Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Καταργείται το άρθρο 99, επανέρχεται το άρθρο 44


Καταργείται το άρθρο 99, επανέρχεται το άρθρο 44
Κατάργηση του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα και επανενεργοποίηση του άρθρου 44...
του νόμου 1892/90, με σημαντικές όμως βελτιώσεις, μελετά το νομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να δώσει ανάσα στην αγορά και τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις με έλλειψη ρευστότητας και πληθώρα χρεών να


αναδιοργανωθούν. Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι πως η διαδικασία του άρθρου 99 ουσιαστικά απέτυχε, αφού δίνει μόνο μια παράταση ζωής στις επιχειρήσεις, οι οποίες ως επί το πλείστον οδηγούνται τελικά στο κλείσιμο. Άλλωστε, οι αριθμοί είναι καταιγιστικοί:

> Περίπου 1.000 εταιρείες σε όλη την Ελλάδα ζήτησαν το 2010 υπαγωγή στο άρθρο 99.
> 162 εταιρείες από αυτές ήταν μόνο στην Αθήνα.
> Παρ΄ όλα αυτά, τα λουκέτα μόνο το πρώτο 6μηνο του χρόνου έφτασαν τα 200.

Η ερμηνεία αυτών των αριθμών δείχνει την αποτυχία του συστήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ μεσούσης της κρίσης το 2010 στο Πρωτοδικείο Αθηνών υποβλήθηκαν 162 αιτήσεις, το 2009 είχαν κατατεθεί 179 αιτήσεις. Η διαφορά είναι ότι τότε οι αιτήσεις γίνονταν δεκτές σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από το δικαστήριο, αντίθετα τώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, απορρίπτονται σε ποσοστό άνω του 70%.

Όπως εξηγούν νομικοί, οι επιχειρήσεις που καταφεύγουν στα άρθρα 99-106 του πτωχευτικού κώδικα απλώς πετυχαίνουν «παράταση ζωής». Για να υπαχθεί η εταιρεία στη διαδικασία θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση της πλειονότητας των δανειστών, η οποία όμως δεν δεσμεύει τους δανειστές που δεν συμφωνούν. Το σημείο αυτό είναι ο λόγος που δεν λειτουργεί η διαδικασία, αφού το μόνο που επιτυγχάνεται είναι μια «παράταση ζωής» 4 ετών για την επιχείρηση, καθώς μόλις λήξει ο χρόνος της «ασυλίας» οι πιστωτές σπεύδουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Όσο για την εταιρεία, η στατιστική λέει ότι ούτως ή άλλως οδηγείται στο κλείσιμο, αφού με τη διαδικασία συνδιαλλαγής δεν επιτυγχάνεται τελικά και η περίφημη εξυγίανση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη αίτηση της εφημερίδας «Απογευματινή» για υπαγωγή στο άρθρο 99 στις αρχές Οκτωβρίου. Λίγες μέρες μετά, η ιδιοκτησία της εφημερίδας απέσυρε την αίτηση και κήρυξε πτώχευση, καθώς δεν υπήρξε σημείο επαφής με τους πιστωτές της. Αντίθετα, το καταργηθέν άρθρο 44 είχε δύο βασικές διαφορές:

Αφενός δέσμευε και τη μειοψηφία των πιστωτών και προϋπόθετε τη συμφωνία του 60% των δανειστών, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση με τη μείωση χρεών που δέχονταν.

Αφετέρου, ενώ στο 44 αρκούσε η απόφαση του εφετείου, με το 99 απαιτούνταν τρία διαφορετικά δικαστικά στάδια.

24oro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...