Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Συνήγορος των παιδιών και της Ηλείας o Συνήγορος του Πολίτη

Δικαίωση για τη δημοσιογραφική έρευνα, που κάποιοι έσπευσαν είτε να υποβαθμίσουν είτε να ειρωνευτούν, αποτελεί το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, πόρισμα που ο Γιώργος Μόσχος, βοηθός Συνήγορος...
... του Πολίτη, απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και βουλευτή Ηλείας Τάκη Αντωνακόπουλο.

Το iliatora. gr συνομίλησε σήμερα το πρωί με τον κ. Αντωνακόπουλο, ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως από την μεριά του θα πράξει ότι είναι απαραίτητο για να δοθεί οριστική λύση στο μείζον θέμα της ανθρώπινης διαβίωσης των τροφίμων στο ΚΕΠΕΠ, ενώ εξήρε και τη δημοσιογραφική έρευνα που έφερε στο φως ουκ ολίγα για την κατάσταση στο ίδρυμα.

Μάλιστα σε Δελτίο Τύπου που εξεδόθη από το γραφείο του σήμερα το απόγευμα, ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρει πως ο ίδιος προσωπικά "είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της Επιτροπής την αναγκαιότητα λήψης μέτρων από όλους τους φορείς, τονίζοντας ότι το θέμα έχει χροιά πολιτική και κοινωνική χωρίς να αφήνει περιθώρια για ερασιτεχνισμούς, μιας και το θέμα έχει λάβει μεγάλες εκτάσεις και αφορά ανθρώπινες ζωές. Πρόταση του Βουλευτή Ηλείας ήταν το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων να στελεχωθεί με τουλάχιστον 30 εξειδικευμένους επιστήμονες, κάτι το οποίο χαρακτήρισε απολύτως αναγκαίο και επιβεβλημένο"

Διαβάστε τα ρεπορτάζ του iliatora.gr με αφορμή το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη στα "Σχετικά άρθρα".
Παραθέτουμε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του κ. Αντωνακόπουλου:
"Πόρισμα από τον Συνήγορο του Πολίτη για  το ΚΕ.ΠΕ.Π Λεχαινών στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Βουλευτή Ηλείας, Τάκη Αντωνακόπουλο.

Ο κ. Γ.  Μόσχος, βοηθός Συνήγορος του  Πολίτη, απέστειλε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Βουλευτή Ηλείας Τάκη Αντωνακόπουλο, το πόρισμα σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Κοινωνικής Φροντίδας για Παιδιά με αναπηρίες «Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών».

Η διαβίβαση του πορίσματος αυτού, ήταν απόρροια της πρωτοβουλίας του Πρόεδρου της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Βουλευτή Ηλείας, Τάκη Αντωνακόπουλου να συμπεριληφθεί στην Ειδική Συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία και το Θέμα της Λειτουργίας του ΚΕ.ΠΕ.Π Λεχαινών με προσκεκλημένους τον κ.κ. Γεώργιο Κατριβάνο, Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον Παναγιώτη Γκούμα, Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, τον Ιωάννη Βαρδακαστάνη, Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), τον Κώστα Γιαννόπουλο, Πρόεδρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το Γιώργο Μόσχο, Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη και τη κυρία Λαμπρινή Κορομηλά, Κοινωνική Λειτουργό.

Το πόρισμα  ήταν αποτέλεσμα της έρευνας που διενεργήθηκε κατά την επίσκεψη κλιμακίου της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη» αποτελούμενο από τον Βοηθό Συνήγορο για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γ. Μόσχο, τον Βοηθό Συνήγορο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γ. Σακέλλη και τις ειδικές επιστήμονες κα Ι. Κουβαριτάκη και κα Ε. Κυριακάκη, καθώς επίσης και τη ψυχολόγο κυρία Μ. Παπούλια.

Ο Βουλευτής της Ηλείας και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της Επιτροπής την αναγκαιότητα λήψης μέτρων από όλους τους φορείς, τονίζοντας ότι το θέμα έχει χροιά πολιτική και κοινωνική χωρίς να αφήνει περιθώρια για ερασιτεχνισμούς μιας και το θέμα έχει λάβει μεγάλες εκτάσεις και αφορά ανθρώπινες ζωές. Πρόταση του Βουλευτή Ηλείας ήταν το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων να στελεχωθεί με τουλάχιστον 30 εξειδικευμένους επιστήμονες κάτι το οποίο χαρακτήρισε απολύτως αναγκαίο και επιβεβλημένο.

Ωστόσο, αναγκαία χαρακτήρισε και τη μεταφορά των ατόμων που δεν εμπίπτουν στην παιδική ηλικία σε άλλα ιδρύματα της χώρας, εξειδικευμένα για την περίπτωσή τους.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Θεσμικό πλαίσιο για τα δικαιώματα του παιδιού με αναπηρία, σύμφωνα με τα οποία κάθε παιδί που στερείται προσωρινά ή οριστικά το οικογενειακό του περιβάλλον κατοχυρώνεται η ειδική προστασία και η βοήθεια εκ μέρους του Κράτους, με τοποθέτηση σε κατάλληλη εναλλακτική φροντίδα με σκοπό την παροχή φροντίδας, προστασίας ή θεραπείας της σωματικής ή πνευματικής του υγείας καθώς και το δικαίωμα σε μία περιοδική αναθεώρηση της θεραπείας και κάθε περίσταση σχετικής με τη φροντίδα ή τη θεραπεία του.

Ο Συνήγορος  του Πολίτη, πρότεινε τη λήψη θεσμικών και ουσιαστικών μέτρων σε τρείς  κατευθύνσεις:

Α) Άμεση κάλυψη των αναγκών περίθαλψης και φροντίδας των ανηλίκων και εξοικειωθέντων, για όσο καιρό διαρκεί η παραμονή τους στη μονάδα, με την πρόσληψη επαρκούς κατάλληλου προσωπικού και τη λήψη ειδικών μέτρων για την πληρέστερη φροντίδα τους.

Β) Έγκριση από το Υπουργείο Υγείας νέου κανονισμού λειτουργίας με επανασχεδιασμό της παρεχόμενης φροντίδας και των υπηρεσιών με στόχο την παροχή πολύπλευρης, κατάλληλης και εξατομικευμένης φροντίδας στα παιδιά για ολόπλευρη ανάπτυξη, ανταπόκριση στις ηλικιακές ανάγκες, τις ανάγκες της συγκεκριμένης αναπηρίας και τις προσωπικές ανάγκες. Ο νέος κανονισμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα θεσμοθετημένα δικαιώματα στη βάση των προαναφερθεισών διαπιστώσεων.

Γ) Την εγκατάλειψη του ισχύοντος μοντέλου κλειστής περίθαλψης με υιοθέτηση θεσμικών και  ουσιαστικών μέτρων για την αποιδρυματοποίηση και την πρόληψη της ιδρυματοποίησης, σύμφωνα με τις Συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να προωθηθεί η φροντίδα μέσα στην οικογένεια του παιδιού με αναπηρία και του ενηλίκου, ιδίως με νοητική αναπηρία, με υποστήριξη από υπηρεσίες της κοινότητας."
iliatora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...