Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ευνοϊκότεροι οι όροι για συνταξιοδότηση έως το 2012

sintaksiodotiko

ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ στο ασφαλιστικό του περασμένου καλοκαιριού, δωρεάν... ασπιρίνες προς τους ανέργους (της ύφεσης και του μνημονίου) και αλλαγές στα εργασιακά προβλέπει το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου στη Βουλή.



Η κυβέρνηση, θορυβημένη από την έκρηξη της ανεργίας και από τις πιέσεις της τρόικας για μείωση του δημόσιου τομέα, άφησε το περασμένο καλοκαίρι ανοιχτή την πόρτα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ειδικά για τη μεταβατική περίοδο 2010-12, προκειμένου να απορροφηθούν ορισμένες αντιδράσεις των ασφαλισμένων-ανέργων.

Το γεγονός αυτό πυροδότησε έναν άνευ προηγουμένου... πυρετό συνταξιοδοτήσεων το 2010 λόγω της ανασφάλειας, οδηγώντας στην έξοδο πάνω από 45.000 υπαλλήλους. Αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσουν οι πιέσεις της τρόικας για απολύσεις.

50 χιλιάδες μητέρες

Από την άλλη κατέστη πιο ευνοϊκό το καθεστώς των μητέρων με ανήλικο στον ιδιωτικό τομέα (αναδρομική αναγνώριση του ανήλικου τέκνου μόνο με 5.500 ένσημα, χωρίς το όριο ηλικίας, το 50ό έτος). Ετσι ώστε οι γυναίκες που πλήττονται πιο σκληρά από την ανεργία να βρουν καταφύγιο στο... ΙΚΑ.

Αποτέλεσμα ήταν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως και 50.000 μητέρες οι οποίες είχαν χάσει την πρόωρη (λόγω τέκνου) συνταξιοδότηση.

Την ίδια στιγμή τα όρια ηλικίας όλων των υπόλοιπων ασφαλισμένων αυξάνονται δραματικά, κυρίως από το 2012 και μετά. Τώρα λοιπόν το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να διορθώσει ορισμένες αδικίες. Ετσι, με τη νέα νομοθετική παρέμβαση προωθείται;

*Η δημιουργία σώματος «Ράμπο» των Επιθεωρήσεων Εργασίας (ΣΕΠΕ) το οποίο θα δρα σαν ομάδα άμεσης επέμβασης σε ολόκληρη τη χώρα σε περιπτώσεις καταγγελιών αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις.

*Θα καθιερωθεί κάρτα εργασίας για τον ηλεκτρονικό έλεγχο της εισόδου και αποχώρησης των εργαζομένων, προκειμένου να περιοριστεί η υποασφάλιση (εργασία 8 ωρών με ασφάλιση 4) και η «μαύρη» εργασία. Οσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα (το οποίο θα λειτουργεί προαιρετικά) και ακολούθως πληρώνουν τακτικά κάθε δίμηνο τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, θα τύχουν έκπτωσης έως και 25% επί των ασφαλίστρων (έως το 2012, αλλά σίγουρα 10% από τον προσεχή Ιούλιο).

*Οι εργασιακές διαφορές θα επιχειρηθεί να διευθετούνται εξωδικαστικά, πριν η καταγγελία του εργαζόμενου φθάσει στο ακροατήριο. Γι' αυτό καθιερώνεται η «διαδικασία συμφιλίωσης» και η δημιουργία σώματος «συμφιλιωτών» (εξειδικευμένοι υπάλληλοι του ΣΕΠΕ αλλά και -κατά περίπτωση- ανάθεση αντίστοιχου έργου σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό, όπως γιατροί, μηχανικοί, χημικοί κ.λπ.).

*Οσοι εργαζόμενοι έχουν άνω των 10.500 ενσήμων και βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης (πέριξ του 56ου έτους) θα έχουν την ευχέρεια συνταξιοδότησης με 37 έτη (11.100 ένσημα) χωρίς όριο ηλικίας για το μεσοδιάστημα μέχρι το 2012. Να σημειωθεί ότι με το νόμο του καλοκαιριού (3863/10) καταργήθηκε η εν λόγω πρόβλεψη του νόμου 3029/02 και ετέθη όριο ηλικίας (58ο φέτος και 59ο το 2012) για έξοδο με 37ετία.

*Οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑ (αυτοκινητιστές) θα έχουν την ευχέρεια αύξησης των συντάξεών τους έως και 220 ευρώ το μήνα (από 840 σήμερα στην 35ετία, στα 1.050) με την πρόσθετη καταβολή 250 ευρώ για κάθε χρόνο στην ασφάλιση (αλλαγή ασφαλιστικής κλάσης, από την 3η στην 5η). Η σχετική υπόσχεση είχε δοθεί στην ομοσπονδία τους, σαν «αντιπαροχή» για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Δηλαδή, για μια ακόμη φορά ένα μέρος του κόστους «εξυγίανσης» της οικονομίας μεταφέρεται στο ασφαλιστικό.

*Οι άνεργοι θα έχουν δωρεάν υγειονομική φροντίδα, ενώ η ανανέωση των βιβλιαρίου ασθενείας θα γίνεται, ειδικά φέτος, μόνο με 50 ένσημα (το 2010 ή το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος) ώστε να μην αποκλειστούν από τις παροχές υγείας οι υποασπασχολούμενοι (λόγω της κρίσης). Με βάση το νόμο 3855/08 απαιτούνται 80 ένσημα φέτος προκειμένου να ανανεωθεί το βιβλιάριο ασθενείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...