Ενώ από το πρωί όλοι θεωρούσαν δεδομένη την παραίτηση Παπανδρέου (όπως ήταν από την αρχή η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας) προκειμένου να αποκτήσει η χώρα μια μεταβατική κυβέρνηση που θα διασφάλιζε την χρηματοδότηση και θα οργάνωνε εκλογές, ενώ μέσα στο υπουργικό συμβούλιο αυτή η λύση θεωρήθηκε δεδομένη, το απόγευμα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και λίγο μετά στη Βουλή, Παπανδρέου και Βενιζέλος προχώρησαν σε πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας.
Ανακοίνωσαν ότι παραμένουν πεισματικά στην εξουσία, εξέφρασαν έκπληξη για όσα τους καταμαρτυρούν εντός και εκτός συνόρων, αγνόησαν όλα όσα έλεγαν από το πρωί οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και… ζήτησαν ψήφο εμπιστοσύνης!
«Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι η εγγύηση για το πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα και πώς θα συζητήσουμε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα θελήσουν -αν θελήσουν- να συνεργαστούμε», είπε ο Παπανδρέου και το ίδιο έκπληκτος δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
«Μπορεί να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση με τη ΝΔ για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Δεν μιλάμε για συνεργασία για να μοιράσουμε θώκους ή καρέκλες. Είναι κατ’ αρχήν ένα πολιτικό διακύβευμα αυτή η συνεργασία», είπε ο Παπανδρέου ωσάν να μην είχε συμβεί τίποτε λίγες ώρες νωρίτερα.
Κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν, όπως χαρακτηριστικά είπε από το βήμα της Βουλής ο κ. Σαμαράς, ποια ήταν η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε από την αρχή θέσει τον όρο της μεταβατικής κυβέρνησης με μέλη πρόσωπα που δεν είναι στελέχη των κομμάτων.
Μάλιστα, προκειμένου να «περάσει το δικό του», ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε στον κ. Σαμαρά, ;ώστε να βάλουν τις βάσεις της… διαπραγμάτευσής τους!
Με αποτέλεσμα, να λάβει την απάντηση πως η πρόταση Σαμαρά είναι συγκεκριμένη και δεν βλέπει τον λόγο για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
Αλλά το μεγάλο σοκ προκλήθηκε την στιγμή που ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την ομιλία του, χωρίς να έχει πει λέξη σχετική με όσα είχαν συμφωνηθεί στο υπουργικό συμβούλιο!
Η Άννα Διαμαντοπούλου εξέφρασε την απορία της, το ίδιο και ο Α. Λοβέρδος που δεν έκρυψε τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί η συμφωνία και απλώς να υπάρξει υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (που με αυτόν τον όρο -της συναίνεσης- θα έδιναν την ψήφο εμπιστοσύνης).
Εντονότερη ήταν η αντίδραση της Βάσως Παπανδρέου: «Είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Είναι θλιβερή η χθεσινή εικόνα. Περίμενα ότι θα σταθείς και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», είπε, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό και συνέχισε σε έντονο ύφος: «Φαίνεται ότι έχουμε άγνοια τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία. Είχα προτείνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όμως είναι τελείως διαφορετική η δική σου θέση».
«Business as usual. Βάζεις τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες. Περίμενα την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου και αύριο ο Παπούλιας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Λυπάμαι», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Λιντζέρης ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση αν δεν ακούσει από τα χείλη του Πρωθυπουργού πρωτοβουλίες για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης.
Όσο για τον πρωθυπουργό, κατέληξε σε μια πρωτοφανή απάντηση του τύπου «δεν χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, διότι εμείς είμαστε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας»!
«Ο κ. Παπανδρέου δεν καταλαβαίνει, για την ακρίβεια κάνει πως δεν καταλαβαίνει... Ζήτησα την παραίτησή του, όχι να συγκυβερνήσουμε», απάντησε ο κ. Σαμαράς, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «λέει ψέματα, εκβιάζει για να κρατηθεί στη θέση του».
Μετά από όλα αυτά, η λύση μπορεί να προέλθει απόψε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Να μας λυτρώσουν και να λυτρωθούν, απαλλάσσοντας τον κ. Παπανδρέου από το μαρτύριό του και την χώρα από την χαροπάλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου