Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Τίμησαν τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής οι Αρκάδες των Η.Π.Α.



Οι ομογενείς αρκαδικής καταγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολλοί περισσότεροι, απ' ότι ο σημερινός πληθυσμός της Αρκαδίας. Η μετανάστευση των Αρκάδων προς την Αμερική είχε ξεκινήσει στα μέσα του 19ου αιώνα.


Από τότε μέχρι σήμερα, οι Αρκάδες της Αμερικής προσπαθούν να κρατήσουν την κληρονομιά τους, μεταλαμπαδεύοντας στις νέες γενιές όλα εκείνα τα στοιχεία που αντιπροσωπεύουν την γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητά τους.

Το μεγάλο και πολύπλευρο ζήτημα διατήρησης και διαιώνισης του ελληνικού στοιχείου, απασχόλησε τους συνέδρους του 70ου εθνικού συνεδρίου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στην πόλη που - πριν ογδόντα χρόνια - ιδρύθηκε η ομοσπονδία τους, από Αρκάδες μετανάστες που ήταν μέλη του τοπικού συλλόγου «Γέρος του Μωριά».

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι και τον δεκαοχτώ τμημάτων της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε συζήτηση με θέμα «Το μέλλον του Ελληνισμού στην Αμερική και η μετεξέλιξη των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων», με εισηγητές τον δρ Σπύρο Μεζίτη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βόρειας Αμερικής, την Αθηνά Κρομμύδα, διευθύντρια του ημερήσιου Ελληνοαμερικανικού Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» και τους καθηγητές Άρη Μιχόπουλο από το Ελληνικό Κολλέγιο και Δημήτρη Κόκκινο από το Δημοτικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Στο επίσημο δείπνο, μέσα στα πλαίσια διοργάνωσης του συνεδρίου, τιμήθηκε με το βραβείο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος. Στον αρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Νικόλαο Μπούρα, απονεμήθηκε το βραβείο «Παναγιώτης Σέκερης», στη μνήμη του Αρκάδα φιλικού.

Με το Βραβείο «Αρκάς της Χρονιάς» τιμήθηκε ο πρώην πρόεδρος του «Γέρου του Μωριά», Γιώργος Σταυρόπουλος, για την πολύχρονη προσφορά του στο σύλλογο και στην Ομογένεια, ενώ στον πρόεδρο και ιδρυτικό μέλος της «Επαρχίας Κυνουρίας», Παναγιώτη Μαρνέρη, απονεμήθηκε το βραβείο «Αρκαδικής Αριστείας», για την προσφορά του στο σύλλογο και τη νέα γενιά.

Τα βραβεία απένειμαν στους τιμώμενους ο πρόεδρος του «Γέρου του Μοριά», Νίκος Οικονόμου, και ο τέως πρόεδρος της «Επαρχίας Κυνουρίας», Δημήτρης Πανάγος. Επτά υποτροφίες απένειμε σε αριστούχους φοιτητές ο «Γέρος του Μοριά», ενώ καταχειροκροτήθηκε το χορευτικό συγκρότημα της «Επαρχίας Κυνουρίας».

Τη συνολική ευθύνη διοργάνωσης του συνεδρίου, είχαν οι σύλλογοι της Νέας Υόρκης «Γέρος του Μοριά» και «Επαρχία Κυνουρίας». Τον δημοσιογράφο, Δημήτρη Φίλιο, στην προεδρία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, διαδέχτηκε ο Ευάγγελος Ποττάκης από το Σικάγο.

Τα υπόλοιπα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι: Α' αντιπρόεδρος, Ανδρέας Παπαντωνίου, Β' αντιπρόεδρος, Γιώργος Αναστασόπουλος, Γ' αντιπρόεδρος, Πίτερ Σπήλιος, γραμματέας, Ηλίας Μεσιακός, ταμίας, Γιάννης Χείλαρης, νομικός σύμβουλος, Βασίλης Μαχαίρας και υπεύθυνη Νεολαίας, Βίκυ Θανούκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...