Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

«Κουνάει το δάχτυλο» στην Κύπρο η Κομισιόν


  • 1
     



 «Κουνάει το δάχτυλο» στην Κύπρο η Κομισιόν
 
Αυστηρές προειδοποιήσεις απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τη Λευκωσία με αφορμή τη δημοσιοποίηση των συστάσεων για την εφαρμογή του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος σταθερότητας της κυπριακής οικονομίας. Χαρακτηριστική, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στις Βρυξέλλλες, ήταν η δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου για την Οικονομία, Όλι Ρεν.
Ανέφερε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές δημοσιονομικές ανισορροπίες, κυρίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν αμέσως.
Και αυτά ενώ την 1η Ιουλίου η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. της οποίας βασικό θέμα θα είναι ο προϋπολογισμός για τα έτη 2014-2020.
Στο επτασέλιδο κείμενο που εγκρίθηκε από την Κομισιόν ζητείται να εφαρμοστούν από κυπριακής πλευράς οκτώ συστάσεις. Ειδικότερα, ζητείται η λήψη πρόσθετων μέτρων για να επιτευχθεί διατηρήσιμη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2012, καθώς και πιο αυστηρός έλεγχος των δαπανών, μείωση του δημοσίου χρέους, βελτίωση της φοροσυλλεκτικότητας και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ζητείται, επίσης, εναρμόνιση της εποπτείας των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων σύμφωνα με τα πρότυπα που ισχύουν για τις εμπορικές τράπεζες και ενίσχυση των κανονιστικών διατάξεων για την αποτελεσματική ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα σε εξωτερικές κρίσεις.
Η Κομισιόν συνιστά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών φτώχιας ανάμεσα στους ηλικιωμένους και την ευθυγράμμιση του ορίου αφυπηρέτησης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Στην αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι το 2012 η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,8%, ενώ θα επανακτήσει κάποια επιτάχυνση το 2013, όταν αναμένεται αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της τάξης του 0,3%.
Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 8,9% το 2012.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...