Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Στον Ρέππα οι φορείς της Ηλείας για το αεροδρόμιο Ανδραβίδας


Στον Ρέππα οι φορείς της Ηλείας για το αεροδρόμιο Ανδραβίδας -βίντεο
Φωτογραφίες από τη χθεσινή σύσκεψη για τα μεγάλα έργα της Ηλείας.

Στο ποσό των 77εκατομμυρίων ευρώ «εκτίναξαν» οι γραφειοκράτες της Αθήνας τον προϋπολογισμό του πολιτικού αεροδρομίου Ανδραβίδας, όπως τονίστηκε στη χθεσινή...
... σύσκεψη που συγκάλεσαν για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Καφύρας και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Ο κ. Καφύρας παρουσίασε έγγραφο του τμήματος μελετών του υπουργείου Μεταφορών που αναφέρει το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου, ο οποίος είχε για πρώτη φορά γνωστοποιηθεί στη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Μαγκριώτη στην Αθήνα, ήταν στα 76 εκ. ευρώ.


Το αξιοσημείωτο πάντως στη σύσκεψη ήταν ότι αρκετοί από τους μετέχοντες αιρετούς έδειχναν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του έργου καθώς ακούστηκαν και προτάσεις επιμερισμού του ποσού που έχει διασφαλιστεί για τη δημοπράτηση του κτιρίου επιβατών, όπως επίσης και… πρόταξη άλλων θεμάτων ως σοβαρότερων!

Τελικά, συμφώνησαν όλοι να συζητήσουν μόνο δύο από τα θέματα της ατζέντας, το αεροδρόμιο και το σχέδιο ανασυγκρότησης του νομού. Επί των θεμάτων αυτών, αφού έγινε συζήτηση, αποφασίστηκε για μεν το αεροδρόμιο να σταλεί υπόμνημα στον πρωθυπουργό και να ζητηθεί ραντεβού από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα. Για δε το σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο μπαίνει εντός του Φεβρουαρίου σε συζήτηση στη Βουλή, αποφασίστηκε να  βάλουν βέτο οι βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ώστε να δεχθεί αντιπροσωπεία φορέων της Ηλείας οι οποίοι να μπορέσουν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκτός των προαναφερθέντων οι βουλευτές Μιχάλης Κατρίνης, Τάκης Αντωνακόπουλος και Τάκης Δημητρουλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι δήμαρχοι Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος,
Ανδραβίδας – Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης,
 Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, Πηνειού Αλέξης Καστρινός, Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Αγγελόπουλος, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας Βασίλης Κανελλόπουλος, κ.α.

Η συζήτηση για το αεροδρόμιο

Στην εισήγησή του ο κ. Καφύρας τόνισε για το αεροδρόμιο:
«Δεκάδες είναι οι φορές που ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα και πολύ περισσότερες οι φορές που έχει δημοπρατηθεί. Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών δράσεων και κινητοποιήσεων, η κατάσταση σήμερα αποτυπώνεται ως εξής :
Για το μεν το κτιριακό μέρος του αεροδρομίου απαιτούνται 29.500.000€ και τα οποία τα μεν 20.000.000€ τα έχει χορηγήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το ΠΕΠ – ΕΣΠΑ, όπως επιβεβαίωσε και το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στην Ανδρίτσαινα στις 16-12-2010, και 9.500.000€ η ΥΠΑ από χρήματα του ταμειακού προγράμματος της (που στις προτάσεις του 2011 της ΥΠΑ το έργο αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται !) και είναι πλήρως έτοιμο για δημοπράτηση μετά την έγκριση και των περιβαλλοντικών μελετών από τον Νοέμβριο του 2010.

Όμως τίθεται ένα θέμα από το Υπουργείο και το οποίο μπορώ να πω ότι βασίζεται σε πραγματικό γεγονός, ότι ακόμα και το έργο του κτιριολογικού δεν θα προχωρήσει αν το συνολικό έργο της λειτουργίας του πολιτικού αεροδρομίου δεν είναι λειτουργικό και αυτό προϋποθέτει να υπάρχει απόφαση του ΓΕΑ ή κάποιου άλλου φορέα για την χρηματοδότηση της κατασκευής του τροχιόδρομου, νέου δαπέδου στάθμευσης, τεχνικού εξοπλισμού, δρόμου σύνδεσης με την Εθνική οδό και συμπληρωματικών έργων, με επιπλέον κόστος 24.000.000€.

