Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

15 εκατομμύρια αποζημιώσεις σε Κυπρίους θα πληρώσει η Τουρκία

http://www.onalert.gr/files/Image/cache/KATEHOMENA-474x325.jpgΠάγωσαν στην Άγκυρα από τη βαριά «καμπάνα» που έριξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τουρκία...



Το ΕΔΑΔ ανακοίνωσε το ύψος των αποζημιώσεων που πρέπει να καταβάλει η Τουρκία, για την αρπαγή περιουσιών των ελληνοκυπρίων, λόγω της παράνομης κατοχής.

Το ΕΔΑΔ στην ετυμηγορία του ζητεί απο την Τουρκία, να καταβάλει αποζημιώσεις που στο σύνολο τους φτάνουν τα 15.498.000 Ευρώ.Το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε 19 ελληνοκύπριους, που ζητούν την επιστροφή των περιουσιών τους που βρίσκονται στην κατεχόμενη Λευκωσία, την Αμμόχωστο και την Κερύνεια. . 


Οι 17 ελληνοκύπριοι και 2 σύλλογοι, είχαν προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο καθώς έκριναν ότι δεν υπήρχε άλλως τρόπος για να αποζημιωθούν.

Η καταδίκη της Τουρκίας ήδη είχε αποφασιστεί στις 22 Σεπτεμβρίου του 2009 και στις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.


Το δικαστήριο είχε κρίνει ότι είχε παραβιαστεί το δικαίωμα της κατοχής περιουσίας όπως και το δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Σήμερα, επιδικάστηκε το ύψος των αποζημιώσεων που θα ξεκινούν από τριάντα χιλιάδες Ευρώ μέχρι και τα πέντε εκατομμύρια Ευρώ. Το δικαστήριο επίσης ζήτησε επίσης από την Τουρκία να καταβάλει και εκατόν εξήντα χιλιάδες Ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. 


Οι προσφυγές των ελληνοκυπρίων είχαν ξεκινήσεις στις αρχές τις δεκαετίας του 90’.


Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά κυρίως το ύψος των αποζημιώσεων προκαλούν σκεπτικισμό στην Τουρκία, αλλά και στα Κατεχόμενα καθώς θεωρούσαν ότι η «επιτροπή αποζημίωσης ακινήτων» που είχε δημιουργηθεί στο «ψευδοκράτος» θεωρούνταν ικανή κίνηση, η οποία θα μπορούσε να σταματήσει τις προσφυγές και τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ. 
24ΩΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...