Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

10 Φεβρουαρίου...Σαν Σήμερα

)
10 Φεβρουαρίου 1992 - Συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το Μακεδονικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς εισηγείται να μη γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγά της. Το Συμβούλιο επικυρώνει την εισήγηση Σαμαρά.

10 Φεβρουαρίου
Γεγονότα
1258 – H Βαγδάτη πέφτει στα χέρια των Μογγόλων , και το χαλιφάτο των Αββασιδών καταστρέφεται.
1567 - Έκρηξη καταστρέφει το «Kirk o;field» στο Εδιμβούργο. Ο δεύτερος σύζυγός της Βασίλισσας Μαίρης της Σκωτίας , Lord Darnley βρίσκεται στραγγαλισμένος. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι δολοφονία .
1634 - Ο Γαλιλαίος απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή σιγομουρμούρισε: «Και όμως κινείται!»

1828 - Ο Ιμπραήμ καταστρέφει την Τριπολιτσά, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του '21.
1840 - Γάμος της Βασίλισσας Βικτωρίας με τον πρίγκιπα Αλβέρτο
1863 - Ο πυροσβεστήρας κατοχυρώνεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
1891 -Εικοσιεπτά διακεκριμένα μέλη της Αθηναϊκής κοινωνίας ιδρύουν τον Πανελλήνιο υλοποιώντας μια ιδέα του Νικολάου Κοτσελόπουλου
1931 - Νέο Δελχί ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Ινδίας .

1933 - Ο Primo Carnera κερδίζει με νοκ άουτ τον Ernie Schaaf στον 13ο γύρο στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Οι θεατές και ο Τύπος θα κατηγορήσουν ότι ο αγώνας ήταν στημένος αλλά λίγο αργότερα ο Schaaf θα πεθάνει λόγω της δυνατής γροθιάς του Carnera
1941 - Ιταλικά βομβαρδιστικά προξενούν σοβαρές ζημιές στον παλαιοχριστιανικό ναό της Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.

1942 - Απονέμεται ο πρώτος χρυσός δίσκος στην ιστορία της μουσικής, στον Γκλεν Μίλερ για την επιτυχία του «Chattanooga Choo Choo».
1947 - Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.
1947 - Ίδρυση της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Αραβικής Λαϊκής Τζαμαχιρίγια της Λιβύης
1956 - Σύσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου

1991 - Ο αγώνας Ολυμπιακός – Αθηναϊκός διακόπτεται στο 88ο λεπτό όταν οπαδοί των ερυθρολεύκων εξαιτίας της απρόβλεπτης εξέλιξης του σκορ (2-2 από 2-0) εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο κυνηγώντας τον Θεσσαλονικιό διαιτητή Ναούμ, τους επόπτες και τους παίκτες του αντιπάλου. Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ του Αθηναϊκού (0-2) και ο Ολυμπιακός τιμωρείται με αφαίρεση δύο βαθμών

1992 - Συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το Μακεδονικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς εισηγείται να μη γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγά της. Το Συμβούλιο επικυρώνει την εισήγηση Σαμαρά.

1996 - Η πρώτη μονομαχία του υπερυπολογιστής της ΙΒΜ Deep Blue με τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ λήγει με νίκη του υπολογιστή. Τελικά, ο άνθρωπος θα νικήσει τη μηχανή με 4-2.

2006 - Αρχίζουν στο Τορίνο οι 20οι Χειμερινοί Αγώνες. Η έναρξη γίνεται στο ανακαινισμένο «Κομουνάλε» παρουσία 35.000 θεατών. Οι αγώνες σημαδεύτηκαν από πολλά κρούσματα ντόπιγκ.

2009 - Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σπύρος Καπράλος, εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), διαδεχόμενος τον Μίνωα Κυριακού, ενώ πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) εκλέγεται ο Ισίδωρος Κούβελος, σύζυγος της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη

