Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ηλεία: Πουλάνε χρυσαφικά για να πληρώσουν φόρους και χαράτσια




Ηλεία: Πουλάνε χρυσαφικά για να πληρώσουν φόρους και χαράτσιαΜε ταχύτητες «εξπρές» αναπτύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια η αγορά χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στην περιοχή της Ηλείας, με τα ενεχυροδανειστήρια να ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο σαν μανιτάρια.


Αφορμή και βασικός λόγος για τη ραγδαία εξάπλωση στις αγορές του Νομού των ανταλλακτηρίων χρυσού, ήταν σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η μεγάλη ανάγκη της ίδιας της κοινωνίας για ρευστό, κάτι που οδήγησε τις εν λόγω εταιρείες αφενός μεν να δημιουργήσουν μια νέα κατηγορία, καταστημάτων της αγοράς αλλά και να αποτελέσουν «μάννα εξ ουρανού» για εκατοντάδες πολίτες που με την έλευση της κρίσης στην Ελλάδα, αναζήτησαν γρήγορες λύσεις για μετρητά χρήματα.


«Οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για μετρητά αποτέλεσαν την «πηγή» της δημιουργίας αυτών των ανταλλακτηρίων που αγοράζουν πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός και δίδουν ρευστό στους κατόχους τους»
, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο patrisnews.com, οι οποίοι παράλληλα επισημαίνουν πως στην πλειοψηφία τους τα ενεχυροδανειστήρια σήμερα αποδεικνύουν με την λειτουργία τους, ότι πράγματι και η αγορά χρυσού παρουσιάζει ζωηρό ενδιαφέρον.


Στην αγορά τόσο του Πύργου όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας, λειτουργούν εταιρείες που υπόσχονται γρήγορη ρευστοποίηση πολύτιμων αντικειμένων ενώ το βέβαιο σε αυτή την υπόθεση είναι πως το τελευταίο διάστημα και μάλιστα από την έναρξη των συγκεκριμένων εταιρειών, γίνονται όλο και περισσότερες πωλήσεις τιμαλφών.


Προσοχή στις ανταλλαγές

Από την άλλη πλευρά, η γενική γραμματεία Καταναλωτή προειδοποιεί όσους αποφασίζουν να ανταλλάξουν κοσμήματα με μετρητά να προσέχουν κάποια βασικά στοιχεία.

Σκοπός της γ.γ. Καταναλωτή είναι η αντιμετώπιση της εκτεταμένης παραοικονομίας στην αγοραπωλησία χρυσού καθώς σύμφωνα με πηγές της τοπικής αγοράς, το κέρδος των συγκεκριμένων ανταλλακτηρίων, που λειτουργούν στην επαρχία, ανέρχεται μέχρι και 30% από την πραγματική αξία του μετάλλου.


Οι οδηγίες της γ.γ.

Ως προς την εκτίμηση της αξίας των αντικειμένων βάσει των οδηγιών της γ.γ., οι καταναλωτές καλούνται: α) να ζυγίζουν μόνοι τους τα αντικείμενα στο σπίτι τους και να σημειώνουν την περιεκτικότητά τους σε πολύτιμο μέταλλο, β) να ενημερώνονται για την τρέχουσα τιμή πώλησης του χρυσού, γ) να προβαίνουν σε εκτίμηση της αξίας των αντικειμένων, απευθυνόμενοι σε αξιόπιστες εταιρείες που να εγγυώνται τη μέγιστη ακρίβεια στην εκτίμηση χρυσού, δ) να έχουν υπόψη τους ότι το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας που είναι φορέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας παρέχει υπηρεσίες εκτίμησης πολύτιμων μετάλλων και σε καταναλωτές.

Ως προς την επιλογή της επιχείρησης οι καταναλωτές θα πρέπει: α) να είναι επιφυλακτικοί έναντι διαφημιστικών καταχωρήσεων και φυλλαδίων που υπόσχονται ιδιαίτερα υψηλές τιμές αγοράς, β) να απευθύνονται μόνο σε επιχειρήσεις που κατέχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας, γ) να αποφεύγουν επιχειρήσεις που δεν έχουν ως αποκλειστική ενασχόληση την αγορά πολύτιμων μετάλλων, δ) να ερευνούν και να συγκρίνουν τις τιμές που προσφέρονται από τις διάφορες επιχειρήσεις, ε) να ερευνούν με βάση ποιο κριτήριο γίνεται η αγορά από την επιχείρηση και ζ) να μεριμνούν για την παραλαβή των απαραίτητων παραστατικών στοιχείων (συμβόλαιο αγοραπωλησίας, αποδείξεις κλπ).

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές κατά την πώληση αντικειμένων μέσω διαδικτύου καθώς θα πρέπει να ερευνάται αν η επιχείρηση έχει άδεια λειτουργίας (καλώντας την γ.γ. Καταναλωτή στο 1520), να ενημερώνονται για τους ακριβής όρους πριν τη συναλλαγή και να επικοινωνούν οι ίδιοι με την εταιρεία τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά για να εκτιμήσουν τη σοβαρότητά της.

 TΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ
giakoumelou@gmail.com

patrisnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...