Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Τέλος εποχής στην Αίγυπτο - Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ



Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ εγκαταλείπει τις εξουσίες του και τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, μέχρι τις προεδρικές εκλογές.
Η ανακοίνωσε έγινε στην κρατική τηλεόραση.



Σε πανηγυρισμούς έχουν ξεσπάσει οι δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ.

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στην πόλη αλ Αρίς, στη χερσόνησο του Σινά, όπου περίπου χίλιοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, έκαψαν οχήματα και πέταξαν βόμβες μολότοφ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο υπήρξε και ανταλλαγή πυρών. Το Αλ Τζαζίρα αναφέρει τουλάχιστον έναν νεκρό διαδηλωτή και είκοσι τραυματίες.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο άνδρας πυροβολήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές που βρίσκονταν στις στέγες κτηρίων.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ μαζί με την οικογένειά του άφησαν το Κάιρο με ελικόπτερο, για το παραθαλάσσιο θέρετρο Sharm el-Sheikh.

Το Αλ Αραμπίγια ανασκεύασε την αρχική του πληροφορία περί εγκατάλειψης της χώρας και στη συνέχεια μετέδωσε ότι ο Μουμπάρακ κατευθύνεται στο θέρετρο Sharm el-Sheikh για σύντομη ανάπαυση!

Η μετακίνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ-Ελ-Σέιχ αποτελεί "ένα πρώτο θετικό βήμα" , δήλωσε σήμερα ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος. "Πρόκειται για ένα πρώτο θετικό βήμα" ανέφερε ο αμερικανός αξωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στο Κάιρο εξαγριωμένοι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πολιορκούν το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης, ενώ επίσης χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται έξω από το προεδρικό παλάτι.

Βρίσκονται σε απόσταση 50 μέτρων από τους τοίχους του μεγάρου, από τους οποίους τους χωρίζει συρματόπλεγμα. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ελεύθεροι σκοπευτές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην οροφή του μεγάρου, για να αποτρέψουν με την παρουσία τους κάποια βίαιη κίνηση εισβολής από τους διαδηλωτές.

Αξιωματούχος της αιγυπτιακής ασφάλειας υπολογίζει σε ένα εκατομμύριο τους διαδηλωτές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ενώ φωτορεπόρτερ του Γαλλικού υπολογίζει μεταξύ 400.000 και 500.000 αυτούς που έχουν κινητοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια.

Στο Σουέζ οι διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτήρια, ενώ και στην Αλεξάνδρεια χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς το προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα με τα δίκτυα Αλ Αραμπίγια και Αλ Τζαζίρα.

Διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει στο αλ Αρίς και τη Ράφα καθώς και σε μικρότερες πόλεις της χερσονήσουτου Σινά.



Η ανακοίνωση του στρατού δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα, από την οποία διαφαίνεται ότι η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου στηρίζει την επιλογή της μη παραίτησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Επισημαίνει δε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα λήξει όταν λήξουν οι διαδηλώσεις και επιστρέψει η ομαλότητα.

Υπόσχεται επίσης ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις θα διασφαλίσουν την υλοποίηση των αλλαγών, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Μουμπάρακ, μεταξύ των οποίων είναι και οι ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές. Χαρακτηρίζει τις διεκδικήσεις των διαδηλωτών «νόμιμες» και δεσμεύεται ξανά ότι δεν θα καταδιώξει αυτούς που απέρριψαν τη διαφθορά και ζήτησαν μεταρρύθμιση.

Η ανακοίνωση μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας της χώρας και με την παρουσία του Χουσέιν Ταντάουι.

Η πλατεία Ταχρίρ είναι γεμάτη με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, για 18η ημέρα, σε μία ακόμη μαζική διαμαρτυρία εναντίον του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Η ανακοίνωση του στρατού αναμένεται να μην ικανοποιήσει τους διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους προσδωκούσαν να βρει το αίτημα παραίτησης του Μουμπάρακ σημαντικό στήριγμα στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο ισραηλινός βουλευτής των Εργατικών, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χόσνι Μουμπάρακ, χθες, λίγη ώρα πριν από το διάγγελμα προς τον αιγυπτιακό λαό.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό βουλευτή, ο πρόεδρος της Αιγύπτου αναζητά έναν τρόπο για να αποχωρήσει «με τιμή».

