Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Τα φαβορί δείχνουν Ολυμπιακό


http://theplayer.gr/uploads/images_resize/middle/2011/02/42065.jpgΕίναι τέτοια η κουλτούρα μας που χθες έπαιζε η Εθνική ομάδα, φιλικό ή... εχθρικό δεν έχει σημασία σε χώρες που καλλιεργούν ορθόδοξα το άθλημα, και όλη τη βδομάδα όλοι ασχολούνται με τα δύο Σαββατοκυριακάτικα ντέρμπι και ακόμη με το μεγάλο ντέρμπι των «αιωνίων». 
Έτσι και εμείς το ίδιο θα κάνουμε.

Την 22η αγωνιστική παίζεται εν πολλοίς ένα σημαντικό κομμάτι του τίτλου.
Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα παιχνίδια είναι ότι στο ένα υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, ενώ στο άλλο όχι. Το κοινό ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό είναι ότι παίζουν και οι δύο με την πλάτη στον τοίχο. Ο Ολυμπιακός γιατί πρέπει να αποδείξει ότι τα καταφέρνει και στα δύσκολα και να αποκτήσει και ψυχολογικό πλεονέκτημα ενόψει του μεγάλου ντέρμπι. Και ο Παναθηναϊκός γιατί μόνο με τη νίκη θα διατηρήσει τις -όποιες- ελπίδες του ζωντανές για τον φετινό τίτλο και θα διατηρήσει την καλή του ψυχολογία.

Η μέχρι τώρα διαδρομή των «αιωνίων» έχει δείξει ότι «τα φαβορί πεθαίνουν στο γήπεδο», ενώ και στους δύο δεν πάει η «πλάτη στον τοίχο». Ο Παναθηναϊκός εκτός από τη νίκη στην Τούμπα δεν έχει πείσει ότι ανταποκρίνεται όταν είναι στριμωγμένος στα... σχοινιά. Έχει χάσει στο πρωτάθλημα από την ΑΕΚ, έχει αποκλειστεί στο Κύπελλο κυρίως λόγω του 0-2 του πρώτου προημιτελικού και όχι λόγω... Παππά, ενώ σε ένα παιχνίδι που έπαιζε την ύπαρξη του, άφησε δυο... πελώριους βαθμούς με τον Πανιώνιο, με αποτέλεσμα να μείνει έκτοτε στο οδυνηρό -7.
Και στα δύο παιχνίδια με την ΑΕΚ οι «πράσινοι» ήταν το φαβορί, όπως βέβαια και στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Με την πλάτη στον τοίχο έπαιζε ο Παναθηναϊκός και ως φαβορί μάλιστα και στο παιχνίδι με την Κοπεγχάγη που τελικά του μηδένισε τις ελπίδες διάκρισης στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ολυμπιακός όπου κατέβηκε ως φαβορί έχασε και μάλιστα με ανατροπές. Ακόμη και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, οι «ερυθρόλευκοι» κατέβηκαν με τον αέρα της ομάδας που παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο και απέναντι σε έναν προβληματικό τότε Παναθηναϊκό. Μόλις βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-1 δεν μπόρεσαν ν’ αντιδράσουν ούτε κατ’ ελάχιστο κι ας είχαν το ελαφρυντικό του παίκτη λιγότερου. 
Με την πλάτη στον τοίχο ο Ολυμπιακός βρέθηκε στην Τούμπα και το αποτέλεσμα ήταν... πλημμύρα. Και εδώ ήταν θύμα ανατροπής, αφού για 80΄ λεπτά προηγούνταν με 1-0 και στα υπόλοιπα 100΄ έφαγε δυο γκολ χωρίς να μπορεί να ανταποδώσει, χωρίς καν ευκαιρία.

Με την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, αν και είχε το προβάδισμα στα προγνωστικά, δεν μπορεί να ψάξει κανείς για μέταλλο και τσαγανό, καθώς εκεί ήταν «ξαφνικός θάνατος».
 