Άρα τα κεντρικά ζητήματα διεκδίκησης μας είναι ότι πρέπει να εξευρεθούν οι επιπλέον πόροι 24.000.000€, ώστε το έργο να είναι πλήρως λειτουργικό και να μπορεί να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δημοπρατηθεί άμεσα το κτίριο του αεροσταθμού.

Τώρα, όσον αφορά το θέμα που θέτει το ΓΕΑ για άλλα 23.000.000€ (που ανεβάζουν το κόστος της κατασκευής του νέου αεροδρομίου σε 77.000.000€) για την «Ανακατασκευή υπάρχοντος διαδρόμου προς απογειώσεως αεροσκαφών», αυτή τη δαπάνη πρέπει να τη χρεωθεί το ΓΕΑ γιατί αφορά τη λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου κυρίως, κι αν τίθεται τώρα ως θέμα μπορεί να θεωρηθεί ως δικαιολογία για τη μη λειτουργία του αεροδρομίου της Ανδραβίδας ως πολιτικού».

Ο κ. Λυμπέρης τόνισε στην τοποθέτησή του ότι πρέπει να πάψουμε να συμπεριφερόμαστε σαν ιθαγενείς που τους χαρίζουν καθρεφτάκια και ότι αν δεν υπάρξει τώρα στην κεντρική κυβέρνηση η βούληση για τη δημοπράτηση του πολύπαθου αυτού έργου, δεν θα δημοπρατηθεί ποτέ.

«Ηδη μας λένε να μοιράσουμε τα 20 εκ.€ εδώ κι εκεί, όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι αν ακυρωθεί τώρα αυτό το έργο εύκολα μπορεί να ακυρωθεί και μέρος του επιχειρησιακού του λιμανιού Κατακόλου», τόνισε ο κ. Λυμπέρης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις κρουαζιέρες, με δεδομένη την πρόθεση του λιμανιού της Πάτρας να παίξει ρόλο σ’ αυτό το πεδίο. Είπε ακόμη ότι το Κατάκολο θα χρειαστεί υποστήριξη τόσο από ένα αεροδρόμιο όσο και από αυτοκινητόδρομο και σιδηρόδρομο

Οι τοποθετήσεις βουλευτών - αιρετών

Ο κ. Κατρίνης τόνισε στην τοποθέτησή του ότι δεν πρέπει να λειτουργούμε υπό το βάρος των θεμάτων, να κάνουμε κινήσεις για να φύγει από πάνω μας η ευθύνη τους και να πάει στην κυβέρνηση, ζήτησε να υπάρξει ιεράρχηση των θεμάτων ανάλογα με την σοβαρότητά τους κρίνοντας ως «φλέγοντα» το αεροδρόμιο και το σχέδιο ανασυγκρότησης. Τόνισε ότι οι συσκέψεις αυτές δεν πρέπει να μοιάζουν μ’ εκείνες της περασμένης δεκαετίας αλλά να γίνονται με στρατηγική και ρεαλιστικούς στόχους, μακριά από λογικές συνωμοσιολογίας. Ζήτησε να εντοπιστεί η ουσία του προβλήματος με το αεροδρόμιο, δηλαδή ποιον ακριβώς φορέα αφορά  και εκεί να επικεντρωθούν οι ενέργειες, «δείχνοντας» Αποστολόπουλο, Ρέππα – Μαγκριώτη, ΥΠΑ και ΓΕΑ.

Ο κ. Αντωνακόπουλος ζήτησε ευθέως να απευθυνθούν οι φορρείς της Ηλείας στον πρωθυπουργό και να μην εμμείνουν σε παλαιοκομματικές πρακτικές υπό τον φόβο της σύγκρουσης. Αποκάλυψε ότι την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται προσχέδιο νόμου από την ΥΠΑ για την αναβάθμιση των αεροδρομίων, περιλαμβάνοντας τον Άραξο με όρους αγοράς πλέον. Εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών αυτού του είδους, τονίζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε χαλαρώσει πολύ,  πηγαινοφέρνουμε έγγραφα και δεν κάνουμε τίποτα».

