊκός- ΑΕΚ 84-80 Ημιτελική Φάση Πλέι Οφ
2000-2001 ΑΕΚ- Παναθηναϊκός 74-82 Ημιτελική Φάση Πλέι Οφ
2000-2001 ΑΕΚ- Παναθηναϊκός 66-64 Τελικός Κυπέλλου
2003-2004 Παναθηναϊκός- ΤΣΣΚΑ 58-69 Κανονική Περίοδος Ευρωλίγκα
2003-2004 ΤΣΣΚΑ- Παναθηναϊκός 75-68 Κανονική Περίοδος Ευρωλίγκα
2004-2005 Παναθηναϊκός- ΤΣΣΚΑ 73-85 Κανονική Περίοδος Ευρωλίγκα
2004-2005 ΤΣΣΚΑ- Παναθηναϊκός 75-72 Κανονική Περίοδος Ευρωλίγκα
2004-2005 Παναθηναϊκός- ΤΣΣΚΑ 94-91 Μικρός Τελικός Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκα
2006-2007 Παναθηναϊκός- Ντιναμό 80-58 Πλέι Οφ Ευρωλίγκα
2006-2007 Ντιναμό- Παναθηναϊκός 65-73 Πλέι Οφ Ευρωλίγκα

24oro

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