Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ κ. ΤΖΑΒΑΡΑ, Βουλευτή ΝΔ του Νομού Ηλείας



                Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ του Ν. Ηλείας, ο κ. Τζαβάρας, Βουλευτής ΝΔ Ηλείας,
καταφέρεται εναντίον του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας, εξαπολύοντας ψευδείς, υβριστικές και συκοφαντικές κατηγορίες αναφορικά με τις επιλογές των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ΠΕ και ΔΕ στην Ηλεία.


Συγκεκριμένα, ο παραπάνω Βουλευτής χωρίς να γνωρίζει ή έχοντας παραπληροφορηθεί, καταγγέλλει:
  1. «κομματικά κριτήρια» που πρυτάνευσαν στον τρόπο επιλογής των Διευθυντών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού
  2. «απερίγραπτο και απαράδεκτο πεδίο κομματικοκρατίας και αναξιοκρατίας»
  3. «διαβλητή και παράνομη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης δεν ορίστηκε στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Επιλογής το πρόσωπο που διέθετε τα προσόντα και προβλέπει ο Νόμος, αλλά αντίθετα προωθήθηκε στη θέση αυτή πρόσωπο με κομματικά κριτήρια, προκειμένου να εξυπηρετήσει την κομματική λογική του ΠΑΣΟΚ , όπως συνέβη σ’ όλη την Ελλάδα»
Τέλος, ζητά την επέμβαση του Εισαγγελέα για να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, «ώστε να αποκατασταθεί η ύβρις και πραξικοπηματικού χαρακτήρα επέμβαση στο χώρο της εκπαίδευσης».

      Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, επισημαίνω τα εξής:
1.  Ο κ. Τζαβάρας φαίνεται να μη γνώριζε ή να έχει παραπληροφορηθεί ότι: Με την αριθμ. Φ.30.1/4113/26-5-2011 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον ορισμό των μελών των ΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας, ως Συμβουλίων Επιλογής Δ/ντών Σχολικών Μονάδων ΔΕ του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί με βαθμό Α΄- που υπηρετούν στην περιφέρεια των οικείων ΠΥΣΔΕ, διαθέτουν τα προβλεπόμενα – σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 16 του Ν. 3848/2010, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα (άρθρο 59 παρ. 16 περ. β΄ και γ΄. (Ν. 3966/2011, ΦΕΚ 118/τ. Α΄/24-5-2011) – προσόντα, δεν έχουν κωλύματα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής Δ/ντών Σχολικών Μονάδων ΔΕ και ΣΕΚ, όπως αυτά ορίζονται στις ισχύουσες διατάξεις (άρθρο 14 παρ. 6 του Ν. 2690/1999 και άρθρο 16 παρ. 13 του Ν. 3848/2010), και οι οποίοι επιθυμούν να ορισθούν μέλη των οικείων Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.), ως Συμβουλίων Επιλογής, κατά την κρίση και επιλογή των Δ/ντών Σχολικών Μονάδων Δ/θμιας Εκπ/σης, να υποβάλουν σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας μέσω των οικείων Δ/νσεων Δ/θμιας Εκπ/σης, Γραφείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ΚΕΔΔΥ, από 26-5- 2011 μέχρι και 2-6-2011.
Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο 59 παρ. 16 περ. γ΄ του Ν. 3966/2011 προστίθεται στις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 13 του Ν. 3848/2010 τρίτο εδάφιο σύμφωνα με το οποίο «Αν κατά την επιλογή των στελεχών των περιπτώσεων ια΄ έως και κβ΄ και κστ΄ έως και κη΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 10, τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 16 και των περιπτώσεων β΄ των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου Έκτου του Ν. 3839/2010, όπως αντικαθίστανται, αντίστοιχα, από τις παραγράφου 8 και 9 του άρθρου 47, είναι υποψήφιοι, τότε στη θέση τους ορίζονται, με απόφαση του οικείου περιφερειακού Διευθυντή εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί με βαθμό Α΄ και σημαντική εκπαιδευτική και διοικητική εμπειρία ή σχολικοί σύμβουλοι».
                Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη του τις παραπάνω ισχύουσες διατάξεις και την ανάγκη αντικατάστασης τακτικών, αναπληρωματικών και αιρετών μελών του Συμβουλίου, λόγω κωλύματος α) υποψηφιότητας των ιδίων λόγω συμμετοχής τους στη διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 16, παράγρ. 13 του Ν. 3848/2010 σε συνδυασμό με το άρθρο 59 παρ. 16 περ. β΄ και γ΄ του Ν. 3966/2011 και το άρθρο 31, παράγρ. 3, περίπτ. ι’ του Π.Δ.1/2003 και β) βαθμού συγγενείας με τα προς κρίση στελέχη εκπαίδευσης, σύμφωνα με το Ν. 3528/2007 (ΥΚ) εξέδωσε την σχετική απόφαση ανασυγκρότησης του ΠΥΣΔΕ Ν. Ηλείας ως Συμβουλίου Επιλογής.
            2. Ο κ. Τζαβάρας φαίνεται να μη γνώριζε ή να έχει παραπληροφορηθεί ότι: Αν οι δηλώσεις του αφορούν στη Διεύθυνση ΔΕ Ν. Ηλείας, και ειδικότερα στον ορισμό της κ. Αντζουλή Ευγενίας, εκπαιδευτικού ΠΕ02, Προϊσταμένης Εκπ/κών Θεμάτων της Δ/νσης ΔΕ Ν. Ηλείας, με βαθμό Α΄ , ως Αντιπροέδρου του ΠΥΣΔΕ Ν. Ηλείας σημειώνουμε ότι η κα Αντζουλή Ευγενία έχει σημαντική και αδιαμφισβήτητη εκπαιδευτική εμπειρία ως  εκπαιδευτικός, αλλά και διοικητική εμπειρία. Απόδειξη αποτελεί η επιλογή της για πολλά έτη στη θέση της Προϊσταμένης Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Ν. Ηλείας, ενώ είναι γνωστή η προσφορά της σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και την κοινωνία του Πύργου γενικότερα. Στην περίπτωση του άρθρου 59 παρ. 16 περ. β΄ και γ΄ του Ν. 3966/2011 ο Περιφερειακός Διευθυντής έχει να επιλέξει μεταξύ εκπαιδευτικών με βαθμό Α΄ και με σημαντική εκπαιδευτική και διοικητική εμπειρία, και συνεπώς νόμιμα και ορθά επέλεξε για τη θέση του Μέλους του ΠΥΣΔΕ Ν. Ηλείας (Συμβούλιο Επιλογής) και δη αυτή της Αντιπροέδρου, την κα Αντζουλή Ευγενία.
            3. Ο κ. Τζαβάρας φαίνεται να μη γνώριζε ή να έχει παραπληροφορηθεί ότι: Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14 παρ. 3 του Ν. 2690/1999 και του άρθρου 10 παρ. 4 περ. β΄ του ΠΔ 1/2003, σε συνδυασμό με το άρθρο 47 παρ. 10 του Ν. 3848/2010, που αφορά στη συγκρότηση και τη λειτουργία των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων ΔΕ, σε περίπτωση απουσίας του Προέδρου προεδρεύει ο αντιπρόεδρος, ο οποίος ασκεί χρέη Προέδρου στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Ουδέποτε ορίστηκε από τον Περιφερειακό Διευθυντή η κα Αντζουλή, ως Πρόεδρος του ΠΥΣΔΕ Ν. Ηλείας (Συμβούλιο Επιλογής).
4. Ο κ. Τζαβάρας δεν γνωρίζει ότι το «απερίγραπτο και απαράδεκτο πεδίο κομματικοκρατίας και αναξιοκρατίας» είναι γνώρισμα και ακολουθούμενη πρακτική του παρελθόντος, που μόνο αρνητικές συνέπειες είχε στην Εκπαίδευση.
5. Ο κ. Τζαβάρας φαίνεται να μη γνώριζε ότι για 1η φορά φέτος η διαδικασία επιλογής ήταν αδιάβλητη, δεδομένου ότι -για παράδειγμα- καταρτίστηκε Τράπεζα Θεμάτων από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή. Ενισχυτική απόδειξη του αδιάβλητου και του αξιόπιστου της διαδικασίας επιλογής αποτελεί και ο ελάχιστος αριθμός ενστάσεων που υπεβλήθησαν στην αρμόδια Διεύθυνση ΔΕ Ν. Ηλείας – αν αναφέρεται στη ΔΕ ο εν λόγω Βουλευτής-. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 109 υποψηφίων Διευθυντών (πριν και μετά τη βαθμολόγηση της συνέντευξης) υπέβαλαν ενστάσεις μόνο 13 υποψήφιοι.
6. Αναφορικά με την εκ μέρους του Βουλευτή επίκληση των Εισαγγελικών Αρχών, θεωρώ ότι, εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα χέρια του, είναι υποχρέωσή του να τα καταθέσει στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
7. Όσον αφορά στην επίκληση του Περιφερειάρχη, ο κ. Τζαβάρας προφανώς δεν γνώριζε ή έχει παραπληροφορηθεί ότι με βάση τις κείμενες διατάξεις και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι αρμοδιότητες των υπηρεσιακών μεταβολών του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση είναι – μεταξύ άλλων – ευθύνη της Διοίκησης της Εκπαίδευσης και των αρμοδίων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, τα οποία, ως συλλογικά όργανα, ελέγχονται από τις δικαστικές αρχές και όχι διοικητικά. Ως εκ τούτου, η επίκληση του Περιφερειάρχη είναι εκ του περισσού και για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.
8. Τέλος, στον 1 ½ χρόνο που έχω την ευθύνη της εκπαίδευσης στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας δεν έχω τύχει της επίσκεψης του κ. Τζαβάρα ή την εκδήλωση ενδιαφέροντός του για θέματα εκπαίδευσης του Νομού Ηλείας.

Πιστεύω ακράδαντα και υποστηρίζω με τη στάση και τις ενέργειές μου όλο αυτό το διάστημα της θητείας μου, ως Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, ότι η Εκπαίδευση δεν είναι προνομιακός χώρος για κομματικές αντιπαραθέσεις και εντυπωσιασμούς. Απλά, διότι πρέπει καθένας μας να λάβει υπόψη του ότι η Εκπαίδευση είναι ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.
  

                    Ο Περιφερειακός Διευθυντής
                                                                Π/θμιας & Δ/θμιας  Εκπ/σης Δυτ.Ελλάδας
                           Παναγιωτόπουλος  Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...