Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΕΡΕΥΝΑ: Ο καρκίνος φαίνεται στα δάχτυλα!

Από το µήκος των δαχτύλων, οι άνδρες µπορούν να έρθουν αντιµέτωποι µε σηµαντικά στοιχεία που αφορούν τον κίνδυνο να εµφανίσουν καρκίνο του προστάτη, ανακάλυψαν... βρετανοί επιστήµονες. Και ελπίζουν πως στο µέλλον η σύγκριση του δείκτη µε τον παράµεσο ίσως αποτελέσει ένα πρώιµο τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Σύµφωνα µε τηνέρευνα της ΒρετανικήςΕπιθεώρησης Καρκίνου, οι άνδρες των οποίων ο δείκτης είναι µεγαλύτερος από τον παράµεσο έχουν σηµαντικά λιγότερες πιθανότητες νααναπτύξουν τη νόσο. Καθώς το µήκος των δαχτύλων πιστεύεται ότι συνδέεται µε την ορµόνη ανάπτυξης φύλου, οι ερευνητές αποδίδουν τον συσχετισµό δαχτύλων καικαρκίνου του προστάτη σε ορµόνες που επιδρούν όσο το έµβρυο βρίσκεται στη µήτρα.

Οσο µικρότερη είναι η έκθεση του εµβρύου στην ανδρική ορµόνη τεστοστερόνη τόσο πιο πιθανό είναι το µήκος του δείκτη να είναι µεγαλύτερο – και άρα τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να εµφανίσει καρκίνο του προστάτη στην ενήλικη ζωή του. Στο συµπέρασµα αυτό κατέληξαν οι επιστήµονες από το βρετανικό Πανεπιστήµιο του Γουόρικ και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Καρκίνου αφού συνέκριναν τα χέρια 1.500

ασθενών µε καρκίνο του προστάτη και 3.000 υγιών ανδρών.

Οι περισσότεροι απότους µισούς συµµετέχοντες είχαν δείκτη µεγαλύτερο από τον παράµεσο και εµφάνισαν καρκίνο του προστάτη όπως και το 19% των ανδρών που τα δύο δάχτυλα ήταν του ίδιου µεγέθους. Εκείνοι όµως που είχαν µεγαλύτερο δείκτη παρουσίασαν µικρότερο κίνδυνο σε ποσοστό 33%. Η περαιτέρω έρευνα βεβαίως κρίνεται απαραίτητη. 
 
Αν όµως επιβεβαιωθούν τα ευρήµατα,επισηµαίνει η εισηγήτρια της µελέτης δρ Ρος Ελες, η σύγκριση του δείκτη µε τον παράµεσο θα µπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύ απλό τεστ, προκειµένου να ανιχνευθεί ο κίνδυνος για το συγκεκριµένοείδος καρκίνου. «Χάρις σε αυτό το απλό τεστ, όσοι ανήκουν σε οµάδα υψηλού κινδύνου θα µπορούν να υποβληθούν σε πιο ενδελεχείς εξετάσεις, ίσως και σε συνδυασµό µε άλλους παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό ή µε γενετικές εξετάσεις», εξηγεί.

Η έρευνα,παρατηρείη Ελεν ΡίποναπότοΚέντρο γιατον Καρκίνο του Προστάτη, αποτελεί µία ακόµη απόδειξη ότι η ισορροπία των ορµονών στις οποίες εκτίθεται ο οργανισµός πριν απότη γέννηση είναι δυνατό να επηρεάσουν την υγεία µας εφ’ όρου ζωής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι άνδρες µε µικρότερο δείκτη δεν θα πρέπει να «ανησυχούν αδικαιολόγητα».

«Περισσότεροι από τους µισούς άνδρες παγκοσµίως φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό. ∆ενσηµαίνει απαραίτητα ότι όλοι αυτοί θαπαρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη», καταλήγει.

24oro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...