Γεννήσεις
1898 - Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γερμανός δραματουργός και ποιητής.
1920 - Αλεξάντερ Κόμφορτ, αμερικανός γιατρός και συγγραφέας. Το βιβλίο του «Η χαρά του σεξ» έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική απελευθέρωση της δεκαετίας του '60.
1935 - Θόδωρος Αντωνίου, διεθνούς φήμης έλληνας συνθέτης.
1937 – Ρομπέρτα Φλάκ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.
1950 – Μαρκ Σπιτς. Αμερικανός Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση. Νικητής 7 χρυσών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς του 1972 στο Μόναχο.
1961 - Τζορτζ Στεφανόπουλος , Αμερικανός πολιτικός σχολιαστής
1962 - Κλίφορντ Λι Μπάρτον, Αμερικανός μουσικός. Μπασίστας στο μέταλ συγκρότημα Metallica.
1966 – Γιάννης Καλιτζάκης, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής.
1974 - Ελίζαμπεθ Μπανκς, Αμερικανίδα ηθοποιός.
1980 – Έντζο Μαρέσκα, ιταλική ποδοσφαιριστής

Θάνατοι
1755 - Μοντεσκιέ, Γάλλος συγγραφέας
1837 - Αλεξάντρ Πούσκιν , Ρώσος ποιητής και μυθιστοριογράφος
1918 - Ερνέστο Τέοντορο Μονέτα, Ιταλός ειρηνιστής, βραβευμένος με Νόμπελ
1918 - Αμπντούλ Χαμίντ ΙΙ Οθωμανός σουλτάνος
1923 - Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, Γερμανός φυσικός βραβευμένος με Νόμπελ
1932 - Έντγκαρ Ουάλας , Άγγλος μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος
1944 – Ευγένιος Μιχαήλ Αντωνιάδης , Έλληνας αστρονόμος
1957 – Λώρα Ίνγκλις Γουάιλντερ , Αμερικανίδα συγγραφέας «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι»
1975 - Νίκος Καββαδίας, Έλληνας ποιητής και πεζογράφος
2002 – Τρόντλ Γιούνγκε, Γραμματέας του Αδόλφου Χίτλερ

Συναξαριστής
Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού († 202). O άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτέριου Σεβήρου. Όταν το 198 ο Σεβήρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος Λουκιανός συνέλαβε τον άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. O άγιος όχι μόνο δεν αρνήθηκε την πίστη του, αλλά αντίθετα ειρωνευόταν τον έπαρχο λέγοντάς του ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται ν` αρνηθεί τον αρχηγό της πίστης του. O Λουκιανός εξοργίστηκε και παίρνοντας ο ίδιος σιδερένια νύχια, προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του αγίου και ως εκ θαύματος, τα χέρια του κόπηκαν και έμειναν κρεμασμένα πάνω στο σώμα του αγίου, ο οποίος ωστόσο παρακάλεσε το Θεό να αποκαταστήσει την αρτιμέλεια του έπαρχου. Τότε αρκετοί δήμιοι βλέποντας το θαύμα πίστεψαν στον αληθινό Θεό. Φοβισμένος τότε ο έπαρχος του χάρισε την ελευθερία. Όμως αργότερα ο ίδιος ο Σεβήρος, μη δυνάμενος να αντεπεξέλθει στο θάρρος και την παρρησία του αγίου, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν σε ηλικία 113 ετών.

Αναστασίου επισκόπου Ιεροσολύμων,
Ζήνωνος οσίου ταχυδρόμου (†4ος αι.). O όσιος Ζήνων καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και ήταν γιος πλουσίων και ενάρετων γονέων. Επί βασιλείας Ουάλη, ήταν διακοσμητής της αλληλογραφίας του. Όταν πέθανε ο αυτοκράτορας, ο όσιος βρήκε ένα μεγάλο τάφο, εγκαταστάθηκε μέσα και εκεί επεδόθη σε αυστηρότατη άσκηση. Φορούσε ένα τριμμένο ράσο και τρεφόταν με λίγο ψωμί πού του έφερνε κάθε δύο ημέρες κάποιος φίλος του. Έτσι έλαβε χάρη από το Θεό και σε βαθιά γεράματα παρέδωσε τη δίκαια και άγια ψυχή του.
Βάπτου και Πορφυρίου των δημίων.

Ενναθάς, Ουαλεντίνης και Παύλου.
Εορτολόγιο
Χαραλαμπία, Χαρά, Λαμπία, Λαμπή, Λάμπω, Χαραλαμπή, Μπαμπίνα, Μπηλιώ, Μπιλιώ, Μπία, Χάμπη, Χαράλαμπος, Λάμπος, Χαραλάμπης, Χάρης, Λάμπης, Λαμπίας, Μπάμπης, Μπάμπος, Χάμπος, Χαρίλαος, Χάρης, Χαρίκλεια, Χαρούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...