Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Γονίδιο δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Γονίδιο δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης


Η κατάθλιψη θεωρείται πάθηση με πολλές αιτίες, μεταξύ αυτών και γενετικές.
 
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα τρόπο να... «χειραγωγούν» ένα γονίδιο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σοβαρής κατάθλιψης, πιστεύοντας ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε γενετική θεραπεία για την καταπολέμηση της ψυχικής νόσου.
 
Η κατάθλιψη πλήττει περίπου 121 εκ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι ερευνητές ήδη κάνουν κλινικές δοκιμές για μια παρόμοια γονιδιακή θεραπεία σε εγκεφάλους ασθενών που πάσχουν από πάρκινσον και ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να προσαρμόσουν την τεχνική τους και στην κατάθλιψη.

Η ανακάλυψη, υπό τον νευροχειρουργό Μάικλ Κάπλιτ του Εργαστηρίου Μοριακής Νευροχειρουργικής του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ, παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», και ανοίγει το δρόμο για «μια καινοτομική θεραπευτική μέθοδο της κατάθλιψης, η οποία θα στοχεύει σε μια από τις βασικές αιτίες της νόσου».

Οι επιστήμονες κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, μελέτησαν εξονυχιστικά τη δραστηριότητα ενός συγκεκριμένου γονιδίου (p11) που ρυθμίζει τη δραστηριότητα ενός τμήματος του εγκεφάλου, του επικλινούς πυρήνα, ο οποίος αποτελεί το εγκεφαλικό κέντρο για την ικανοποίηση και την ανταμοιβή.
 
Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του ασθενή να νιώσει την ευχαρίστηση στη ζωή του.

Το γονίδιο p11 (ένα από τα κυριότερα γονίδια που θεωρείται ότι εμπλέκονται στην κατάθλιψη) βοηθά στη ρύθμιση των σημάτων μιας χημικής ουσίας, ζωτικής για το αίσθημα της ευχαρίστησης, που παίζει ρόλο νευροδιαβιβαστή, της σεροτονίνης. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στοχεύουν ακριβώς να ενισχύσουν το επίπεδο της σεροτονίνης, η οποία επίσης επιδρά στον ύπνο, την όρεξη και τη γενικότερη ψυχική διάθεση.

Οι ερευνητές μελέτησαν και δείγματα εγκεφάλων από νεκρούς - που εν ζωή έπασχαν από κατάθλιψη - και τα συνέκριναν με ανάλογα δείγματα μη καταθλιπτικών. Έτσι διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του γονιδίου p11 στον εγκέφαλο των καταθλιπτικών ήταν σημαντικά μικρότερα σε σχέση με των υπολοίπων ανθρώπων.

Στο επόμενο στάδιο οι Αμερικανοί επιστήμονες θα δοκιμάσουν την αντικαταθλιπτική γονιδιακή θεραπεία σε μαϊμούδες, σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α..

Οι σημερινές φαρμακευτικές θεραπείες της κατάθλιψης ουσιαστικά αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα και όχι τις αιτίες, ενώ στις περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης τα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα. 
 
Ο Κάπλιτ ξεκαθάρισε ότι η γονιδιακή θεραπεία θα χρειαστεί αρκετά ακόμα χρόνια μέχρι α δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αν και - όπως είπε - οι μέχρι τώρα δοκιμές μιας ανάλογης θεραπείας σε ασθενείς με πάρκινσον δείχνουν ότι η μέθοδος είναι ασφαλής.
 
totefteri


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...