Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Μπαίνουν μικροτσίπ στα πρόβατα


Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί και στην Ηλεία η απόφαση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης των αιγοπροβάτων με μικροτσίπ (ενώτια και στομαχικός σβώλος), που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απόφαση αυτή, την οποία υπέγραψε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη, αποτελεί πλήρη συμμόρφωση προς τους όρους που θέτει η ΕΕ για την αναγνώριση και καταγραφή των αιγοπροβάτων, παρέχοντας πλέον στους κτηνοτρόφους και μια δεύτερη επιλογή, εκτός από την τοποθέτηση του συμβατικού ενωτίου το οποίο μέχρι σήμερα έφεραν.

Το ηλεκτρονικό ενώτιο, όπως και ο ηλεκτρονικός στομαχικός βώλος, θα εισάγεται στα αιγοπρόβατα που έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-2010 και έχουν ηλικία άνω των 6 μηνών, καθώς επίσης και σε όσα πρόκειται να μετακινηθούν από την εκμετάλλευση προς άλλο προορισμό.

Η κ. Αποστολάκη δήλωσε ότι με τη διαδικασία αυτή ενισχύεται η προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών να καταπολεμηθεί η πρακτική των «ελληνοποιήσεων». Παράλληλα, θα είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η επιτήρηση και καταπολέμηση των ασθενειών των αιγοπροβάτων.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια τήρησης της ιχνηλασιμότητας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και εξυγίανσης της αγοράς κρέατος από παράνομες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και κατ’ επέκταση τη δημόσια υγεία και στρέφονται σε βάρος της προστασίας τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των καταναλωτών.
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...