Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Μέρκελ και Σαρκοζί "γονάτισαν" τον Παπανδρέου για το δημοψήφισμα - Τελεσίγραφο για την έκτη δόση και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

- Αγριεμένοι Μέρκελ και Σαρκοζί για δημοψήφισμα: Υπερψηφίστε την παραμονή σας ή φύγετε
- Λαγκάρντ: Θα πάμε να συζητήσουμε την 6η δόση στα μέσα Δεκεμβρίου
- Γ. Παπανδρέου: Το πιθανότερο στις 4 Δεκεμβρίου το δημοψήφισμα
- Γιούνκερ: Δυστυχώς οι Έλληνες έχασαν μόλις 8 δισεκατομμύρια ευρώ
- Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στη μίνι Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη

Μικρή σε διάρκεια αλλά η πιο άγρια νύχτα για τον έλληνα πρωθυπουργό ήταν η συνάντηση που είχε με τους ευρωπαίους εταίρους στις Κάννες όπου στην κυριολεξία Μέρκελ και Σαρκοζί εξαγριωμένοι με την ξαφνική απόφαση για δημοψήφισμα, στην κυριολεξία στρίμωξαν στην γωνία τον κ. Παπανδρέου, χωρίς να δέχονται αντιρρήσεις.

Οι δύο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου έδειξαν πως αυτή την φορά δεν θα ανεχθούν κανένα ελληνικό τερτίπι και έγινε επίσης πασιφανές πως υπήρξε σφοδρότατη σύγκρουση με τον έλληνα πρωθυπουργό με την κάθε πλευρά να επιμένει πεισματικά στις θέσεις της.

Για αυτό το λόγο Μέρκελ και Σαρκοζί δήλωσαν ξεκάθαρα πως είναι δικαίωμα των Ελλήνων να κάνουν δημοψήφισμα, αλλά ξεκαθάρισαν πως αυτό το δημοψήφισμα μπορεί να απαντάει μόνο σε ένα ερώτημα: Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει ή όχι στην Ευρωζώνη, δείχνοντας έτσι πως ακόμα και η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι ένα ορατό ενδεχόμενο.

Και οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει φράγκο, δηλαδή την έκτη δόση εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και για το λόγο αυτό δήλωσαν πως πρέπει να γίνει γρήγορα η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος όπου θα αποταμιευτούν τα χρήματα εάν φυσικά οι Έλληνες πουν ναι στην παραμονή τους στο ευρώ.

Πάντως, για το δημοψήφισμα Μέρκελ και Σαρκοζί δήλωσαν ξεκάθαρα πως χρειάζεται συναίνεση στην Ελλάδα, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η κα Μέρκελ επανέλαβε αρκετές φορές πως η απόφαση για δημοψήφισμα ήταν μονομερής και κανείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν ενήμερος. Μάλιστα, δεν έκρυψε την ενόχλησή της για αυτό το συμβάν και σημείωσε πως από τότε άλλαξε το ψυχολογικό πλαίσιο και πλέον οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.

Πάντως, λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του από τις Κάννες ξεκαθάρισε πως το πιθανότερο είναι το δημοψήφισμα (χωρίς να αναφερθεί στο ερώτημα) θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ




Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι χώρες που δείχνουν να αδιαφορούν για τα συμφωνηθέντα της 27ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. Η Mέρκελ πάντως έδειξε έτοιμη για όλα μετά το φιάσκο για το δημοψήφισμα και δήλωσε με νόημα «είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη", υποσχόμενη μάλιστα πως δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί το ευρώ, ακόμη και μετά από ενδεχόμενο έξοδο της Ελλάδας.

Μετά τη συνάντηση η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι πρώτη φορά έχει δει την Ευρώπη τόσο αποφασισμένη για οριστική λύση, ενώ επιβεβαίωσε και εκείνη πως η Ελλάδα προς το παρόν δεν μπορεί να λάβει την έκτη δόση εάν δεν γίνει πρώτα το δημοψήφισμα. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό περί τα μέσα Δεκεμβρίου θα υπάρξει συνεδρίαση των αξιωματούχων του ΔΝΤ για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την έκτη δόση.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, αυτή την απόφαση μετέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου πριν την άφιξή του στις Κάννες.

Παράλληλα οι εταίροι της Ελλάδας επιθυμούν το δημοψήφισμα να γίνει πριν τα Χριστούγεννα, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος αξιωματούχος. Μέχρι τότε οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα υιοθετήσει το νέο σχέδιο διάσωσης χωρίς να περιμένει το δημοψήφισμα.

Μία δεύτερη μίνι σύνοδος στην οποία θα πάρουν μέρος κάποιοι από τους ηγέτες της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο περιθώριο της συνόδου της G20 στις Κάνες, ανακοίνωσε το γραφείο του γάλλου προέδρου.

Φωτό Reuters - Ο Νικολά Σαρκοζί στις Κάννες
Φωτό Reuters - Ο Νικολά Σαρκοζί στις Κάννες

Κάνοντας «μία επείγουσα και έντονη έκκληση υπέρ της εθνικής ενότητας» στην Ελλάδα ο Μπαρόζο προειδοποίησε ότι οι συνέπειες της απόρριψης του νέου ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης «θα είναι απρόβλεπτες» κυρίως για τους πιο ευάλωτους.

«Χωρίς τη συμφωνία της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ οι συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες θα γίνουν πολύ πιο επώδυνες, κυρίως για τους πιο ευάλωτους. Οι συνέπειες είναι αδύνατο να προβλεφθούν», υπογράμμισε ο Μπαρόζο.

Σύμφωνα εξάλλου με τον οίκο αξιολόγησης Fitch «μία απόρριψη του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ που συμφωνήθηκε πρόσφατα θα αυξήσει τον κίνδυνο μίας αναγκαστικής και άτακτης χρεοκοπίας».

Η ΜΕΡΚΕΛ "ΑΔΕΙΑΖΕΙ" ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Όπως μετέδωσε και το Dow Jones η Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Γερμανία χαιρετίζει μια συνετή συμπεριφορά από την Ελλάδα, δήλωση που σημαίνει πλήρες άδειασμα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και δημοσίως πλέον για την απόφασή του για το δημοψήφισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΕΚΤΗ ΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αναμένοντας, δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ούτε ένα επιπλέον ευρώ στην Αθήνα. Η κυβέρνηση αναμένει την τελευταία δόση του σχεδίου που είχε αποφασιστεί το 2010, ύψους 8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τα κράτη της Ε.Ε. υπό τη μορφή βοήθειας και διμερών δανείων. Η εκταμίευσή του κρίνεται αμφίβολη : Οι μη Ευρωπαίοι εταίροι του ΔΝΤ αντιτίθενται, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να βοηθήσουν μία χώρα που αρνείται να αναλάβει δεσμεύσεις. Η καταβολή αυτών των 8 δισ. ευρώ είχε σαν όρο την υιοθέτηση νέων μέτρων, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου βοήθειας των 130 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, καταλήγει η Μοντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 6Η ΔΟΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Μέρκελ "αδειάζει" και δημοσίως τον έλληνα πρωθυπουργό

ΔΝΤ: Όλα είναι στον αέρα! Από την 6η δόση μέχρι το κούρεμα
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...