Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

edosafakelaki.org: Ηλείος πλήρωσε για να εγκριθεί το σεισμοδάνειό του - 26 καταγγελίες για φακελάκια στη Δυτική Ελλάδα


fuckaluckyΑποκαλυπτικές είναι οι ιστορίες – καταγγελίες που καταγράφονται στην ιστοσελίδα edosafakelaki.org στο διαδίκτυο και αφορούν ακριβώς σε αυτό που αναφέρει το όνομά της.
Περιπτώσεις ανθρώπων που έφτασαν στο σημείο να δώσουν χρήματα για να κάνουν τη δουλειά τους. Το φακελάκι καλά κρατεί ακόμα και εν μέσω κρίσης και από τον «κανόνα» δεν ξεφεύγει ούτε η Ηλεία.

Τουλάχιστον μια καταγγελία καταγράφεται – όχι για τον τομέα της Υγείας όπως πολύ θα περίμεναν, αφού είναι και ο χώρος με τα περισσότερα κρούσματα. Πρόκειται για χρηματική παρέμβαση προκειμένου να εγκριθεί σεισμοδάνειο μετά από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

Το edosafakelaki.org είναι μια προσπάθεια μιας ομογενούς από τις ΗΠΑ που βίωσε η ίδια την κατάντια του ελληνικού κράτους και θέλησε όλο αυτό να το εξωτερικεύσει και πέρα από τη δική της εμπειρία να καταγραφούν ακόμα περισσότερες. Στο λίγο χρόνο λειτουργίας της η ιστοσελίδα έχει καταγράψει περί τις 600 υποθέσεις – καταγγελίες χρηματισμού, γιατρών, εφοριακών, υπαλλήλων υπουργείων όπως του Μεταφορών ή του ΠΕΧΩΔΕ κ.α.

Για την Ηλεία καταγράφεται μόλις μια περίπτωση, ενώ το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας φτάνει τις 26, οι περισσότερες (18) στην Αχαΐα που είναι και ο πέμπτος νομός στην Ελλάδα σε καταγεγραμμένες καταγγελίες στο edosafakelaki.org.

Η περίπτωση της Ηλείας

Περιληπτικά περιγράφει το άτομο από την Ηλεία την δική του περίπτωση χρηματισμού δημοσίου υπαλλήλου – λειτουργού. Αφορούσε την έγκριση σεισμοδανείου. Όπως αναφέρει το άτομο αυτό που διατηρεί όπως οι περισσότεροι καταγγέλλοντες την ανωνυμία τους, έδωσε 300 ευρώ για την έγκριση σεισμοδανείου που ζητούσε για την επισκευή του σπιτιού του που είχε υποστεί ζημιές από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

«Τρεις υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ μου ζήτησαν 300 ευρώ για να εγκριθεί το σεισμοδάνειο – επισκευαστικό» αναφέρει χαρακτηριστικά στη σελίδα edosafakelaki.org. Από εκεί και ύστερα είναι θέμα του υπουργείου και της αρμόδιας υπηρεσίας ή ακόμα και παρέμβασης του Εισαγγελέα αν θα προχωρήσει η διερεύνηση της καταγγελίας, κρίνοντας πάντα τη βασιμότητα της.

Περιπτώσεις σε Αχαΐα - Αιτωλοακαρνανία

«Το βαρέλι δεν έχει πάτο» με τις περιπτώσεις χρηματισμού στο δημόσιο. Στην Αχαΐα έχουν καταγραφεί στην ιστοσελίδα 18 υποθέσεις έως τώρα που καθιστά την Αχαΐα – βάση των καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας – πέμπτο νομό.

Όλα πήγαν καλά σε μια επέμβαση αμυγδαλεκτομής, όμως ο ασθενής αναγκάστηκε να δώσει 100 ευρώ και όλα ήταν εξαιρετικά. Εκατό ευρώ φέρεται να πλήρωσε άλλος Αχαιός σε υπάλληλο Πολεοδομίας για να επισπεύσει την διαδικασία λήψης αδείας εργασιών μικρής κλίμακας, πριν από έξι χρόνια. «Αν δε τα έδινα ακόμα θα περίμενα» έγραψε σε σχόλιο. φτακόσια ευρώ φέρεται να ζήτησε γιατρός στο 409 νοσοκομείο της Πάτρας για ένα «μπαλονάκι» σε καρδιολογικό περιστατικό.     

«Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή πολίτη από την Αχαΐα που έφτασε να πα΄ρει δάνειο για να δώσει φακελάκι!!! «Χρειάστηκε να κάνω μία εγχείρηση η οποία δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο και αναγκαστικά την έκανα σε ιδιωτική κλινική. Εκεί, μου ζητήθηκε από τον γιατρό η "αμοιβή" του (εκτός της αμοιβής που θα λάμβανε από την κλινική) καθώς και η "αμοιβή" των αναισθησιολόγων. Η ταρίφα ορίστηκε στα 1.500 €. Όταν τόλμησα να πω ότι "γιατρέ μου δεν έχω τόσα, μήπως εξυπηρετείσαι με 1.000 €; γιατί έχω να πληρώσω και τα έξοδα της κλινικής (850 € για ένα βράδυ!) συν κάποια υλικά που δεν κάλυπτε το ΙΚΑ (400 €)", η απάντηση ήταν αποστομωτική:

"Λυπάμαι, δεν θα πραγματοποιήσω την εγχείρηση". Τότε ζήτησα να δεχτεί να του δίνω κάποιο μικροποσό κάθε μήνα, μέχρι να τον εξοφλήσω (του είχα προτείνει να δεχθεί 200 € κάθε 5 του μηνός που πληρωνόμουν από τη δουλειά) μα και πάλι η απάντησή του ήταν "ανάλογη" αυτού που του ζήτησα: "Τότε να έρχεστε κάθε 5 του μήνα, να αποτελειώνω και ένα κομμάτι της εγχείρησης". Οπότε, αναγκαστικά, πήρα δάνειο και τον πλήρωσα....»

Φακελάκι εκατό ευρώ έδωσε και υποψήφια για απόκτηση διπλώματος οδηγού αυτοκινήτου στην Αχαΐα. «Το έκανε γιατί του το είπε ο δάσκαλος οδήγησης και έδωσε το ποσό «υποχρεωτικά». Με 500 ευρώ Πατρινός κατάφερε να ανοίξει χωρίς να περιμένει σε ουρές και το χειρότερο χωρίς έλεγχο του χώρου από την Εφορία, το κατάστημά του. Με 500 ευρώ οι υπογραφές «πέφτουν» στο άψε σβήσε.

Αρκετές είναι και οι περιπτώσεις στην Αιτωλοακαρνανία, με παρόμοιες υπηρεσίες. Πενήντα ευρώ για απογευματινό ιατρείο σε νοσοκομείο, 30 ευρώ για να περάσει ΙΧ ΚΤΕΟ.

Αυτές και πολλές άλλες ακόμα καταγγελίες μπορείτε να βρείτε στο ...
ilialive.gr  -edosafakelaki.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...