Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Μόλις 500 εκατ. ευρώ για εξοπλισμούς φέτος. Αλλά παζαρεύουμε για γαλλικές φρεγάτες



«Το 15ετές μακροπρόθεσμο πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών θα περιλαμβάνει τα απολύτως αναγκαία για τη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων», απάντησε ο Δ. Αβραμόπουλος σε ερωτήσεις για τα εξοπλιστικά. Φέτος δεν προβλέπεται κονδύλι πάνω από 500 εκατ. ευρώ -κι αυτό "παίζεται"- για εξοπλισμούς, ωστόσο η χώρα εξακολουθεί να θέλει να αποκτήσει νέες γαλλικές φρεγάτες και να εκσυγχρονίσει άλλες παλαιότερες.

Και αυτά, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η νέα Δομή Δυνάμεων, που επεξεργάζονται τα Γενικά Επιτελεία.

Η απάντηση του υπουργού είναι «καρμπόν» τόσο στην ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των Φώτη Κουβέλη,Θανάση Λεβέντη, Νίκο Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού από τη ΔΗΜΑΡ. Αναφέρονταν σε δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που αναφέρονται στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και τα δάνεια από το ΔΝΤ.

Κατά περιπτώση ο προγραμματισμός προβλέπει:

ΣΤΡΑΤΟΣ:

Τα εξοπλιστικά προγράμματα, που έχουν ήδη εγκριθεί ή έχουν προγραμματισθεί να εισαχθούν στο ΚΥΣΕΑ για έγκριση, «αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 374.531.080€,  χωρίς ωστόσο να προδικάζεται η σίγουρη υλοποίησή τους».

Προτεραιότητα του ΓΕΣ για τα επόμενα χρόνια είναι η συντήρηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και όχι η προμήθεια νέων.


ΝΑΥΤΙΚΟ:


Στο πρόγραμμα είναι ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και η προμήθεια «νέων φρεγατών σε αντικατάσταση των παλαιών, στο πλαίσιο της Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής και της Γαλλικής Δημοκρατίας».

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρεται σε προγράμματα που τρέχουν εδώ και μία 10ετία:
  - Των έξι νέων γερμαντικών υποβρυχίων τ. 214 και τον εκσυγχρονισμό ενός τ.209, συνολικού κόστους  3.354.100.000€ .
  - Επτά Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ), συνολικού κόστους 1.019.027.395 €.
Οπως μάλιστα επισημαίνει «τα ανωτέρω προγράμματα είναι ανεξάρτητα από τη δανειακή σύμβαση ύψους 130 δις ΕΥΡΩ  από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση». 


ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
:

Η απάντηση του υπουργού δεν είναι καθόλου συγκεκριμένη. Περιορίζεται να απαντήσει ότι θα προμηθευεί τα απολύτως απαραίτητα.

Πού τελικώς θα φτάσει κόστος στα επιμέρους προγράμματα προμήθειας αμυντικού υλικού φέτος; Στο ποσό των  216.000.000 € περίπου! Το ερώτημα είναι εάν πράγματι αρκεί για τα αναγκαία.


Ολόκληρη η απάντηση του υπουργού έχει ως εξής:

Βασική επιδίωξη του ΥΠΕΘΑ είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας και η διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, η βελτίωση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς και η επίτευξη όλων των στόχων της πολιτικής στον τομέα της εθνικής άμυνας.

Σε ό,τι αφορά στην διαχείριση των πόρων και ειδικότερα στην εκδήλωση/εφαρμογή δράσεων στο πλαίσιο υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αυτή διέπεται από αυστηρότατους κανόνες και ελέγχους που επιβάλλει η εφαρμογή του ΜΠΔΣ και αποτελεί την πυξίδα για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση που έχει περιέλθει. Με δεδομένα τα παραπάνω, τα επικαλούμενα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου με επιεική αξιολόγηση μπορούν να χαρακτηριστούν αναξιόπιστα.