Η διαφορά ανάμεσα στα δύο παιχνίδια είναι αισθητή και κατά τη γνώμη μου ο Ολυμπιακός έχει το προβάδισμα στις πιθανότητες σύμφωνα με τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα.
Για πρώτη φορά οι επίδοξοι πρωταθλητές δεν θα είναι το φαβορί σε μια αναμέτρηση, κι αυτό βάσει των μέχρι τώρα επιδόσεών τους στα ντέρμπι αλλά και της δυναμικής του Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Έχω την αίσθηση ότι για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός δεν θα μπει μέσα να κάνει παιχνίδι πρωτοβουλίας, ίσως ούτε καν κατοχής. Μάλλον θα περιμένει τον Άρη και θα κοιτάξει πρώτα-πρώτα να διασφαλίσει το “0” στην άμυνα. 
Ίσως θετικά να επιδράσει στους «ερυθρόλευκους» και η υπεραισιοδοξία που υπάρχει στο στρατόπεδο του Άρη με τους παίκτες του να δηλώνουν «μόνο νίκη». Πάντως όπως ακριβώς δεν τα πάει καλά στα εκτός έδρας ντέρμπι ο Ολυμπιακός, έτσι ακριβώς δεν τα πάνε καλύτερα οι «κίτρινοι» στα εντός έδρας ντέρμπι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Άρης έχει 4 ήττες στο γήπεδό του, οι δύο από τις οποίες είναι με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, ενώ ούτε τον ΠΑΟΚ δεν   κατάφερε να κερδίσει.

Από την πλευρά του ο πρωταθλητής είναι το ξεκάθαρο φαβορί απέναντι στην ΑΕΚ κι αυτό γιατί όπως απέδειξε και στο τελευταίο μεταξύ τους παιχνίδι είναι σε πολύ καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Προς επίρρωση αυτού ήρθε και η απελπιστική εμφάνιση της Ένωσης κόντρα στον Άρη.
Όμως αυτός ο τίτλος -του φαβορί- δεν είναι πάντα ευεργετικός. Στον επαναληπτικό του Κυπέλλου όπως και στην Τούμπα, ο Παναθηναϊκός ήταν «τι είχα, τι έχασα».
Τώρα όμως, μαζί με το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη είναι «όλα για όλα». Φανταστείτε δε να έχει στραβοπατήσει ο Ολυμπιακός (που παίζει Σάββατο), πόσο μεγάλη θα είναι η κρισιμότητα αλλά και το βάρος στα πόδια των παικτών. Και βέβαια τώρα είναι η ΑΕΚ αυτή που δεν έχει τίποτα να χάσει. Μια ομάδα που εκεί που την έχεις «πεθαμένη», ξαφνικά επιστρέφει και κάνει απίθανα πράγματα.

Και με τη γλώσσα των αριθμών υπάρχουν ενδιαφέρουσες διαφορές. Ολυμπιακό και Άρη χωρίζουν 26 βαθμοί, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ 14. Ο Άρης στην έδρα του, σε 11 παιχνίδια, έχει αρνητικό συντελεστή τερμάτων (8-10), ενώ ο Ολυμπιακός εκτός έχει πετύχει 14 και έχει δεχθεί μόλις 5, που είναι και η κορυφαία επίδοση. Γενικότερα ο Άρης είναι η ομάδα των αντιθέσεων, αφού έχει τη χειρότερη επίθεση της Σουπερλίγκας (13) και την τρίτη καλύτερη άμυνα (17). 

Στο άλλο ζευγάρι ο Παναθηναϊκός έχει μία φυσιολογική εντός έδρας συμπεριφορά με τέρματα 20-9, ενώ η ΑΕΚ που είναι η πλέον αλλοπρόσαλλη ομάδα, αν και έχει αρνητικό συντελεστή νικών-ηττών (4-6) εκτός έδρας, είναι η ομάδα που με 17 γκολ έχει το ρεκόρ για εκτός έδρας επίθεση. Βέβαια τα 14 γκολ παθητικό της Ένωσης, σε 11 παιχνίδια ως φιλοξενούμενη, είναι μια επίδοση που προβληματίζει...


theplayer.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...