Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Είσαι φτωχός; πλήρωνε ακριβότερη ΔΕΗ

Σε αγρότες και μικρές οκιακές καταναλώσεις, κυρίως της επαρχίας, που θα πληρώνουν μέχρι και 13,7% ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα, πέφτει το μεγαλύτερο βάρος των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ που έρχονται από το 2011.
 Ενώ προς το παρόν τη «γλιτώνουν» φτηνά τα περισσότερα μικρομεσαία νοικοκυριά, καθώς η επιβάρυνση θα περιοριστεί σε λιγότερο από 3%.
Αντίθετα, σημαντικά ευνοημένοι από την αναδιάρθρωση των τιμολογίων των ΔΕΗ θα είναι οι επαγγελματίες και ειδικότερα περίπου ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις που αναμένεται να ωφεληθούν από μειώσεις της τάξης του 5%-18% σε σχέση με σήμερα.
Δώρον άδωρον το «κοινωνικό»
Λιγότερα θα πληρώσουν μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και οι περίπου 1,2 εκατομμύριο πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες (άνεργοι, χαμηλόμισθοι, ανάπηροι κ.ά.), μια παροχή όμως που μοιάζει δώρον άδωρον, αφού η έκπτωση αντιστοιχεί σε μόλις 5 έως 10 ευρώ στο τετράμηνο, την ίδια ώρα που ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις θα γλιτώνουν μέχρι και 600 ευρώ.
Ο νέος υπολογισμός των τιμολογίων αποτελεί συνδυασμό των εντολών της τρόικας και της Κομισιόν για αναδιάρθρωση των ανταγωνιστικών τιμολογίων της ΔΕΗ, ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής, και των κλιμακωτών αυξομειώσεων που έκανε σε επιμέρους χρεώσεις (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, Εδικός Φόρος Κατανάλωσης, τέλος ΑΠΕ) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να περιοριστούν οι μεγάλες αυξήσεις που προέκυπταν. Το 2012 και το 2013 αναμένονται νέα κύματα αυξήσεων, καθώς φέτος αποφασίστηκε να περάσει στον καταναλωτή το μικρότερο δυνατό κόστος.
Αναπροσαρμογή κάθε 6 μήνες;
Τα νέα τιμολόγια θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου, ενώ πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας είναι να επανεξετάζονται κάθε 6 μήνες. Στην πραγματικότητα, πάντως, οι καταναλωτές θα μάθουν τις ακριβείς χρεώσεις που θα ισχύουν ύστερα από δύο μήνες, όταν θα ανακοινωθούν τα νέα τιμολόγια.
Με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές με ορίζοντα τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2011 είναι ότι:
* Περίπου 1,2 εκατ. οικιακοί πελάτες υπολογίζεται ότι θα έχουν μείωση από 10%-20% μέσω του Οικιακού Κοινωνικού Τιμολογίου. Αφορά πρώτη κατοικία με κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες και χαμηλά εισοδήματα. Εντάσσονται χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, ανάπηροι κ.ά. Απαιτείται αίτηση και σε περίπτωση αλλαγής ονόματος δικαιούχου, εφάπαξ δαπάνη προκαταβολής, η οποία είναι πολύ υψηλότερη από το όφελος. Οικιακός καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 500 kwh, που εντάσσεται στο ΚΟΤ (έκπτωση 10 έως 20%) θα πληρώνει περίπου 37 ευρώ έναντι 46 ευρώ σήμερα ανά τετράμηνο (9,1 ευρώ λιγότερα).
* Για τους καταναλωτές μέχρι 800 kwh που δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ, οι αυξήσεις είναι της τάξης του 13,7%. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει πως η κατηγορία αφορά κυρίως εξοχικές κατοικίες, κλειστά σπίτια ή εύπορα άτομα που ζουν μόνα τους και επωφελούνται σήμερα από το καθεστώς της επιδότησης του ρεύματος από τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Οι αυξήσεις σε αυτούς, παρότι είναι ποσοστιαία υψηλές, ισοδυναμούν με ετήσια επιβάρυνση 30 ευρώ ή 2,5 ευρώ τον μήνα. Καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 750 kwh θα πληρώνει επιπλέον 8 ευρώ (+10%) ή συνολικά 86,2 ευρώ από 78,3 ευρώ σήμερα.
* Ο συνολικός λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος για σχεδόν 1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις θα είναι μειωμένος από 5% έως 18%. Για παράδειγμα, εμπορικός καταναλωτής (Β1) με μηνιαία κατανάλωση 50.000 kwh υπολογίζεται ότι από 5.770 ευρώ που πληρώνει σήμερα θα έχει έκπτωση περίπου 9,8% ή 566 ευρώ
Μείωση στα κοινόχρηστα
* Εκτιμάται ότι ο λογαριασμός για κοινόχρηστα σε πολυκατοικίες θα μειωθεί κατά 7
* Η συνολική επιβάρυνση για μια μέση οικογένεια εκτιμάται από το υπουργείο σε περίπου 12-25 ευρώ ετησίως ή 1-2 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, οικιακός καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 1600 kwh, που πληρώνει σήμερα περίπου 200 ευρώ, θα πληρώνει περίπου 6 ευρώ περισσότερα.
* Για μεγαλύτερους καταναλωτές, λ.χ. με τετραμηνιαία κατανάλωση 2.500 kwh, ο λογαριασμός θα μειωθεί από 434 σε 414 ευρώ (μείωση 4,6% ή κατά 20 ευρώ). *
24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...