Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Μια εκδήλωση και μια... παρεξήγηση



Μια εκδήλωση και μια... παρεξήγηση
ΠΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΑΡΣΑ
Μια εκδήλωση και μια... παρεξήγηση

Την Κυριακή 31 Ιουλίου 2011, στις 7:00 μ.μ., ο Δήμος Πηνειού, η Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Αξιωματικών και ο Σύνδεσμος Γαστουναίων της Αθήνας «Η Αρχαία Ήλις» προτίθενται να τιμήσουν στην Παναγία την Καθολική (με την αποκάλυψη αναθηματικής πλάκας) τον «ήρωα Κωνσταντίνο Κουκίδη», όπως αναφέρεται στην σχετική πρόσκλησή τους.
Κατά τους διοργανωτές της εκδηλώσεως αυτής στη Γαστούνη ο προαναφερθείς Κουκίδης είναι αυτός «ο οποίος την 27η Απριλίου 1941, φρουρός της Ελληνικής Σημαίας στην Ακρόπολη των Αθηνών, δεν θέλησε να την παραδώσει στον κατακτητή Γερμανό, τυλίχθηκε με το ιερό σύμβολο, ρίχτηκε στο κενό και ως αετός της λευτεριάς πέταξε προς την αιωνιότητα».

Για μια ακόμα φορά εδώ, στη Γαστούνη συγκεκριμένα, τίθεται το περίφημο και θρυλικό θέμα του φρουρού της Ακροπόλεως που στην αρχή της Κατοχής έπεσε από τον Ιερό Βράχο με την Ελληνική Σημαία. Και όμως πρόκειται για ένα γεγονός περίεργο, που εγγίζει τον χαρακτήρα της ιστορικής φάρσας.

Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος: Την 27η Απριλίου 1941, όταν οι Γερμανοί κατακτητές κατέλαβαν την Αθήνα και ύψωσαν τη σημαία τους στην Ακρόπολη δεν καταγράφεται κανένας τέτοιος ηρωικός θάνατος στην Ακρόπολη. Ούτε στα αρχεία του Στρατού (στην ΔΙΣ του ΓΕΣ), ούτε στην ανακτορική φρουρά (παρότι στην ιστοσελίδα της σημερινής Προεδρικής Φρουράς γίνεται μνεία και κάποιον Εύζωνο) αναφέρεται απώλεια στρατευσίμου εκείνη την ημέρα.

Οι πρώτες φήμες για το γεγονός κυκλοφόρησαν λίγες εβδομάδες μετά, ενώ η πρώτη γραπτή «μαρτυρία» προέρχεται από την Αγγλική «Dally mail» στις 9 Ιουνίου 1941, όταν είχε καταληφθεί και η Κρήτη από τους Γερμανούς. Όλοι σήμερα μιλούν για τον «ήρωα-φάντασμα»(σχετικές πηγές: περιοδικό Λαβύρινθος, τεύχος 10 - Το Βήμα, Οκτώβριος 2000 και Ελευθεροτυπία, 22-10-2000).

Στο δεύτερο σκέλος αυτού του γεγονότος περνάμε τώρα, καθώς γίνεται αναφορά και στο όνομά του «πεσόντος» είναι, ισχυρίζονται, ο Κωνσταντίνος Κουκίδης, Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Κουκίδης; Στο βιβλίο του Νίκου Παπαδημητρίου «Οι συγγραφείς της αθηναϊκής δημοσιογραφίας» εκδόσεις Γιοβάνης αναφέρεται ως Έλληνας εξ Ανατολικής Θράκης που υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στη δημοσιογραφία (σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες όπως το «Ελεύθερον Βήμα» και η «Καθημερινή»). Εκεί παρουσιάζεται το πλήρες βιογραφικό του Κωνσταντίνου Κουκίδη που γεννήθηκε το 1891 και πέθανε σε ηλικία 83 ετών. Άρα το 1941 ήταν 50 ετών, ενώ άλλος Κωνσταντίνος Κουκίδης δεν υπήρχε τότε στην Αθήνα.

Η σύνδεσή του με την Γαστούνη ίσως οφείλεται στην εγκατάσταση προσφύγων στην πόλη αυτή μετά το 1922, με τους οποίους θα είχε σχέση ο Κωνσταντίνος Κουκίδης. Από εκεί ξεκίνησε αυτή η σύγχυση που κατέληξε να γίνει…ιστορική πραγματικότητα, άξια να τιμηθεί από τον Δήμο Πηνειού!
Συμπερασματικά, αναφέρουμε ότι ουδείς έπεσε από την Ακρόπολη την πρώτη ημέρα της Κατοχής, ενώ ο Κωνσταντίνος Κουκίδης ήταν ένας δημοσιογράφος του αθηναϊκού Τύπου που πέθανε το 1974. Τώρα ποιοι παρέσυραν το Δήμο Πηνειού και τους άλλους Συλλόγους στην αποδοχή μιας τέτοιας ιστορικής εξαπάτησης, είναι απορίας άξιον.

Γεώργιος Δ. Κουρκούτας
Φιλόλογος

[Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...