Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΟΙΞΑΝ 51.661 ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΕΚΛΕΙΣΑΝ 42.671!

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSeaC0XVBr4Ap3v5PKnjpNBnvcAZHRnyCgH0b5x_DjbmS0daFbWsAΑπό τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2010 ιδρύθηκαν 8.990 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που έκλεισαν... 
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εμφανίζονται απαισιόδοξοι.

Κι όμως παρά την οικονομική ύφεση το 2010 ιδρύθηκαν 8.990 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που έκλεισαν.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν τα επιμελητήρια στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2010 άνοιξαν 51.661 νέες επιχειρήσεις και έκλεισαν 42.671.



Αυτό δείχνουν τα μητρώα των εγγραφών και διαγραφών των εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και επαγγελματικών επιμελητηρίων της χώρας, δίνοντας μία μικρή νότα αισιοδοξίας στο «μαύρο» τοπίο που επικρατεί στην αγορά και την πραγματική οικονομία.

Οι ερμηνείες που δίνονται από κύκλους του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αλλά και παράγοντες της αγοράς, είναι:

Πολλοί έμποροι και επαγγελματίες λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους (ενοίκια, «αέρας», δημοτικά τέλη) έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους σε ακριβές περιοχές και τις μετέφεραν με άλλη εταιρική μορφή σε φθηνότερες.

Εργοδότες ή αυτοαπασχολούμενοι βγήκαν στη σύνταξη κλείνοντάς τες και τα παιδιά τους τις άνοιξαν με άλλη επίσης εταιρική μορφή.

Μπήκαν αναγκαστικά στον επιχειρηματικό στίβο άνεργοι μισθωτοί, προκειμένου να επιβιώσουν. Δηλαδή, απολυμένοι από εταιρείες άνοιξαν κάποια επιχείρηση για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Είναι το γνωστό φαινόμενο που έχει καταγραφεί στην ελληνική αγορά και από μελέτες, η λεγόμενη «επιχειρηματικότητα ανάγκης».

Σημασία έχει, πάντως, όπως σχολιάζουν παράγοντες του υπουργείου, πως φαίνεται ότι κάτι κινείται στην αγορά. Και τα ίδια στελέχη, αν και με συγκρατημένη αισιοδοξία, υποστηρίζουν πως με τα νέα χρηματοδοτικά κίνητρα καθώς και τις υπόλοιπες θεσμικές παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η κατάσταση είναι δυνατόν να αλλάξει από το 2012.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης τονίζει: «Η αγορά κατέρρευσε. Εκλεισαν 43.000 επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να χαθούν 170.000 θέσεις εργασίας και 50.000 εργοδότες να βιώνουν δύσκολα την... επόμενη μέρα».

Προσθέτει ακόμη: «Η μεγάλη ανησυχία της αγοράς είναι ότι οι προβλέψεις της τρόικας δεν επιβεβαιώθηκαν και τα μέτρα του μνημονίου δεν απέδωσαν, τουλάχιστον για το 2010, ενώ δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι το 2011 θα είναι η χρονιά, κατά την οποία θα αρχίσει να εκδηλώνεται η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη».

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Π. Ραβάνης δηλώνει: Με δεδομένη την αριθμητική συρρίκνωση των επιχειρήσεων για το νέο έτος, δημιουργείται μία μικρή βελτιωτική τάση για εκείνες που απομένουν, να αυξήσουν το μερίδιό τους στην πίτα της αγοράς, που και αυτή βεβαίως έχει περιοριστεί δραματικά. Για το 2011 αναμένεται να συνεχιστεί η απώλεια επιχειρηματικού δυναμικού. Ηδη οι διακοπές επιχειρήσεων στο επιμελητήριό μας έχουν αυξηθεί κατά 50% μεταξύ των ετών 2009-2010».

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε 800 καταστήματα του ιστορικού κέντρου

Οκτακόσια καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αριθμός που αντιστοιχεί στο 17,8% του συνολικού δυναμικού τους, έκλεισαν μόνο στο τρέχον έτος, ενώ με «εξαφάνιση» απειλούνται μέσα στο 2011 πολλές από τις περιφερειακές αγορές του πολεοδομικού συγκροτήματος, λόγω της κάθετης πτώσης της ζήτησης.

Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για ανάκαμψη στην περίοδο των εορτών φαίνεται πως δεν εκπληρώνονται, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κ. Χατζαρίδη, η κάμψη στην αγορά αυτές τις μέρες είναι ακόμη μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του έτους.

Ο ίδιος μίλησε για μείωση τζίρου 15% κατά μέσο όρο, κι έκανε την εκτίμηση ότι τα «λουκέτα» θα συνεχίσουν να καταγράφονται και τον νέο χρόνο.

«Βαρόμετρο θα είναι ο Μάρτιος, δεδομένου ότι έως τότε οι συνάδελφοι θα προσπαθήσουν με προσφορές και εκπτώσεις να κρατηθούν στη ζωή», είπε. Προέβλεψε, μάλιστα, πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων το 2011, καθώς πλέον τα εμπορικά κέντρα θα μπορούν να γίνονται οπουδήποτε, εντός της κεντρικής αγοράς των αστικών κέντρων.

Ο κ. Χαντζαρίδης ζήτησε μέτρα για την αντιμετώπιση του πλανόδιου εμπορίου, αλλαγή της μορφής των λαϊκών αγορών με τη μετατροπή τους σε αγορές αγροτικών και βιολογικών προϊόντων και με τη δημιουργία ενός νέου χωροταξικού προσδιορισμού τους.
24oro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...