Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Κινδυνεύουν τα Τ.Ε.Ι. της Ηλείας;

Κινδυνεύουν τα Τ.Ε.Ι. της Ηλείας;
Υπό δοκιμασία φαίνεται ότι μπαίνουν και τα τμήματα Τ.Ε.Ι. της Ηλείας μετά τα όσα ανακοίνωσε το Σάββατο περί συγχωνεύσεων η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, στη δέσμη προτάσεων για την μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση.

Το πλέον επίμαχο σημείο που «ακουμπά» στα τμήματα της Ηλείας είναι ότι προτείνονται συγχωνεύσεις και κλείσιμο κάποιων τμημάτων που αποτελούν παραρτήματα σχολών.

Οι συγχωνεύσεις, πάντα σύμφωνα με τις προτάσεις της υπουργού, αποσκοπούν στην αύξηση της λειτουργικότητας και της ευελιξίας που απαιτείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.

Ταυτόχρονα, η πρόταση αυτή εναρμονίζεται και με την ανάγκη ορθότερης διαχείρισης των πόρων που αφορούν στη λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ιδίως στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης που επιβάλλει περιστολή δαπανών.

Η δέσμη προτάσεων την οποία παρουσίασε η κα Διαμαντοπούλου το Σάββατο, στη σύνοδο των πρυτάνεων που έγινε στο Ρέθυμνο, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να διαμορφωθεί στην τελική της μορφή και να εισαχθεί ως νομοσχέδιο στη Βουλή.

Αν και τα τμήματα στα ΤΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας θεωρούνται βιώσιμα και με προοπτική, σε σχέση με άλλα τμήματα στην περιφέρεια, λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα εμφανίζονται συχνά, με αποτέλεσμα να έρχεται διαρκώς στο προσκήνιο το ζήτημα της συγχώνευσής τους στο κεντρικό ΤΕΙ της Πάτρας, όπου ανήκουν.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας, μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του έδειχνε ενοχλημένος από την πολυδιάσπαση των τμημάτων τονίζοντας: 

«Ο κάθε πολιτικός, υπουργός και βουλευτής έσπερνε τμήματα, όπου ήθελε, πολλά από τα οποία δεν έχουν καμία ακαδημαϊκή υπόσταση». Το ΤΕΙ Πάτρας, εκτός από τον Πύργο και την Αμαλιάδα, έχει αναπτύξει δύο τμήματά του και στο Αίγιο.

«Όλα αυτά βέβαια οδήγησαν σε μια τεράστια σπατάλη. Τώρα καλούμαστε να νοικοκυρέψουμε τα ιδρύματα. Αυτό μπορεί να γίνει και να εξοικονομήσουμε πολλά χρήματα.

Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να δούμε ποια τμήματα πληρούν όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια, ποια πρέπει να συμπτυχθούν και ποια μπορούν να παραμείνουν αυθύπαρκτα», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας Σωκράτης Καπλάνης.

Από την άλλη πλευρά, η προσδοκία για δημιουργία αυτόνομης σχολής Τ.Ε.Ι.  δεν ευοδώθηκε όλα αυτά τα χρόνια ενώ στον Πύργο τα δύο τμήματα εξακολουθούν να στεγάζονται στο «πολυκλαδικό» αφού καμία πρόοδος δεν υπήρξε για ανέγερση νέου κτιρίου.

Όλα αυτά είναι βέβαιο ότι θα επιδράσουν ανάλογα στο κυρίαρχο ζητούμενο για το υπουργείο Παιδείας: συμφέρει ή όχι να διατηρήσει τα τμήματα Τ.Ε.Ι. σε Πύργο και Αμαλιάδα;

iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...