Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Γενικόλογες ρυθμίσεις για το χαράτσι της ΔΕΗ σε όσους έχουν σπίτι με στεγαστικό δάνειο

- Επί τόπου από επιτροπές θα γίνεται έλεγχο για κάποιον που ζητάει να εξαιρεθεί
- Το χαράτσι θα μπαίνει στη δόση του στεγαστικού δανείου για όποιον έχει κάνει διακανονισμό
- Επαναφέρουν το SMS που θα πρέπει να αποσταλεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου
- Εκτός λειτουργίας έθεσε το σύστημα πληροφορικής της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ - Καμία συναλλαγή την Τρίτη

Mε γενικολογίες το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες για μεγαλύτερο εύρος εξαιρέσεων για το χαράτσι, αλλά χωρίς να μπαίνει σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφάσισαν πως όσοι έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον διακανονισμό των δανείων να ληφθεί υπόψη και η υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ.

Αυτό αφήνει πολλά κενά, καθώς δεν διευκρινίζεται εάν ο πολίτης θα πληρώσει αυτούσιο το χαράτσι, χωρίς καμία μείωση, εάν το χαράτσι θα πληρωθεί επίσης σε δόσεις ή εφάπαξ. Επίσης ερώτημα είναι πόση μείωση θα πρέπει να έχει κάποιος στις αποδοχές του για να μπει σε αυτή τη ρύθμιση και πώς θα αποδεικνύονται όλα αυτά και ποιός θα τα ελέγχει σε ένα κράτος που οι υπουργοί παίρνουν αποφάσεις σαν να βρίσκονται σε κράτος με μηδέν γραφειοκρατία.

Επίσης. θα εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων νοικοκυριά που αποδεδειγμένα και ύστερα από έλεγχο αδυνατούν να το καταβάλουν, καθώς και όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι η ροή εξόφλησης του ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική και αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. Η εξόφληση τείνει ήδη στο 80%.

Αποφασίστηκε να εξαιρεθούν όλοι όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, ανεξαρτήτως της αιτιολογίας, καθώς και να εξαιρεθούν όλοι όσοι τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη, δηλώνοντας κάτι τέτοιο αμέσως στη ΔΕΗ.

Όπως διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στις εξαιρέσεις μετά από έλεγχο της κάθε ειδικής περίπτωσης που ζητά την υπαγωγή της στις εξαιρέσεις αυτές. Ο έλεγχος θα διενεργείται επιτόπου από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν αμέσως.

Έτσι, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ΔΕΗ να εφαρμόσει τις σχετικές ρυθμίσεις, ώστε να μην διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε κάποιον που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους, αλλά να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτούς που παρά την δυνατότητά τους να εκπληρώσουν αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δικαιολογημένα δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις.

Λόγω της κατάληψης στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ καθυστερεί για λίγες μέρες η αποστολή στους δήμους των μηχανογραφημένων στοιχείων που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους πολίτες να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί σε σχέση με το εμβαδόν, την τιμή ζώνης, ή την παλαιότητα. Αυτό, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, ώστε να υπάρχει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Εφόσον, συνεπώς, παρατηρούνται υπερβάσεις ή αποκλίσεις, αυτές θα αντιμετωπιστούν συμψηφιστικά.

Σημειώνεται ότι το τηλεφωνικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ( 210-4802552 ) παραμένει στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση κάθε σχετικού προβλήματος. Όσοι δεν είχαν προλάβει να στείλουν μέσω sms την αίτηση υπαγωγής τους στις εξαιρέσεις του νόμου, μπορούν να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής sms έως τις 30 Νοεμβρίου 2011.

Εκτός λειτουργίας έθεσε το σύστημα πληροφορικής της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ

 
Εκτός λειτουργίας έθεσε απόψε η ΓΕΝΟΠ το πληροφοριακό σύστημα «Ερμής» της ΔΕΗ, που σημαίνει, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ότι «όχι μόνο δεν μπορούν να εκδοθούν εντολές διακοπής ρεύματος αλλά, με ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΗ, αύριο δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί καμιά απολύτως συναλλαγή με το κοινό».

Η ΓΕΝΟΠ κατηγορεί τη διοίκηση της ΔΕΗ για αδιάλλακτη στάση ενώ υποστηρίζει ότι δεν εκδίδονται, ούτε αποστέλλονται, εντολές διακοπής ρεύματος για χρέη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η διοίκηση της ΔΕΗ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για την κατάληψη που πραγματοποιεί από χθες η ΓΕΝΟΠ στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πολίτες προς ΔΕΗ: Δε θα μας αλλάξετε εσείς τα φώτα αλλά εμείς τα δικά σας!

Πως να υπολογίσετε πόσο θα πληρώσετε το νέο χαράτσι
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...