Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

3 Δεκεμβρίου...Σαν Σήμερα

3 Δεκεμβρίου...Σαν Σήμερα
3 Δεκεμβρίου 1992 - Το ελληνικό πετρελαιοφόρο Αιγαίο, που μετέφερε 80.000 τόνους αργού πετρελαίου , προσάραξε κατά την διάρκεια καταιγίδας, ενώ πλησίαζε στη Λα Κουρούνια της Ισπανίας. 
Διέρρευσε το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου του.

3 Δεκεμβρίου
Γεγονότα
1822 - Οι Tούρκοι του Ναυπλίου, μετά από την υπογραφή συμφωνίας, παραδίδουν την πόλη και τα φρούριά της στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Η πτώση του Παλαμιδίου, που ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν την πόλη, οφείλεται στην από 29-11-1822 πολιορκία του Φρουρίου από τους Έλληνες και στην απειλητική προειδοποίηση του Θ. Κολοκοτρώνη προς την ηγεσία των Τούρκων.

1912 - Ναυμαχία της Έλλης (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος).Ο Ελληνικός στόλος, με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», καταναυμαχεί τον Τουρκικό και εξασφαλίζει την κυριαρχία του στο Αιγαίο. Πρωταγωνιστής της ελληνικής νίκης είναι ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1940 - Ο Ελληνικός Στρατός (Μεραρχία Ιππικού), μετά από σκληρό αγώνα με τους Ιταλούς, καταλαμβάνει την Πρεμετή στη Β. Ήπειρο

1917 - Μετά από σχεδόν 20 χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής, παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα του Κεμπέκ.

1944 - Δεκεμβριανά: Διαδήλωση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου στην Αθήνα καταλήγει σε αιματηρά επεισόδια. Ξεκινά η σύγκρουση των "Δεκεμβριανών" που θα διαρκέσει 33 ημέρες και θα αφήσει πίσω δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εγκλήματα ανείπωτης φρίκης.

1947 – Κάνει πρεμιέρα το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος», στη Νέα Υόρκη.

1963 – Αποφασίζεται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ότι τα διδακτικά βιβλία θα διανέμονταν δωρεάν στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων.

1967 - Ο δρ. Κρίστιαν Μπάρναρντ γράφει ιστορία, επιχειρώντας την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στο Κέιπ Τάουν.

1976 – Γίνεται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Bob Marley . Πυροβολήθηκε  δύο φορές. Δυο μέρες μετά τραγούδησε σε συναυλία.

1984 – Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού εξωτερικών στα Τίρανα, μετά την άρση του εμπολέμου, που διάρκεσε 40 χρόνια. Υπουργός ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

1984 – Μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές και ανθρωπιστικές καταστροφές λαμβάνει χώρα στο Μποπάλ της Ινδίας. Πάνω από 2000 άτομα πεθαίνουν από εκροή δηλητηριώδους αερίου από το εργοστάσιο της «Union Carbide», που παράγει τις γνωστές μπαταρίες «Ucar».

1992 - Το ελληνικό πετρελαιοφόρο Αιγαίο, που μετέφερε 80.000 τόνους αργού πετρελαίου , προσάραξε κατά την διάρκεια καταιγίδας, ενώ πλησίαζε στη Λα Κουρούνια της Ισπανίας. Διέρρευσε το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου του.

1997 - Στην Οττάβα του  Καναδά , εκπρόσωποι από 121 χώρες υπέγραψαν τη συνθήκη της Οτάβα που απαγορεύει την κατασκευή και εγκατάσταση των ναρκών κατά προσωπικού ναρκών . Δεν υπέγραψαν την συνθήκη, οι Ηνωμένες Πολιτείες , η Κίνα και η Ρωσία.
Γεννήσεις
1755 - Γκίλμπερτ Στιούαρτ, Αμερικανός ζωγράφος
1857 - Τζόζεφ Κόνραντ, πολωνικής καταγωγής βρετανός συγγραφέας.
1911 - Νίνο Ρότα, Ιταλός μουσικοσυνθέτης.
1930 - Ζαν Λικ Γκοντάρ, γάλλος σκηνοθέτης, ο επονομαζόμενος και «πάπας της νουβέλ βαγκ».
1948 - John Michael "Ozzy" Osbourne, Άγγλος τραγουδιστής της Rock, μέλος των Black Sabbath.
1960 - Ντάριλ Χάνα , Αμερικανίδα ηθοποιός
1970 - Κριστιάν Καρεμπέ, Γάλλος ποδοσφαιριστής.
1981 - Γιάννης Αμανατίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.
1984 - Αβραάμ Παπαδόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής.
Θάνατοι
1154 - Πάπας Αναστάσιος IV
1789 - Claude Joseph Vernet , Γάλλος ζωγράφος
1888 - Καρλ Τσάις, Γερμανός κατασκευαστής φακών
1894 - Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σκωτσέζος συγγραφέας.
1919 - Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ, Γάλλος ζωγράφος
1941 - Πάβελ Φιλόνοφ , Ρώσος ζωγράφος
1972 - Μπιλ Τζόνσον , Αμερικανός μουσικός
1992 - Φαίδων Ιωάννου, Έλληνας Χορευτής με διακρίσεις στην Ιταλία
2000 - Γκουέντολιν Μπρουκς , Αμερικανός ποιητή
2009 - Ρίτσαρντ Τοντ , Βρετανός ηθοποιός


Συναξαριστής

Προφήτου Σοφονίου.

Ιερομαρτύρων Θεοδώρου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και Γαβριήλ, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (†1659).

Μαρτύρων Αγαπίου, Σελεύκου,Μάμαντος, Ίνδη, Δόμνας, Γλυκερίου. Μωυσέως του οικονόμου, Θεοδώρου του εν Αλεξανδρεία.

Νεομάρτυρος Αγγελή, ιατρού εξ Άργους, του εν Χίω αθλήσαντος (†1813).
Οσίων Θεοδούλου,

Θεοδούλου Κυπρίου του «σαλού». Ο όσιος Θεόδουλος ο Κύπριος έζησε με αυταπάρνηση και φιλανθρωπία δείχνοντας απεριόριστη καλοσύνη προς τους ανθρώπους. Ήταν άνθρωπος πράος, επιεικής και διατελούσε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, δίνοντας στους έχοντες ανάγκη, από το υστέρημα του.

Ο Θεόδουλος ο Κύπριος έγινε μοναχός, διατήρησε όμως την αγάπη του προς τους αδύναμους στο σώμα και στο πνεύμα. Επειδή η φήμη του ως αγίου άνδρα διαδίδοταν με μεγάλη ταχύτητα, πολλοί ήταν αυτοί που πήγαιναν να τον συμβουλευτούν.

Όταν οι πιο εύποροι τον ρωτούσαν τι θα ήθελε να κάνουν για να τον ευχαριστήσουν, ο όσιος τους παρότρυνε για δύο πράγματα: να προσέχουν τον εαυτό τους για να μην αμαρτήσουν και να αγαπούν τον πλησίον τους.
Ιωάννου επισκόπου Κολωνίας, του ησυχαστού.
Εορτολόγιο
Γλυκέριος, Γλυκερός
 iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...