Λόγω της διαμορφωθείσας δημοσιοοικονομικής συγκυρίας, από πλευράς ΥΠΕΘΑ, για την επίτευξη των στόχων του και ειδικά όσον αφορά στις προμήθειες του αμυντικού υλικού των ΕΔ, τηρούνται ειδικοί κανόνες εντός ενός ρεαλιστικού πλαισίου, με σκοπό την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των ήδη διατιθεμένων οπλικών συστημάτων, την επαύξηση της διαθεσιμότητας των κύριων οπλικών συστημάτων στο μέγιστο δυνατό ποσοστό και τη συμπλήρωση των απολύτως κρίσιμων ελλείψεων σε υλικά μέσα και πυρομαχικά χωρίς να θίγεται το αξιόμαχο των ΕΔ και η αμυντική ικανότητα της χώρας. Είναι γεγονός ότι επιδιώκονται και γίνονται οικονομίες, ενώ το 15ετές μακροπρόθεσμο πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών θα περιλαμβάνει τα απολύτως αναγκαία για τη διατήρηση του αξιόμαχου των ΕΔ.

Πράγματι, στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των αμυντικών προμηθειών εν γένει, οι οποίες ήδη βαίνουν συνεχώς μειούμενες, επέρχονται δραστικές αλλαγές που στηρίζονται πρωτίστως σε σειρά μελετών που εκπονήθηκαν από τα Γενικά Επιτελεία, υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ. Οι αλλαγές αυτές βασίζονται σε μία δέσμη κριτηρίων που υπηρετούν πρωτίστως τις αμυντικές ανάγκες και το αξιόμαχο των ΕΔ, λαμβάνοντας υπόψη το δημοσιονομικό και γενικό οικονομικό  πλαίσιο στο οποίο κινείται η χώρα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι για το έτος 2009 η εγγραφείσα στον αντίστοιχο Π/Υ πίστωση για εξοπλιστικά προγράμματα ήταν 2,2 δις Ευρώ, ενώ για το 2012 η αντίστοιχη πίστωση είναι 1,00 δις Ευρώ, που σημαίνει περιστολή σε ποσοστό 55% για την παραπάνω 3ετία.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνονται τα ακόλουθα ανά Γενικό Επιτελείο:

ΓΕΣ

Τα εξοπλιστικά προγράμματα αρμοδιότητας ΓΕΣ που έχουν ήδη εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ ή έχουν προγραμματισθεί να εισαχθούν στο ΚΥΣΕΑ για έγκριση, αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 374.531.080€, χωρίς ωστόσο να προδικάζεται η σίγουρη υλοποίησή τους.

Σχετικά με τον προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών για την προσεχή πενταετία, αναφέρονται τα εξής:

(1) Βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση της Μελλοντικής Δομής Δυνάμεων (ΜΔΔ), παράρτημα της οποίας αποτελεί η Σειρά Προτεραιότητας των Αναγκαίων Μέσων (ΣΠΑΜ). Συνεπώς, στην παρούσα φάση και μέχρι να εγκριθεί η νέα Δομή Δυνάμεων, δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής και λεπτομερής προγραμματισμός αμυντικών εξοπλισμών.

(2) H προτεραιότητα του ΓΕΣ για τα επόμενα χρόνια, λόγω της παρούσας δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, είναι η συντήρηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και όχι η προμήθεια νέων.

ΓΕΝ

Στο πλαίσιο διατήρησης σύγχρονου και αξιόμαχου Στόλου είναι επιβεβλημένη η ανανέωση των μονάδων του, με πρόσκτηση νέων και εκσυγχρονισμού των παλαιοτέρων.

Για το σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει από το έτος 2000 προγράμματα πρόσκτησης:

(1) Έξι (6) νέων υποβρυχίων τ. 214 και εκσυγχρονισμού ενός (1) υποβρυχίου τ.209 συνολικού κόστους  3.354.100.000€ .

(2) Επτά (7) νέων Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) συνολικού κόστους 1.019.027.395 €.

