Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Στα χαρακώματα αντικαπνιστές και καπνιστές


Στα χαρακώματα αντικαπνιστές και καπνιστές

Στα χαρακώματα αντικαπνιστές και καπνιστές, στο πλευρό των οποίων τάσσονται και οι καταστηματάρχες
που δηλώνουν έτοιμοι να επαναφέρουν τα τασάκια στα τραπέζια καθώς βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται και τις επιχειρήσεις τους να οδηγούνται στην καταστροφή.

Ο νόμος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους καπνιστές, αλλά και από τους αντικαπνιστές που δηλώνουν αποφασισμένοι να λειτουργήσουν ως θεματοφύλακες της εφαρμογής του νόμου.



Το υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η εφαρμογή του νόμου θα τηρηθεί αυστηρά, αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να επέλθει... ειρήνη!

Η «Espresso» επισκέφτηκε καφετέριες και καταστήματα μαζικής εστίασης και κατέγραψε τις αντιδράσεις καταστηματαρχών, αλλά και πελατών.


Χωρίς καπνό και χωρίς πελάτες!
Δραματική μείωση της πελατείας και του τζίρου τους καταγγέλλουν οι καταστηματάρχες που δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να επαναφέρουν τα τασάκια στα τραπέζια καθώς από την ημέρα εφαρμογής του «άκαπνου» νόμου είδαν τα μαγαζιά τους να αδειάζουν!

«Τα πράγματα είναι απλά. Αν δεν καπνίσει ο πελάτης, τότε θα κλείσει το μαγαζί!



Επομένως, κάνουμε τα στραβά μάτια γιατί δεν γίνεται διαφορετικά» δηλώνει στην «Espresso» ο Γιώργος Μακρής, ιδιοκτήτης του «Caramel Caf?» στο Νέο Ηράκλειο, ο οποίος τονίζει: «Τα βράδια υπάρχουν άνθρωποι που πριν κάτσουν μας ρωτούν αν θα τους επιτρέψουμε να καπνίσουν.


Αν τους το αρνηθούμε, τότε είναι σίγουρο πως θα πάρουν την παρέα τους και θα φύγουν. Από τη στιγμή που βλέπουμε ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε όλη την πελατεία μας, αποφασίσαμε να αφήσουμε τον κόσμο ελεύθερο να κάνει ό,τι  θέλει».

Ο κ. Μακρής προτείνει τον διαχωρισμό των καταστημάτων σε καπνιστών και μη καπνιστών: «Θέλεις να καπνίσεις; Πας στο μαγαζί που επιτρέπεται το κάπνισμα.



Δεν θες να καπνίσεις ή σ’ ενοχλεί ο καπνός; Πήγαινε στο παραδίπλα που έχει απαγορεύσει το τσιγάρο. Ετσι ο κόσμος θα μπορεί να επιλέξει».

Για πτώση του τζίρου που ξεπερνά το 50% κάνει λόγο και η Ιουλία Χαλιού, υπεύθυνη καταστήματος «Palmie Bistro». Η ίδια μας λέει:
«Αν δω ότι συνεχίζεται αυτή κατάσταση θα αναγκαστώ να βγάλω τα τασάκια στα τραπέζια. Ο κόσμος πλέον πριν κάτσει στο μαγαζί μάς ρωτάει αν μπορεί να καπνίσει και μόλις τους απαντάμε “όχι”, φεύγει αμέσως.



Το πρόβλημα είναι τεράστιο! Ρίξαμε τις τιμές και ξαφνικά βλέπουμε την πελατεία να μειώνεται δραματικά εξαιτίας της απαγόρευσης».

Επιφυλακτικός ως προς τη διάρκεια ζωής του αντικαπνιστικού νόμου δηλώνει ο Κώστας Κουκουλίδης, ιδιοκτήτης εστιατορίου «Noodle Bar» στο Νέο Ηράκλειο:



«Σίγουρα πρόκειται για ένα σκληρό νόμο και δεν υπάρχει αμφιβολία πως πολλοί καταστηματάρχες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αφού θα χάσουν αρκετούς πελάτες. Εμείς βγάλαμε τα τασάκια από τα τραπέζια και η αλήθεια είναι πως είδαμε μια μικρή πτώση στην προσέλευση του κόσμου.



