Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Γ. Μανιάτης: “Δεν είμαστε Σαουδική Αραβία αλλά ούτε και ψωροκώσταινα από πλευράς ορυκτού πλούτου”

«Δίνουμε το 5% του ΑΕΠ για να κάνουμε εισαγωγή πετρελαίου. Να μην φτάσουμε όμως από την απόλυτη ακινησία, στο άλλο άκρο,
στους μύθους» συνέστησε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, κατά την διάρκεια συζήτησης επερώτησης του ΛΑΟΣ, για τον ανεκμετάλλευτο ορυκτό και γεωθερμικό πλούτο της χώρας.

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ επικαλέστηκαν απαντήσεις της Κομισιόν σε ερωτήσεις ελλήνων ευρωβουλευτών κατά το παρελθόν, αλλά και εκτιμήσεις επιστημόνων που κάνουν λόγο για «κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αιγαίο, που επαρκούν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης για 50 χρόνια».

«Αναλογίζεστε την ζημιά, αν αύριο βγει η Τουρκία και κάνει ανακήρυξη της δικής της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης;» ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης. «Εμείς λέμε, προσέγγιση και συνεργασία με το Ισραήλ, σήμερα.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αντιπαλότητα Τουρκίας-Ισραήλ για την εύνοια της Αμερικής (…) Τα δικά μας F-16 έχουν καταντήσει «τουριστικά» αεροπλάνα.

Ό,τι και να γίνεται, όποια πρόκληση και να δεχόμαστε, δεν αντιδράμε! Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με αυτά του Ισραήλ. 3,5 τρις κυβικά φυσικό αέριο είναι αυτά! Εφ’ όσον δεν είμαστε εμείς έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, φωνάζουμε τους εταίρους μας…».

Έχουμε την χρυσή ευκαιρία να ακολουθήσουμε το δρόμο Κατάρ-Ισραήλ-Κύπρος. Την Τετάρτη έρχεται ο Λίμπερμαν. Το ζήτημα είναι να μην φύγει από εδώ με άδεια χέρια» σημείωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης, υπογράμμισε πως «δεν χρειάζεται η πατρίδα μας νέους μύθους. Δεν θα γίνουμε Ελ Ντοράντο, ή Σαουδική Αραβία, αλλά δεν είμαστε και ψωροκώσταινα από πλευράς ορυκτού πλούτου. Διαθέτουμε σημαντικό ορυκτό πλούτο σε ποσότητα και ποιότητα, ίσως στην κορυφή των προικισμένων από τη φύση χωρών στην Ευρώπη».

Ο υφυπουργός Ενέργειας, ενημέρωσε τη Βουλή πως, σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, τα μετρημένα αποθέματα της χώρας σε πολύτιμα μέταλλα αξιολογούνται σε 38 δις ευρώ, με βάση τις τρέχουσες τιμές - σε βάθος όμως, 30ετίας.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, η οποία θα αποκρυσταλλωθεί τους επόμενους μήνες, με στόχο - συν τοις άλλοις - την επιτάχυνση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης των εξορυκτικών και μεταλλουργικών δραστηριοτήτων.

Εξάλλου, το ΙΓΜΕ προχωρά σε συστηματική έρευνα δώδεκα στόχων κοιτασμάτων, και «το αποθεματικά βεβαιωμένο δυναμικό, περίπου 420 τόνων χρυσού στη Μακεδονία και την Θράκη, αποτελεί οικονομικό στόχο υψηλής προτεραιότητας: Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» προβαίνει σε άμεσες επενδύσεις ύψους 1-1,5 δις ευρώ, απ’ όπου αναμένεται η δημιουργία 1200 θέσεων εργασίας και 6000 έμμεσων θέσεων απασχόλησης» ανέφερε ο κος Μανιάτης.

Συγκρατημένος ο κ. Μανιάτης για τις εκτιμήσεις σχετικά με τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Αιγαίου
Πλέον συγκρατημένος υπήρξε ωστόσο ο υφυπουργός Ενέργειας, απέναντι σε εκτιμήσεις σχετικές με τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Αιγαίου.

Υπενθυμίζοντας κατ’ αρχήν, πως η Ελλάδα έχει ήδη δηλώσει δημόσια πως επιφυλάσσεται για τον καθορισμό Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης, όποτε το κρίνει η ίδια, χωρίς να απεμπολεί κανένα κυριαρχικό της δικαίωμα, ο κος Μανιάτης υπογράμμισε πως «εκτιμήσεις αποθεμάτων βασισμένες μόνον σε διαστάσεις και αναλύσεις πάνω σε μια πολλά υποσχόμενη γεωλογική δομή, μπορεί να πέφτουν τελείως έξω.

Χρειάζονται μακροχρόνιες και δαπανηρές έρευνες, που δεν έχουν γίνει, ούτε στο Λιβυκό, ούτε στο Αιγαίο».

Ο κος Μανιάτης παραδέχθηκε πως βάσει των υφιστάμενων επίσημων στοιχείων, η περιοχή του Ιονίου παρουσιάζει σε ορισμένα σημεία «σημαντικό ενδιαφέρον», όπως επίσης και η περιοχή του λιβυκού πελάγους και της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Αιγύπτου.

«Οι ομοιότητες ωστόσο, στα γενικότερα χαρακτηριστικά, με κανέναν τρόπο δεν δίνουν βεβαιότητες εκτίμησης ποσοτήτων υδρογονανθράκων, αν δεν γίνουν οι σωστές έρευνες».

«Ο Πρίνος έβγαλε 20 εκ. βαρέλια. Οι έρευνές του έφθασαν σε επίπεδα 200 εκ. δολαρίων. Για να ξαναανακαλύψεις έναν Πρίνο, χρειάζεσαι τέτοιες έρευνες. Οι επενδύσεις ανάπτυξης, ξεπερνούν το 1 δις δολάρια. Η παραγωγή του σε 25 έτη, με δαπάνες παραγωγής 1,5 δις, φέρνει έξοδα 7,5 δις και τα προ φόρου κέρδη των εταιρειών 1,5-2 δις δολάρια. Για το κράτος μένουν 3 δις δολάρια σε βάθος 25ετίας...»

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο υφυπουργός Ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τα πολυτεχνικά ιδρύματα της χώρας και τα τμήματα γεωλογίας Αθήνας και Πάτρας, προκειμένου να έχει επαφές με όλους τους καθηγητές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα - ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με την Νορβηγία, την Δανία, τη Μ. Βρετανία και την Γαλλία σε ζητήματα τεχνογνωσίας.

Τον Φεβρουάριο δε, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο Ριάντ στο μεγάλο συνέδριο πετρελαιοπαραγωγών χωρών, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Σαουδικής Αραβίας.

  newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...