Ο κ. Δημητρουλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η λογική των συνδυασμένων μεταφορών παίζει κυρίαρχο ρόλο υπογραμμίζοντας ότι το αεροδρόμιο Ανδραβίδας είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό ώριμο έργο προς δημοπράτηση. Θεώρησε πλασματικό τον προϋπολογισμό των 24 εκατ. ευρώ για την πλατεία ελιγμών αεροσκαφών που προτείνεται για να γίνει λειτουργικό το αεροδρόμιο τονίζοντας ότι δικές του πληροφορίες δεν φέρνουν το κόστος ενός τέτοιου έργου μεγαλύτερο από 4 εκατ. ευρώ. Είπε ακόμη ότι η Ηλεία χρειάζεται οπωσδήποτε το αεροδρόμιο γιατί κανένας επενδυτής δεν θα επενδύσει π.χ. στον Καϊάφα, όταν τα κοντινότερα αεροδρόμια είναι 100χλμ. (Άραξος και Καλαμάτα).

Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι τα εμπόδια για το αεροδρόμιο θα είναι τεράστια κάνοντας λόγο για «γραφειοκρατία, βλακεία και πολιτική αβελτηρία», χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα. Ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της διεκδίκησης του αεροδρομίου όμως πρότεινε να εξεταστεί ταυτόχρονα το ζήτημα του λιμανιού Κατακόλου ως «χειροπιαστή» περίπτωση ανάπτυξης που απαιτεί έργα μικρότερου προϋπολογισμού και πρέπει να στηριχθεί σταθερά.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι είναι ανάγκη να διαμορφωθεί να συνολική στρατηγική και στα πλαίσια αυτά μόνο η συζήτηση του σχεδίου ανασυγκρότησης θα μπορούσε να περιλαμβάνει και υποδομές όπως αεροδρόμιο, λιμάνια, αυτοκινητόδρομους κλπ. «Είναι η ώρα να ενωθούμε όλοι σαν μια γροθιά για το σχέδιο ανασυγκρότησης», πρότεινε, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για συγκρούσεις και ρήξεις».

Σχέδιο ανασυγκρότησης


Η εισήγηση του κ. Καφύρα για το σχέδιο ανασυγκρότησης έχει ως εξής:

3,5 χρόνια από τις πυρκαγιές και 2,5 χρόνια από τον σεισμό επιτέλους το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης και σεισμόπληκτης Ηλείας πρέπει να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί άμεσα.
Κεντρικά θέματα διεκδίκησης πρέπει να είναι :
  • Η Ηλεία να αντιμετωπιστεί όπως ο βασικός Νομός που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές και το σεισμό και προσανατολισμό όλων των δράσεων και χρηματοδοτήσεων τουλάχιστον στο 50% προς αυτήν.
  • Να κατατεθεί  άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση, αφού ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις που κάναμε, με στόχο την εγγύηση των κεκτημένων ζωής των Ηλείων, την ταχεία ολοκλήρωση της οικιστικής ανασυγκρότησης, της αναγέννησης της υπαίθρου, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την στήριξη της απασχόλησης, την αναβάθμιση των υποδομών και την εκτέλεση μεγάλων έργων.
  • Την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των πυρόπληκτων και κυρίως των σεισμόπληκτων που συναντάει ιδιαίτερες δυσκολίες, με άμεση καταβολή 15.000.000 σε αυτούς που τα δικαιούνται.
  • Να τερματιστεί η δίωξη των πυροπαθών, όσων έλαβαν το επίδομα των 10.000€
  • Να υπάρξει ένα 10% επιπλέον πέραν των ποσοστών που προβλέπονται στον νέο αναπτυξιακό Νόμο, ειδικά για τον Νομό Ηλείας.
  • Άμεση χρηματοδότηση των κατεστραμμένων οδικών δικτύων των πυρόπληκτων περιοχών.
  • Την δέσμευση του 50% των χρημάτων (από τα 118.000.000€) του ΕΤΑΕΑ για την Ηλεία.
  • Την αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» για την Ηλεία.
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...