Ωστόσο, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Πλέον, όποιος θέλει να καπνίσει θα πρέπει να βγει έξω από το μαγαζί. Το αν θα έχει διάρκεια ο νόμος είναι κάτι που θα φανεί σύντομα αφού αρκετοί έχουν ήδη επαναφέρει τα τασάκια στα καταστήματά τους. Συστήνω... ψυχραιμία».

Φυλαγμένα σε συρτάρι και έτοιμα για... τις δύσκολες ώρες είναι τα τασάκια στην πιτσαρία «Η γωνιά».



Ο Σπύρος Παπαϊωάννου, υπεύθυνος του καταστήματος μας εξηγεί: «Ο τζίρος έχει πέσει λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν υπάρχουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.



Τα τασάκια τα έχω μέσα σε ένα συρτάρι. Στις δύσκολες στιγμές και όταν κάποιοι ανάβουν τσιγάρο με το έτσι θέλω, τα βγάζω από το συρτάρι και τα αφήνω στο τραπέζι. Προσωπικά, σέβομαι όσους δεν αντέχουν τον καπνό, όπως και αυτούς που θέλουν να καπνίσουν. Προσπαθώ να μη δυσαρεστήσω κανέναν και να σώσω την επιχείρηση που διευθύνω».


NO SMOKE GR: Το κάπνισμα δεν είναι επιλογή
Για αντιδράσεις που σύντομα θα κοπάσουν κάνει λόγο ο Αλέξανδρος Φωτεινός, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «No smoke gr» που πριν από περίπου ένα χρόνο είχε κινηθεί νομικά εναντίων των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Κότσιρα και του συγκροτήματος Κίτρινα Ποδήλατα, επειδή είχαν φωτογραφηθεί κρατώντας πούρα!



Ο ίδιος εξαπολύσει δριμύ κατηγορώ εναντίων όσων δεν συμμορφώνονται με τον νόμο: «Τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου των εστιατόρων πυροδοτούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό ζητώντας να δημιουργηθούν μαγαζιά για καπνιστές και μη καπνιστές. Σε όλες τις χώρες του κόσμου τα ίδια γίνονται!

Κανονικά, ορισμένοι θα έπρεπε να βρίσκονται πίσω από τα σίδερα, όχι μόνο γιατί δεν εφαρμόζουν τον νόμο, αλλά γιατί προτρέπουν και άλλους να κάνουν το ίδιο!


Αν είχαμε ένα υγιές κράτος, όλοι αυτοί θα έπρεπε να έχουν μπει στη φυλακή!» και προσθέτει: «Οι εστιάτορες παρουσιάζουν μια τραγική κατάσταση, αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική!


Η μείωση στην πελατεία κάποιων καταστημάτων οφείλεται στην οικονομική κρίση και όχι στην απαγόρευση του τσιγάρου».


«Ναι» στον νόμο
Αρκετοί είναι όμως και οι καταστηματάρχες και πελάτες εστιατορίων που δηλώνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν τον νόμο!



Ο Νίκος Ποιμενίδης, ιδιοκτήτης του καταστήματος «Γρηγόρης» στη Νέα Φιλαδέλφεια μας λέει: «Κάποιοι λένε πως ο νόμος είναι φασιστικός. Δηλαδή, εμείς που τόσα χρόνια αναπνέουμε τον καπνό τους, τι πρέπει να πούμε; Το κάπνισμα πρέπει να κοπεί!



Πιστεύω πως ο νόμος θα κάνει ζημιά στα μαγαζιά, αλλά οι πελάτες θα το συνηθίσουν. Το πρόβλημα θα είναι στην αρχή και χρειάζεται υπομονή!»

Αντικαπνιστής, αλλά υπέρμαχος μιας μέσης λύσης δηλώνει ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος: «Είμαι υπέρ του νόμου, αλλά θεωρώ πως η καλύτερη λύση θα ήταν να γίνει διαχωρισμός των καταστημάτων σε καπνιστών και μη καπνιστών!» Ο Νίκος Συμεωνίδης είναι καπνιστής, αλλά μας λέει πως θα εφαρμόσει πιστά τον νόμο:


«Οποιος θέλει να καπνίσει, να βγαίνει έξω από το μαγαζί. Αυτά που λένε για διαχωρισμό των καταστημάτων δεν είναι σοβαρά πράγματα, γιατί δεν πρόκειται να εφαρμοστούν στην πράξη. Εγώ όταν θέλω να ανάψω τσιγάρο βγαίνω έξω από το μαγαζί και δεν ενοχλώ κανέναν!»
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...