Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Τα άδεια ταμεία νομιμοποιούν τα αυθαίρετα

Υποδυόμενοι τους master chef, παράγοντες του υπουργείου οικονομικών αναμειγνύουν μία δόση από το μοντέλο Τρίτση και ολίγη από την περαίωση στους φόρους για να φτιάξουν το πιάτο της τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Μάλλον όμως δεν δείχνει να ΄΄μασάει΄΄ η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και για αυτό ίσως χάσει τη θέση της από το υπουργικό τραπέζι.

Πως όλα αυτά θα αλλάξουν ριζικά τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών αυθαιρέτων; Oι παράγοντες του υπουργείου οικονομικών μετρούν και ξαναμετρούν τα λιγοστά έσοδα και τους πιάνει απελπισία.Ο Γ.Παπακωνσταντίνου ξέρει πως δεν μπορεί να επιστρατεύσει τον Ιησού Χριστό για να ευλογήσει και να πολλαπλασιάσει τα χρήματα στα κρατικά ταμεία και έτσι με θέρμη υποστηρίζει την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων κτισμάτων σε όλη την Ελλάδα με στόχο να εισπράξει την επόμενη τριετία ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος ψάχνουν να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα έμμεσης νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, με τρόπο που δεν θα προσκρούει στο Σύνταγμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μεγαλύτερο όμως εμπόδιο στα σχέδια του Γ.Παπακωνσταντίνου είναι η αρνητική στάση της Τίνας Μπιρμπίλη η οποία, εαν επιμείνει, δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός κυβέρνησης.
Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει την κωδική ονομασία ''copy paste''. Δηλαδή θα προχωρήσουν στο μοντέλο της «τακτοποίησης» για κάποιες δεκαετίες, όπως και με τους ημιυπαίθριους. Ταυτόχρονα όμως θα δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει καμία άλλη ρύθμιση στο μέλλον και ότι η ανοχή με τα αυθαίρετα τελείωσε.
Εδώ θα ''παντρέψουν'' και το «μοντέλο Τρίτση»,με το αξέχαστο σύνθημα: «αν το δηλώσεις και το πληρώσεις θα το σώσεις». Εαν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο θα μαζέψουν 500 εκατ. ευρώ το 2011 από τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα ενώ τα συνολικά έσοδα στην τριετία μπορούν να φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο σχέδιο θα προβλέπονται και εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη των ιδιοκτητών αυθαιρέτων στη ρύθμιση αλλά και γενναία μείωση έως και 50% των προστίμων με έκπτωση μάλιστα αν πληρωθούν εφάπαξ κι όχι σε δόσεις. Σήμερα, αν πιαστεί κάποιος ''αυθαιρετούχος'' πληρώνει πρόστιμο ανέγερσης 30% επί της αντικειμενικής αξίας και 5% επί της αντικειμενικής για κάθε χρόνο διατήρησης της παρανομίας.
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης μπαίνουν και τα παλαιότερα ανείσπρακτα πρόστιμα για αυθαίρετα. Το σχέδιο είναι να γίνει ρύθμιση σε στυλ «περαίωσης» ώστε να πληρωθούν κάποια ποσά, χωρίς προσαυξήσεις και σε πολλές δόσεις. Όμως η κα.Μπιρμπίλη το σύνθημα "περαίωση στα ακίνητα" ούτε να το ακούει δεν θέλει και το έχει δηλώσει μάλιστα από το το βήμα της βουλής. Πάντως το θέμα των αυθαιρέτων θα ''παίζει'' εντονότερα όσο πλησιάζουν οι εκλογές.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...