Τα ανωτέρω προγράμματα είναι ανεξάρτητα από τη δανειακή σύμβαση ύψους 130 δις ΕΥΡΩ  από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέρα των παραπάνω, θα απαιτηθεί ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής (ΕΜΖ) των κατεχομένων φρεγατών τ. ΜΕΚΟ και η πρόσκτηση νέων φρεγατών σε αντικατάσταση των παλαιών, στο πλαίσιο της Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής και της Γαλλικής Δημοκρατίας.

ΓΕΑ

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας καταρτίζεται σύμφωνα με τις διαδικασίες της Εθνικής Αμυντικής Σχεδίασης και αποβλέπει στη συστηματική πρόβλεψη ανάπτυξής της, μέσω του καθορισμού των αναγκαίων μέσων, καθώς και την καλύτερη δυνατή διαχείριση των πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, με σκοπό την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών με το προσφορότερο τρόπο, έχουν ακολουθηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες του ΕΑΣ, κατόπιν ενδελεχούς ανάλυσης μέσω των προβλεπόμενων μελετών για προσδιορισμό των αναγκαίων μέσων.

Η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ΠΑ για να καταρτίσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα και ακολούθως να το υλοποιήσει, είναι η ισχύουσα κάθε φορά Δομή Δυνάμεων των ΕΔ. Για τον προσδιορισμό δε των αναγκαίων μέσων κατά την εκπόνηση των μελετών ανωτέρω επιδιώκεται η επιλογή των εξοπλιστικών προγραμμάτων που πολλαπλασιάζουν την αποτελεσματικότητα των δυνάμεων, ενώ έχουν περιορισμένες ανάγκες συντήρησης, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μείωση του συνολικού λειτουργικού κόστους.

Στο ανωτέρω πλαίσιο η ΠΑ το έτος 2010, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση σε συνδυασμό με την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών, ιεράρχησε τις απαιτήσεις της αποβλέποντας στα ακόλουθα:

(1) Επιχειρησιακή αξιοποίηση των ήδη διατεθειμένων Οπλικών Συστημάτων (Ο/Σ), κυρίως με περαιτέρω βελτίωση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, καθώς και με επανεξέταση της επιχειρησιακής σχεδίασης.

(2) Επαύξηση διαθεσιμότητας των κυρίων Ο/Σ στο μέγιστο δυνατό ποσοστό.

(3) Συμπλήρωση των απολύτως κρίσιμων ελλείψεων σε υλικά, μέσα και πυρομαχικά.

(4) Η απόκτηση των απολύτως αναγκαίων νέων Ο/Σ και μέσων που προορίζονται να αντικαταστήσουν τα ήδη υπάρχοντα, των οποίων η διατήρηση κρίνεται ασύμφορη οικονομικά και επιχειρησιακά.

Το ΣΑΜ, τον Απρίλιο του 2011, ενέκρινε τη νέα Δομή Δυνάμεων των ΕΔ 2011-2025 με τα Παραρτήματα αυτής, όπου συμπεριλαμβάνεται και ο Πίνακας με σειρά προτεραιοποίησης των αναγκαίων μέσων για υλοποίηση αυτής. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω πίνακας με την έγκρισή του από το ΚΥΣΕΑ θα αποτελέσει το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού (ΜΠΠΑΥ) διάρκειας 15 ετών και τη βάση για την κατάρτιση του Τριετούς Κυλιόμενου Προγράμματος Πληρωμών και Παραλαβών των Προμηθειών Αμυντικού Υλικού των Ε.Δ. (ΤΚΠΠΠΠΑΥ). Η νέα Δομή Δυνάμεων των Ε.Δ. 2011-2025 την παρούσα χρονική περίοδο επανεξετάζεται σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων.

Τέλος επισημαίνεται ότι το εκτιμώμενο κόστος όλων των επιμέρους προγραμμάτων αναγκών προμήθειας αμυντικού υλικού για το τρέχον έτος, ανέρχεται στο ποσό των  216.000.000 € περίπου.


http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...