Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας, υπό τον δρα Κέβιν Τσόε, ανακοίνωσαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που έχουν κάνει ήδη χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολίες και οι οποίοι έπαιρναν ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο.
Η μελέτη διαπίστωσε, ότι όσοι ασθενείς έπαιρναν ασπιρίνη ή άλλο αντιπηκτικό φάρμακο για το αίμα τους, είχαν 4% πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη μετά από δέκα χρόνια, έναντι της πιθανότητας 10%, για τους άνδρες που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.
«Η έρευνα δείχνει ότι τα αντιπηκτικά μπορεί να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης. «Αν η κυριότερη επίδραση των αντιπηκτικών είναι να εμποδίζουν την μετάσταση του όγκου, αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί προηγούμενες κλινικές δοκιμές με αντιπηκτικά εμφάνισαν ανάμικτα αποτελέσματα, αφού οι περισσότεροι ασθενείς είχαν ήδη μετάσταση.
Αν ο καρκίνος έχει ήδη εμφανίσει μετάσταση, τότε τα αντιπηκτικά μπορεί να μην είναι εξίσου επωφελή», πρόσθεσε ο Τσόε.
Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 5.300 ανδρών (από τους οποίους σχεδόν 2.000 έπαιρναν αντιπηκτικά), στους οποίους ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί πέρα από τον προστατικό αδένα.
Ενώ διαπιστώθηκε, ότι μετά από χρόνια, όσοι έπαιρναν ασπιρίνη και άλλα αντιπηκτικά, είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες μετάστασης και άρα ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι, από όλα τα αντιπηκτικά, η ασπιρίνη έχει την μεγαλύτερη προστατευτική δράση. Πάντως οι ερευνητές ανέφεραν, ότι πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες, πριν η ασπιρίνη προστεθεί επισήμως στο «οπλοστάσιο» της θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου