Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Ηλεία: Ποιο πετρέλαιο; Τιμή, ζέστη και κρίση "εξαφανίζουν" τη ζήτηση (video)


petrelaio_timi.JPG«Δεν κάνουμε πια εμπόριο, αλλά λειτούργημα για να εξυπηρετήσουμε όχι τον πελάτη αλλά τον συνάνθρωπο». Με αυτή τη φράση απαντούν οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων στην
«πρεμιέρα» της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή σεζόν. Με την τιμή και τον υδράργυρο στα ύψη, αλλά και τις τσέπες των πολιτών άδειες, η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να δημιουργήσει αρνητικά ρεκόρ αυτές τις πρώτες ημέρες, με τις ελπίδες για κάτι καλύτερο στη συνέχεια το χειμώνα να είναι μικρές. Οι πρατηριούχοι μιλώντας για το θέμα κάνουν λόγο για το χειρότερο ξεκίνημα σεζόν με την ζήτηση να είναι μηδαμινή.

Η τιμή του πετρελαίου και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τους πρατηριούχους στον Πύργο διαμορφώνεται από 1,35 έως 1,37 ευρώ το λίτρο. Σε αυτή την τιμή όπως λένε οι πρατηριούχοι … σε απλά ελληνικά, μπορεί όσοι το δικαιούνται να υπολογίσουν και την έκπτωση που προκύπτει από το επίδομα και υπολογίζεται σε 300 ευρώ και μόνο μια φορά για προμήθεια ενός τόνου πετρελαίου.

Η τιμή είναι λοιπόν ο ένας αρνητικός παράγοντας αυτή τη στιγμή που σε απόλυτη συνάρτηση με την καλοκαιρία που επιμένει ενώ πλησιάζουμε το Νοέμβριο, εκμηδενίζουν το όποιο ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. Από την άλλη οι μικρές έστω ποσότητες που πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν διατηρήσει από το τέλος του περασμένου χειμώνα σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται στη θέρμανση με μια μεγάλη στροφή σε ενεργειακά τζάκια και σόμπες με ξύλο ή πέλετ.

«Δεν κάνουμε εμπόριο αλλά λειτούργημα…»

Ο Νίκος Καζάρας πρατηριούχος στον Αγ. Γεώργιο επισήμανε στις δηλώσεις του πως πλέον ο ίδιος και οι συνάδελφοι του δεν κάνουν πια εμπόριο, αλλά λειτούργημα, «… για να εξυπηρετήσουμε όχι τον πελάτη αλλά τον συνάνθρωπο». Η κρίση επηρεάζει τα πάντα, ακόμα και την προμήθεια του απαραίτητου πετρελαίου για την θέρμανση το χειμώνα. «Δεν υπάρχει ζήτηση για το προϊόν λόγω της οικονομικής ανέχειας. Και ο καιρός παίζει το ρόλο του, που είναι σχεδόν καλοκαιρινός, όμως δεν υπάρχει όχι η διάθεση αλλά η οικονομική ευχέρεια σε κανέναν να προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο φετινός χειμώνας δεν θα έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους. Ανεξάρτητα με την τιμή όμως και χαμηλότερα να ήταν πρέπει να συνυπολογίσουμε και άλλους παράγοντες οικονομικούς που ταλαιπωρούν τα νοικοκυριά και τα αναγκάζουν να είναι το πετρέλαιο θέρμανσης το τελευταίο που θα κοιτάξουν. Πρώτα θα κοιτάξουν να φάνε και να ταΐσουν τα παιδιά τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καζάρας. «Ίσως στα μεγάλα κρύα να αναγκαστούν, αλλά και πάλι να προμηθευτούν πολύ μικρές ποσότητες, τις οποίες αυτή τη στιγμή όπως κινείται η αγορά και διαμορφώνεται το δικό μας κόστος στη διακίνηση δεν ξέρω αν οι πρατηριούχοι μπορούν να ανταποκριθούν γιατί δεν υπάρχει το κίνητρο του κέρδους.

Όταν κάποιος ζητήσει 100 – 150 λίτρα δεν υπάρχει κέρδος για εμάς. Το βάρος μετακυλείται και σε εμάς και στον καταναλωτή, όμως εμείς είμαστε οι τελικοί αποδέκτες της κατάστασης που διαμορφώνεται, λόγω των λειτουργικών εξόδων» εξήγησε.

Ζέστη, τιμή, κρίση όλα αρνητικά

Ο πρατηριούχος στο Επιτάλιο και τον Πύργο, Διονύσης Κωτσάκης ανέφερε πως είναι νωρίς ακόμα για παραγγελίες προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης καθώς είναι νωρίς ακόμα. «Και η τιμή είναι αυξημένη, αλλά και ο καιρός είναι ζεστός. Θα υπάρξει ζήτηση αλλά όχι όπως τα άλλα χρόνια και πιστεύω ότι θα πέσει στο μισό η κατανάλωση. Η τιμή με τα δεδομένα που έχουμε δεν θα υποχωρήσει. Βοηθά κάπως η επιδότηση που δίνεται μια φορά 300 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Ο κόσμος στις δύσκολες ημέρες ίσως να περιοριστεί σε αυτό. Ο χειμώνας φέτος θα είναι πολύ δύσκολος για όλους μας» κατέληξε.

Ο Σταύρος Ντάβαρης επίσης πρατηριούχος στον Πύργο έκανε λόγο για μια παγωμένη αγορά. «Δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση, ενώ η τιμή είναι στο 1,37 ευρώ. Και ο κόσμος που φοβήθηκε την αύξηση είχε προμηθευτεί ποσότητες τον Απρίλιο και ο καιρός και η τιμή και η κρίση, όλα αρνητικά διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Θα δούμε τι θα γίνει όταν αλλάξει ο καιρός. Πάντως για τα εισοδήματα των πολιτών σήμερα η τιμή είναι πολύ υψηλή, απαγορευτική. Και για εμάς αν προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε με μικρές ποσότητες τα πράγματα είναι δύσκολα και τα έξοδα μεγάλα».
ilialive.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...