Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Συνταγές στα Ταμεία για τα φάρμακα κατά του καπνίσματος

Θα καλύπτονται όπως όλα τα φάρμακα των ασφαλισμένων
 
Την κάλυψη των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος από τα ασφαλιστικά ταμεία θα εισηγηθεί το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ)
στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Γιάννης Τούντας, μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου, με θέμα την αντικαπνιστική εκστρατεία, η σχετική πρόταση υποβλήθηκε από τον ίδιο στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ και έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Πλέον, την τελική απόφαση επ’ αυτού του θέματος θα λάβει ο υπουργός Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης.

Με συμμετοχή των ασφαλισμένων τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, τα φαρμακευτικά σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος θα συνταγογραφούνται εντός ή εκτός ΕΣΥ και θα καλύπτονται όπως όλα τα φάρμακα των ασφαλισμένων, όταν χορηγούνται σε καπνιστές που πάσχουν από τρία συγκεκριμένα νοσήματα (ισχαιμία μυοκαρδίου, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και σακχαρώδη διαβήτη). 
Σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύπτουν το 75% της δαπάνης και οι ασθενείς θα έχουν συμμετοχή 25% στην αγορά των φαρμάκων.

Βάσει της εισήγησης, η συνταγογράφηση θα επεκταθεί σταδιακά σε όλους τους καπνιστές που προσφεύγουν στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος, ανεξάρτητα από το αν πάσχουν από κάποιο συνοδό νόσημα. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο, η συμμετοχή των ταμείων στην αγορά του φαρμάκου δεν θα ξεπερνά το 25%. 
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, δεδομένου πως στα Ιατρεία προσφέρεται οργανωμένο «πακέτο» υπηρεσιών προς τους καπνιστές, όπως ψυχολογική και διατροφική υποστήριξη, θα έχει τελικά συμπληρωματική και δευτερεύουσα σημασία η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για τη διακοπή του καπνίσματος.

Προβληματισμός για την αποτυχία των αντικαπνιστικών μέτρων

Σχεδόν έναν μήνα έπειτα από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχτηκε ότι τα αντικαπνιστικά μέτρα δεν εφαρμόζονται, τουλάχιστον κατά τον τρόπο που θα ήταν αποτελεσματικό και ουσιαστικό.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των ελέγχων» είπαν χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης και ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε το ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «HELP- Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο».

Συμφώνησαν ότι «η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος δυστυχώς δεν ισχύει» και παράλληλα επανέλαβαν ότι «ο νόμος δεν θα αλλάξει». 
«Πρόκειται για μία προσπάθεια διαρκή, συνεχή. Κανένας νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί με την ποινή και την τιμωρία. Αισιοδοξούμε ότι με τον χρόνο και την πειθώ θα πετύχουμε» κατέληξε ο κ. Τιμοσίδης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη για την απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτοκίνητα, στα οποία επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών.

θλιβερές πρωτιές

Την αρνητική «πρωτιά» των Ελλήνων σε ό,τι αφορά στο κάπνισμα επιβεβαίωσε με επιστημονικά δεδομένα για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για το Κάπνισμα, καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Παναγιώτης Μπεχράκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι Έλληνες είναι σταθερά πρώτοι σε κατανάλωση τσιγάρων παγκοσμίως. 
Η κατάσταση αυτή, όπως εξήγησε, οφείλεται κυρίως στις γυναίκες, οι οποίες εμφανίζουν αύξηση της καπνιστικής συνήθειας τουλάχιστον κατά 20%, όταν ο ανδρικός πληθυσμός μειώνει το κάπνισμα κατά 10%.

Περί τα 2,2 δισ. ευρώ κοστίζει ετησίως η «αγαπημένη» επιβλαβής συνήθεια των Ελλήνων να καπνίζουν, καθώς σε αυτό το ποσό εκτιμάται ότι ανέρχονται οι δαπάνες του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος που προκαλεί το κάπνισμα. 
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Σταύρος Μπεσμπέας, καλώντας παράλληλα όλους όσους αντιμετωπίζουν ακόμη με δυσπιστία τις ανακοινώσεις για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στη δημόσια υγεία, να επισκεφθούν το Κέντρο Έρευνας στην Αντικαρκινική Εταιρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε μετρήσεις και απεικονίσεις σε ό,τι αφορά τη βλάβη που υφίσταται ο δικός τους οργανισμός.
 protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...