Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Στον δρόμο της επανένταξης...



  Πατήστε εδώ για το βίντεο

«Γεια σας. Είμαι ο Πάνος και είμαι στην κοινότητα, 11 μήνες και 27 μέρες καθαρός».


Είναι τα λόγια ενός νέου ανθρώπου που για 16 χρόνια ζούσε μέσα στη χρήση των ναρκωτικών. Χαμένος, κρυμμένος και από τους ανθρώπους και από τα όνειρά του.
«Είμαι ο Γιώργος, είμαι στην κοινότητα, 11 μήνες και 7 ημέρες καθαρός».
«Είμαι η Γεωργία. Αυτό το ρεπορτάζ θέλω να το δει η μητέρα μου...».
Συναντήσαμε τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ, της κοινότητας «Κύτταρο», στις κατασκηνώσεις Σκαφιδιάς, της Ι.Μ. Ηλείας. Πήγαμε για ένα συνηθισμένο ρεπορτάζ των 20 λεπτών. Τα 20 λεπτά έγιναν τρεισήμισι ώρες.
Στην κατασκήνωση συναντήσαμε και γονείς.«Δεν ντρεπόμαστε που τα παιδιά μας είναι στην κοινότητα. Κάνουν αγώνα ζωής για να το ξεπεράσουν» μας λέει ο πατέρας ενός παιδιού.
«Εμπιστοσύνη από την κοινωνία χρειάζονται» μας λέει μια μητέρα παλιού χρήστη.
Ό,τι και να γράψουμε για τα παιδιά που έχουν περάσει από την κόλαση των ναρκωτικών και πήραν την απόφαση ζωής να μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, είναι λίγο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μόνο που κάνουμε είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα ζωής που θέλουν να στείλουν στην κοινωνία. Εκείνο που ζητούν, στην επανένταξή τους στην κοινωνία, είναι το χέρι που θα τα κρατήσει με εμπιστοσύνη και αγάπη.
Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στην κοινότητα «Κύτταρο». Το «Κύτταρο» ξεκίνησε τη λειτουργία του, το 2009, στην Καλαμάτα και απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ενήλικες, κατά κύριο λόγο. Οι χρήστες που φιλοξενεί είναι κυρίως από την Πελοπόννησο. Είναι ένα από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Η πρώτη θεραπευτική κοινότητα λειτούργησε το 1983, στη Θεσσαλονίκη, και είναι η πιο γνωστή, η Ιθάκη.
Όπως όλα τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, έτσι και το πρόγραμμα «Κύτταρο» επιχορηγείται από το υπουργείο Υγείας, συμπληρώνοντας τους πόρους του από δωρεές και χορηγίες. Οι υπηρεσίες του είναι δωρεάν.
Ο αριθμός τηλεφώνου του συμβουλευτικού κέντρου του Κύτταρου είναι 27210 89482.
Η γραμμή βοήθειας για τα ναρκωτικά είναι 1145.
iliapress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...