«Γνωρίζει ότι έχει τελειώσει, ότι είναι το τέλος του δρόμου. Δεν μου είπε παρά ένα πράγμα λίγο πριν το διάγγελμά του, ότι αναζητά έναν τρόπο να αποχωρήσει», δήλωσε ο Μπεν Ελιέζερ στο στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος θεωρείται ως ο πιο κοντινός ισραηλινός αξιωματούχος στον Μουμπάρακ.



«Όλο το έθνος έχει κατέβει στους δρόμους. Η μόνη λύση είναι να φύγει το καθεστώς. Η δύναμη του λαού δεν μπορεί να συντριβεί. Θα επικρατήσουμε. Ελπίζουμε ακόμη ότι θα έρθει μαζί μας κι ο στρατός», δήλωσε μέσω του Twitter ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι.

«Συνεχίστε την επανάστασή σας χωρίς να υπολογίζεται το χρόνο, για όσο χρειαστεί και με όποιες θυσίες», αναφέρει παράλληλα σε ανακοίνωσή της η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Το καθεστώς Μουμπάρακ πρέπει να δείξει σοβαρή δέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών και να προχωρήσει προς μια ουσιαστική, εγγυημένη αλλαγή», καταλήγει η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Νωρίτερα, ο αιγύπτιος υπουργός Οικονομικών, Σαμίρ Ραντουάν, υποστήριξε ότι η ανάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς θα ήταν κακή για την Αίγυπτο, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, σήμερα.

«Ο εφιάλτης ενός πραξικοπήματος είναι πολύ κακός για όλους, για τους νέους ανθρώπους, για την οικονομία. Αυτό είναι το σενάριο που θέλουμε να αποφύγουμε. Πιστεύω πως ο στρατός είναι πολύ πειθαρχημένος και έχει αποφασίσει να μην ανοίξει πυρ εναντίον των νέων ανθρώπων. Το αδιέξοδο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», επεσήμανε.

Σε επόμενη επικοινωνία του με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός ανέφερε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αυξηθεί, αλλά στα επίπεδα της περασμένης χρονιάς, ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει, αλλά θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε ξανά στο στρατό, λέγοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις είναι εδώ για να προστατεύσουν τη χώρα, αλλά οι εξουσίες έχουν μεταβιβαστεί όχι στο στρατό, αλλά στον αντιπρόεδρο. Αν αυτή η φόρμουλα λειτουργήσει, θα βρεθούμε σε πολύ καλύτερη θέση». «Η κυβέρνηση λειτουργεί. Χθες είχα συνάντηση με την υπουργική επιτροπή που παρακολουθεί καθημερινά την οικονομία...ο στρατός δεν επεμβαίνει. Επικοινωνώ με τον πρωθυπουργό», προσέθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Αχμέντ Σαφίκ, σήμερα να διορίσει έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από ένα «συμβούλιο σοφών», που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση με στόχο την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα.

Στο «συμβούλιο σοφών» συμμετέχουν προεξέχοντες επιχειρηματίες, όπως ο μεγιστάνας Ναγκίμπ Σαουϊρός, δικηγόροι και ακαδημαϊκοί. Ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δεύτερη φάση του διαλόγου.

«Δεν παραιτούμαι, θα μεταβιβάσω ορισμένες εξουσίες στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν» τόνισε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ανατρέποντας τη φημολογία που είχε «φουντώσει» χθες το απογευμα περί άμεσης παραίτησής του.
Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, που υπολογίζονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, ξέσπασαν σε κραυγές απογοήτευσης και χιλιάδες παπούτσια εκτοξεύθηκαν ως ένδειξη αποδοκιμασίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ το έργο του Συλλόγου του χωριού μας ....Βασιλική Ιωάν Στριγά: Υπηρεσίες digital and business marketing Σχεδιασμός ιστοσελίδων Social media

 Συνεχίζουν να υπάρχουν κοντά μας με αγάπη και να σκορπίζουν χαμόγελα και αισιοδοξία ....οι οικονομικοί χορηγοί του πολιτιστικού συλλόγου Νε...