Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Διαπραγματεύσεις "Λερναία Ύδρα" - Τι νέα μέτρα ζητά πλέον η τρόικα

Στο υπουργείο Οικονομικών δόθηκε η μάχη για τα εργασιακά στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας και με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη. 

Η τρόικα έχει ζητήσει, μείωση κατά 20% στο ύψος των κατώτερων μισθών και κατάργηση του δικαιώματος της μετενέργειας, της δυνατότητας δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει με απόφασή του την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, για έξι μήνες μετά τη λήξη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση αυτή θα αφορά μόνο το ύψος της κατώτερης αμοιβής και δεν θα επεκτείνεται στα επόμενα κλιμάκια ούτε στα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας και σπουδών).

Εκφράζονται όμως, από κυβερνητικής πλευράς, φόβοι ότι ο συνδυασμός της κατάργησης της μετενέργειας και της μείωσης των αμοιβών, θα μπορούσε να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα και να επιφέρει κλιμακωτά μειώσεις σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και τις συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό.

Οι διαφορές μεταξύ των κατώτερων αμοιβών που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και των κατώτερων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εμφανίζουν αποκλίσεις από 8% έως 40%. Εάν καταργηθεί η μετενέργεια ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρεί αμέσως μετά τη λήξη της κλαδικής σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις με βάση τις αμοιβές της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, η τρόικα ζητά μείωση σε ποσοστό 25%, ενώ από κυβερνητικής πλευράς αντιπροτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες μείωση περίπου κατά 15%, σχηματικά, σε μια διετία, κατά 8% τον πρώτο χρόνο και κατά 6% τον δεύτερο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα έχει απορρίψει την πρόταση της Ν.Δ για επιβολή ανώτερου πλαφόν 300 ευρώ στις επικουρικές σαν υπερβολικά γενναιόδωρη, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα προκαλούσε αναλογικά αυξήσεις στις επικουρικές που κινούνται γύρω στα 150 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζητούν επίσης μειώσεις του εφάπαξ και του ύψους των κύριων συντάξεων. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι προτάσεις της τρόικας για το εφάπαξ κινούνται προς μια μείωση κατά 25% ή 30%, ενώ οι κύριες συντάξεις εξετάζονται σε σχέση με τις γενικότερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα συνεχίζονται και είναι προφανές ότι ασκείται πολύ μεγάλη πίεση απέναντι στη χώρα, ασκείται πολύ μεγάλη πίεση στον ελληνικό λαό, στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δραματικό και οξύ δίλημμα. Διότι η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες».

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της αποψινής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και πριν την αναχώρησή του για τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, αναφερόμενους στα κόμματα που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση ότι: «κανείς δεν είναι πιο σκληρός από τον άλλον. Κανείς δεν είναι πιο φιλολαϊκός από τον άλλον. Δεν υπάρχει - πιστεύω - ένας που να θέλει να περιορίσει μισθούς και συντάξεις, που να θέλει να περιορίσει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων. Και ψεύδεται όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερες ευαισθησίες ή αγωνίζεται εδώ, εσωτερικά, μόνος του».

"Λοιπόν, δυστυχώς, πρέπει να σας πω ότι είναι τόσο σκληρή η διαπραγμάτευση που κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία. Είναι μια Λερναία Ύδρα. Και επειδή κανείς δεν είναι Ηρακλής από μόνος του για να αντιμετωπίσει τη Λερναία Ύδρα πρέπει όλοι μαζί, χωρίς μικρότητες και χωρίς εξυπνακισμούς, να δώσουμε αυτή τη μάχη, να πείσουμε τους Έλληνες, να τους δώσουμε την εικόνα όλου του σχεδίου και να προχωρήσουμε προς τη λύση που έχουμε επιλέξει, που είναι να μείνουμε στο ευρώ, να μείνουμε στην Ευρώπη και να αγωνιστούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος, σημείωσε με νόημα ο κ. Βενιζέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαρκοζί - Μέρκελ ΔΕΝ μας έχουν ΚΑΜΙΑ εμπιστοσύνη!

Reuters: Δεν υπάρχει deadline για συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών σήμερα - Παιχνίδια με τη σωτηρία ή χρεοκοπία της χώρας;

Λήξη χρόνου, εξέπνευσε το τελεσίγραφο – "Ξεπεράσατε τα όρια, έπρεπε να είχατε συμφωνήσει!" - Το πιστόλι στον κρόταφο για μείωση του κατώτατου μισθού
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...