Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Τα μυστικά για να πάρετε «προσωρινή» σύνταξη

perete.jpg
Σήμερα και σε περιορισμένο βαθμό, προβλέπεται η δυνατότητα σε νέους συνταξιούχους να λαμβάνουν έως και το 80% της σύνταξης τους μέσα σε ένα μήνα
από την ημερομηνία που εγκριθεί η αίτηση τους. Πρόκειται για το μέτρο της προσωρινής σύνταξης.


Η κυβέρνηση όμως προσανατολίζεται στο να επεκτείνει το μέτρο για όλα τα ταμεία. Ο στόχος είναι η σχετική ρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο. Εάν όλα πάνε κατ ευχήν, τότε, όσοι υποβάλουν τα χαρτιά τους για σύνταξη θα μπορούν, σε ένα μήνα, να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη έως και το 90% του ποσού που δικαιούνται.

Φυσικά, μόλις έρθει το πλήρωμα του χρόνου, θα λαμβάνουν την κανονική τους σύνταξη μαζί με την εκκαθάριση για την περίοδο που έπαιρναν την προσωρινή.

Η εμπειρία δείχνει ότι για να καταβληθεί η πλήρης σύνταξη απαιτούνται, από την ημέρα έγκρισης, 6 - 8 μήνες και εάν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση, η περίοδος αναμονής μπορεί να ξεπεράσει και τους 18 μήνες.

Τι ισχύει σήμερα
Oι ασφαλισμένοι που καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους για συνταξιοδότηση δικαιούνται να λάβουν εντός 15νθημέρου και μέχρι την οριστική απόφαση του Tαμείου (ΙΚΑ), προσωρινή σύνταξη η οποία θα ισούται με το 80% της οριστικής.

Τι προβλέπει ο νόμος για την προσωρινή σύνταξη
Η διάταξη προβλέπει ότι οι φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, το αργότερο την 15η εργάσιμη ημέρα από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή λόγω θανάτου, καταβάλλουν στον αιτούντα προσωρινή σύνταξη, ίση με το 80% της σύνταξης που προκύπτει με βάση τα ασφαλιστικά στοιχεία που αφορούν τον χρόνο ασφάλισης και τις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση για τον υπολογισμό της σύνταξης.

O ασφαλισμένος πρέπει να υποβάλει με την αίτηση συνταξιοδότησης και Yπεύθυνη Δήλωση.
Το ποσό της προσωρινής σύνταξης σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 80% του εκάστοτε ισχύοντος κατωτάτου ορίου, ανά κατηγορία σύνταξης.

Για τις συνταξιοδοτικές περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης, την υποχρέωση καταβολής του 80% αναλαμβάνει ο τελευταίος φορέας.

Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης και εφόσον ο απονέμων φορέας είναι διαφορετικός από εκείνον που χορηγεί την προσωρινή σύνταξη, τα ποσά σύνταξης που καταβλήθηκαν από τον τελευταίο φορέα δεν αναζητούνται από τον ασφαλισμένο, αλλά συμψηφίζονται με τα ποσά σύνταξης που οφείλει να καταβάλλει ο απονέμων οργανισμός.

Εάν μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών για την έκδοση οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση και τα στοιχεία που αναφέρονται στην Υπεύθυνη Δήλωση δεν είναι ακριβή, αναζητούνται τα ποσά των συντάξεων που εισπράχθηκαν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Εφόσον δεν προκύπτει υπαιτιότητα του ασφαλισμένου η επιστροφή των ποσών των συντάξεων γίνεται άτοκα.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...