Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Η άγρια φορολόγηση "νάρκη" στο Μεσοπρόθεσμο


- Νέες μαύρες τρύπες κινδυνεύει να ανοίξει το Μεσοπρόθεσμο των σκληρών μέτρων
- Οι έχοντες και κατέχοντες "ψάχνουν" παράθυρα, η μη έχοντες.. παραδίδουν πινακίδες των ΙΧ
- Τα μέτρα απειλούν να διογκώσουν την ανεργία, άρα και τη φτώχεια και να βουλιάξουν την κατανάλωση

Το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Το ζήτημα για τους δανειστές είναι να εφαρμοστεί ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα, ωστόσο τα νέα σκληρότερα μέτρα ειναι και τα πιο δύσκολα να εφαρμοστούν. Δύσκολος φαίνεται και ο στόχος της ανάπτυξης μέσα στο τοπίο αυτό, καθώς ο κόσμος έχει σταματήσει να καταναλώνει όσο πριν, με αποτέλεσμα ο εμπορικός κόσμος να "κλαίει" χαμένα έσοδα και το κράτος φόρους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, το Μεσοπρόθεσμο έχει πολλές νάρκες στο δρόμο του, με βασική τη βαριά φορολόγηση, που οδηγεί πολίτες να σκέφτονται τρόπους.. διαφυγής.

Συγκεκριμένα: Έναν χρόνο μετά τη γέννησή του το κίνημα των αποδείξεων κινδυνεύει να διαλυθεί, ενώ σκάφη αναψυχής ετοιμάζονται να σαλπάρουν για άλλες χώρες. Παράλληλα, οι έχοντες και κατέχοντες ξεσκονίζουν την φορολογική νομοθεσία και ήδη εντοπίζουν παράθυρα φοροδιαφυγής.

Τζίπ βαφτίζονται επαγγελματικά και περνούν σε εταιρείες ή μένουν χωρίς πινακίδες. Κύριες κατοικίες βαφτίζονται δευτερεύουσες, ενώ οικιακοί βοηθοί μένου χωρίς ασφάλιση. Παράλληλα, η φορολογητέα ύλη μειώνεται διαρκώς με αποτέλεσμα να διακυβεύονται τα έσοδα τόσο από την έμμεση, όσο και από την άμεση φορολογία.

Ήδη - παρά τον καταιγισμό των μέτρων -, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα βλέπει ότι τα φορολογικά έσοδα του 2011 θα είναι λιγότερα από αυτά που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. Στο Μεσοπρόθεσμο αναγράφεται ότι θα διαμορφωθούν στα 54 δισ. ευρώ και όχι στα 55,56 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 11.

Οκτώ είναι οι νάρκες στο Πρόγραμμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

1.Λιγότερα εισοδήματα σημαίνει λιγότεροι φόροι και έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 έρχεται τσουνάμι μειώσεων στα εισοδήματα όλων. Οι συντάξεις - κύριες και επικουρικές -περικόπτονται λόγω ΛΑΦΚΑ, μισθοί ψαλιδίζονται. Παράλληλα, βουτιά έχει σημειωθεί και στις συμβάσεις πλήρους απασχολησης, με τη νέα "μόδα" να είναι οι εκ περιτροπής και οι μερικής.

Η μείωση σε όσα εισπράττει το κράτος φαίνονται στα νούμερα του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός του 11 προέβλεπε 20,88 δισ. ευρώ από την άμεση φορολογία. Λόγω ύφεσης, τα έσοδα θα έφταναν 19,144 δισ. ευρώ δηλαδή η τρύπα από τους άμεσους φόρους μόνο θα έφτανε το 1,7 δισ. ευρώ. Τώρα, με τα νεα μέτρα, η ύφεση αναμένεται να αυξηθεί και τα εισοδήματα να μειωθούν κι άλλο.

2.Αύξηση της φοροδιαφυγής. Όσο υψηλότεροι είναι οι φορολογικοί συντελεστές τόσο - έχει διαπιστωθεί - ότι ειναι μεγαλυτερη η ροπή προς τη φοροδιαφυγή. Για την ακρίβεια, το κίνητρο της έκπτωσης φόρου ως αντάλλαγμα για τη συλλογή αποδείξεων καταργήθηκε. Τώρα ο φορολογούμενος, με το που θα εξασφαλίζει το αφορολόγητο θα σταματά να μαζεύει αποδείξεις. Οι τρεις στους πέντε Έλληνες δηλώνουν κάτω από 12.000 ευρώ που σημαίνει ότι με αποδείξεις ύψους 3.000 θα καλυπτονται.

3.Κόλπα για την πάταξη των τεκμηρίων. Οι έχοντες και κατέχοντες βρίσκουν “παράθυρα” να ξεφύγουν από αυτά. Τα τεκμήρια για βίλες εξαφανίζονται όταν τα ακίνητα περνούν σε ΑΕ ενώ άλλοι ιδιοκτήτες δηλώνουν το μικρότερης αξίας σπίτι ως κύρια κατοικία, ώστε τα υπόλοιπα ακίνητα να εμφανιστούν ως δευτερεύοντα και να έχουν έκπτωση φόρου κατά 50%.

Ιδιοκτήτες ακινήτων τα εμφανίζουν στο όνομα της εταιρείας τους, ενά σκάφη αναψυχής δηλώνονται ως επαγγελματικά.

4.Φυγή των σκαφών αναψυχής. Υπάρχουν σκάφη που βγάζουν τεκμήριο 500.000 ευρώ και οι ιδιοκτήτες τους είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα πάρουν και θα φύγουν. Το υπουργείο Οικονομικών φοβάται ότι οι τουρκικές ακτές θα αποδειχτούν ιδιαίτερα "φιλόξενες" γι'αυτούς.

5.“Κλείνουν” μπλοκάκια. Φορολογούμενοι που διατηρούσαν δελτίο παροχής υπηρεσιών για ένα συμπληρωματικό εισόδημα, ετοιμάζονται να κάνουν διακοπή εργασιών στην εφορία.Και αυτό για να αποφυγουν το ετήσιο χαράτσι που έχει επιβληθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες.

6. Σημειώνεται νέο κύμα απόσυρσης πινακίδων καθώς τα τεκμήρια είναι δυσβάσταχτα, με αποτέλεσμα τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας να κινδυνεύουν να καταποντιστούν.

7.Οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους βρίσκονται σε αποδιοργάνωση. Η ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει εισπράξει ακόμη το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για το 2010. Επίσης δεν έχει εισπράξει το ΕΤΑΚ του 2009 και τον ΦΜΑΠ του 2010 αφού το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο είναι εκτός λειτουργίας και δεν μπορεί να εκδώσει εκκαθαριστικά ούτε για τον νέο φόρο που επιβλήθηκε στην ακίνητη περιουσία ύψους 200.000 ευρω.

8.Τα νέα μέτρα φέρνουν κύμα νέων απολύσεων, δηλαδή λιγότερες εισφορές, νέα επιδόματα ανεργίας, μεγαλύτερη φτώχεια, λιγότερη κατανάλωση και πάει λέγοντας.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...