Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ι.Μ. Ηλείας: "Κίνημα" σπόρων - αντίδοτο στην κρίση – Διάδοση της οικόσιτης οικονομίας (video HD)



Ι.Μ. Ηλείας: Ως ένα άλλο κίνημα που έχει ως βασικότερο στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διατροφική αυτάρκεια των κατοίκων, αναπτύσσεται μια κίνηση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας. 
Η επιστροφή
Ι.Μ. Ηλείας: στις ρίζες μας και την αγροτική μας παράδοση έρχεται ως αντίδοτο στην κρίση, με την τράπεζα σπόρων που έχει δημιουργηθεί και διαδίδει στην κοινωνία το μήνυμα της οικόσιτης οικονομίας.
Ι.Μ. Ηλείας: Μια προσπάθεια που με καλή οργάνωση μπορεί να δώσει λύσεις στην κρίση που μαστίζει την κοινωνία. Η κίνηση αυτή έχει έναν ακόμα στόχο τη διάσωση παραδοσιακών σπόρων της Ελλάδας, που στο πέρασμα του χρόνου άρχισαν να χάνονται ή να αλλοιώνονται. Στην επαρχία και στην Ηλεία, όμως υπάρχουν κάποιοι που φυλάσσουν αυτό το «θησαυρό» και το μεταφέρουν από γενιά σε γενιά, μέσα από την καλλιέργεια συγκεκριμένων φυτών. Αλλά και το μήνυμα της επιστροφής στην καλλιέργεια της γης είναι και αυτό ισχυρό μέσα από αυτή την δράση.
Στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας στον Πύργο, αρκετά συχνά πλέον διοργανώνονται συναντήσεις για την δωρεάν προσφορά σπόρων. Μια τέτοια συνάντηση έγινε και το απόγευμα της Τρίτης.
Ο κόσμος δεν ήταν λίγος και μια μικρή ουρά σχηματιζόταν μπροστά από ένα τραπέζι όπου οι εθελοντές της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, μοίραζαν σπόρους. Ντομάτα, κολοκύθι, μελιτζάνα, καρπούζι, ήταν μόνο μερικά από τα είδη που οι πολίτες παίρνουν σε σπόρους για να δημιουργήσουν τη δική τους σπιτική παραγωγή. Μια παραγωγή που θα τους εξασφαλίσει μια ποικιλία από είδη διατροφής και το κυριότερο, καλής ποιότητας τόσο λόγο σπόρου, όσο και λόγω της έλλειψης γεωργικών φαρμάκων. Ένα οικονομικό και ποιοτικό αποτέλεσμα.
Η προσπάθεια αυτή μόλις τώρα αρχίζει να διαδίδεται. Και λόγω της απήχησης που παρουσιάζει θα στηριχθεί και θα διαδοθεί, σε έναν αγώνα για την επιβίωση μέσα από αυτά που η παράδοση του τόπου, μας προσφέρει και μας έχει διδάξει.
  • 07/03/2012 - 08:29
  • ilialive.gr

Video

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...