Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ένταξη του Λιμανιού Κατακόλου στα Διεθνούς Σημασίας

















Επίσημη πρόταση κατέθεσε ο βουλευτής του Νομού μας, Μιχάλης Κατρίνης, για την ένταξη του λιμανιού του Κατακόλου στα διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος, ως έργο μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη ολόκληρου του Νομού. 

Ο κ. Κατρίνης τόνισε πως με την άρση του καμποτάζ και την αύξηση της τουριστικής κίνησης το λιμάνι του Κατακόλου αυτόματα έχει αλλάξει κατηγορία και συμπεριλαμβάνεται στα λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν όλα τα μεγάλα έργα, που έχουν καθυστερήσει εδώ και χρόνια, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτό του το ρόλο.

Με νέα μου ερώτηση επανέρχομαι στο θέμα της ένταξης του Λιμανιού του Κατακόλου στα διεθνούς σημασίας, καθώς θεωρείται ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα μεγάλα έργα, που έχουν καθυστερήσει εδώ και χρόνια και κρίνονται απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό του.

Ειδικά το φετινό καλοκαίρι το λιμάνι του Κατακόλου φιλοξένησε πάνω από 300.000 πλοία και σύμφωνα με ευρωπαϊκές οδηγίες αυτό και μόνο επιφέρει την αυτόματη αλλαγή κατηγορίας του εν λόγω λιμανιού σε διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς αυτό το χαρακτηρισμό αποκτούν όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια, που δέχονται πάνω από 250.000 ξένους επισκέπτες το χρόνο.

Σε πρώτη φάση κρίνεται αναγκαία η χρηματοδότηση έργων προϋπολογισμού 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν την κατασκευή του κρηπιδώματος μπροστά από τα καταστήματα και η επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 150 μέτρα ή η κατασκευή επιπλέον νησίδος πρόσδεσης στην κεντρική προβλήτα. Σε περίπτωση δε που το λιμάνι ενταχθεί στα διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος θεωρούνται απαραίτητες οι υποδομές σύνδεσης με εθνικούς δρόμους και η δημιουργία συνθηκών άμεσης πρόσβασης στο λιμάνι, έργα τα οποία αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες των χρηματοδοτήσεων του ήδη συσταθέντος Ευρωπαϊκού Δικτύου Λιμένων.

Προϋπόθεση όλων των ανωτέρω είναι όμως η άμεση εξεύρεση χρημάτων είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από το Ε.Σ.Π.Α. είτε και με την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού φορέα μέσω των προγραμμάτων Σ.Δ.Ι.Τ.

Μια τέτοια προοπτική ενίσχυσης των υποδομών θα δώσει μια γενικότερη ανάσα ανάπτυξης σε ολόκληρο το Νομό μας, τονώνοντας τον τουρισμό και δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο βαθύτατης οικονομικής κρίσης και ύφεσης.

Πατρίς,Πρώτη,Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...