Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Σοβαρή εμπλοκή! - Στουρνάρας: Δυστυχώς η τρόικα είναι αρνητική - Θρίλερ με τη ΔΗΜΑΡ: "Σε ξεχωριστό νομοσχέδιο τα εργασιακά"


- Όλο το χρονοδιάγραμμα της χαρακτηριζόμενης ως ''διαβολοεβδομάδας'' 
-  Θα ψηφιστούν τα μέτρα η θα πέσει η κυβέρνηση;
- Όρους υποτέλειας στην έκθεση της τρόικας που αποκαλύπτει το Spiegel
- Νέες απειλές Σόιμπλε για διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21:00 η ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Αν. Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέτζου.
Η σύσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 με σκοπό να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες του πακέτου των μέτρων.

Ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε "Τελειώσαμε τον συντονιαμό για τα προαπαιτούμενα. Όσον αφορά στο εργασιακό η τρόικα ήταν αρνητική και για το επίδομα γάμου και για την επεκτασιμότητα της σύμβασης. Για το μεν πρώτο λέει ότι είναι κάτι που έχει ψηφιστεί ενώ το δεύτερο δεν ισχύει σε κανένα μέρος του κόσμου. Η Τρόικα αρνήθηκε και την κύρωση από την βουλή των ιδιωτικοποιήσεων και σωστά, κατά την άποψή μου, αφού δεν θα ερχόταν κανένας επενδυτής αν έπρεπε η κάθε ιδιωτικοποίηση να περάσει από την Βουλή".

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, εντός των προσεχών ημέρων τα αρμόδια υπουργεία θα αποστείλουν τις ρυθμίσεις στην γραμματεία της κυβέρνησης που θα ενοποιήσει το κείμενο του πολυνομοσχεδίου. Το πακέτο των μέτρων θα έλθει προς ψήφιση στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, στις 5 Νοεμβρίου. Θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι τις 7 του μήνα. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να φέρει το σύνολο των ρυθμίσεων σε ένα άρθρο. Νωρίτερα στις 31 Οκτωβρίου, θα κατατεθεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός που περιλαμβάνει και το τμήμα των 13,5 δις που αφορά το 2013. Στόχος της κυβέρνησης είναι πάντα να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε το Γιούρογκρουπ της 12 Νοεμβρίου να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις και να μπουν τα ποσά στον λογαριασμό στις 16 του ίδιου μήνα. Εν τω μεταξύ είναι πάντα ανοικτή η συζήτηση μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ για την επιμήκυνση του προγράμματος για την χώρα.
Δείτε τη δήλωση του Στουρνάρα




O υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε "το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός των ημερών, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διατάξεις", ενώ αναφερόμενος στα προαπαιτούμενα, δήλωσε ότι "κλείνουν ευτυχώς όλα καλά". Έπειτα ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε πως δεν υπάρχει τίποτα νεότερο.

Τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο Euro Working Group. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης για να δώσει την έγκρισή του.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του χθες δήλωσε πως τα μέτρα θα πάνε προς ψήφιση στη Βουλή σ' ένα συνολικό νομοσχέδιο γι' αυτό και μέχρι την τελευταία στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθούν οι μέγιστες συναινετικές λύσεις σε όλα τα θέματα που αποτελούσαν τα μεγάλα "αγκάθια" όπως τα εργσιακά.

Στο μεταξύ, ερώτημα παραμένει ακόμη τι στάση θα κρατήσει ο Φ. Κουβέλης και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι επιμένουν στο επίδομα γάμου και στην επεκτασιμότητα της συλλλογικής σύμβασης.
Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως "πάνω απ' όλα πρέπει να μείνουμε στο ευρώ"ενώ χαρακτήρισε ως στοίχημα την επιτυχία της κυβέρνησης. Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Φ. Κουβέλης επιμένει να διαφωνεί στα εργασιακά και περιμένει μήπως έστω και την τελευταία στιγμή υποχωρήσει η τρόικα διαφορετικά προτείνει το ζήτημα των εργασιακών να πάει προς ψήφιση στη Βουλή σε ξεχωριστό νομοσχέδιο το Μάρτιο. Μετά και τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα ότι η τρόικα είναι δυστυχώς ανυποχώρητη το τοπίο φαίνεται να είναι εντελώς ρευστό.

Επίσης τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη και στο ΠΑΣΟΚ υπό τον πρόεδρο Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να συφωνηθεί τι στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές του κόμματος κατά την ψηφοφορία των μέτρων.

Όπως όλα δείχνουν και μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσιάζεται σοβαρή εμπλοκή και σοβαροί τριγμοί στο κυβερνητικό σχήμα για το αν θα ψηφιστούν τελικά τα μέτρα από τη Βουλή.

Πρόκειται για κρίσιμη "διαβολοβδομάδα" για τη χώρα αφού στο Eurogroup της Τετάρτης θα κριθεί ουσιαστικά η εκταμίευση της δόσης και το θέμα της επιμήκυνσης. "Κλειδί" για την εκταμίευση είναι και η έκθεση της τρόικας την οποία αποκάλυψε σήμερα το περιοδικό Spiegel και στην οποία προβλέπονται ρητά νέα αύξηση στους φόρους εαν δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, ο δεσμευμένος λογαριασμός που θα μπαίνουν οι δόσεις, αλλά και νέο ''κούρεμα'' του χρέους.
Σύμφωνα με το περιοδικό το οποίο κυκλοφορεί αύριο, «η Αθήνα ξεκίνησε μόνο το 60% των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, για 20% επί του παρόντος διαβουλεύεται, ενώ 20% εκκρεμούν».
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...